Hlavní obsah

Nepejchal ovládl třípolohovou střelbu na SP a získal místo na OH

Peking

Puškař Filip Nepejchal vyhrál na Světovém poháru v Pekingu soutěž ve střelbě z libovolné malorážky na 3x40 ran. Druhý triumf v kariéře korunoval finálovým juniorským světovým rekordem 458,7 bodu. Devatenáctiletý talent zároveň jako druhý střelec zajistil pro Českou republiku účastnické místo na olympijských hrách v Tokiu. Před měsícem se totéž podařilo skeetaři Jakubu Tomečkovi v Acapulcu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Puškař Filip Nepejchal (na snímku z 8. srpna 2016) vyhrál na Světovém poháru v Pekingu soutěž ve střelbě z libovolné malorážky na 3x40 ran a vybojoval druhý triumf v kariéře.

Článek

Účastník olympiády v Riu de Janeiro Nepejchal napodobil pohárový triumf z roku 2016, kdy v Baku v pouhých šestnácti letech ovládl vzduchovou pušku. V třípolohové střelbě dosáhl mezi seniory životního úspěchu, předloni byl v této disciplíně druhý ve finále SP v Dillí a ve stejném roce se stal i juniorským vicemistrem světa. Letos získal druhou zlatou medaili po březnovém titulu juniorského mistra Evropy ve vzduchové pušce.

V Pekingu Nepejchal prošel do osmičlenného finále z pátého místa a v boji o medaile byl po střelbě vkleče druhý, vleže se propadl na čtvrté místo, ale eliminační souboje vestoje zvládl skvěle. Držel se i ve vedení, než jej v předposlední sérii o tři desetiny předstihl stříbrný olympijský medailista z Ria Sergej Kamenskij. Závěrečnou ránu ale Nepejchal trefil lépe než zkušený ruský soupeř (10,2:9,3) a o šest desetin zvítězil.

O desetinu zároveň vylepšil tři roky staré juniorské maximum Maďara Istvána Péniho, který v pekingském finále skončil čtvrtý. Od roku 2017 drží Nepejchal i kvalifikační juniorský světový rekord (1185).

SP ve sportovní střelbě v puškových a pistolových disciplínách v Pekingu:
Muži
Libovolná malorážka 3x40 ran:
1. Nepejchal (ČR) 458,7
2. Kamenskij (Rus.) 458,1
3. Čao Čung-chao (Čína)
...v kvalifikaci
24. Nymburský (ČR)
45. Hrčkulák (ČR)
Ženy:
Vzduchová pistole:
1. Kim Min-čung (Korea) 245,0
2. Bacaraškinová (Rus.) 240,6
3. Majorová (Maď.)
...v kvalifikaci
51. Anna Dědová (ČR).

Reklama

Související témata: