close
roof-768735_640

Jak často kontrolujete střechu na vašem domě? Řada majitelů objektů se o střechu příliš nestará, dokud se něco nestane. Teprve, když začne do domu zatékat, honem shání pokrývače. Přitom pravidelná kontrola a včasní oprava střechy vám může ušetřit hodně peněz.

Ideálním obdobím pro kontrolu střechy a střešní krytiny je právě teď na jaře. Po zimě se totiž mohla poškodit od polámaných větví, těžkého nánosu sněhu nebo od rampouchů. Prohlédnout střechu byste měli také po každé větší bouřce či silnému větru, můžete tak objevit poškození hned na počátku, kdy ještě nejsou velká.

Vizuální kontrola

První a nejrychlejší krok, jak odhalit na střeše nedostatky, je vizuální kontrola střešní krytiny. Po zimě se v důsledku sesouvání sněhu po střeše mohly uvolnit protisněhové prvky nebo další komponenty vystupující ze střechy (odvětrávací komínky a podobně).

Zkontrolujte , jestli nejsou uvolněné tašky, klempířské prvky kolem průniků, plechy komínů, vikýřů, světlíků a odvětrávacích prvků. Zaměře se i na protisněhové zábrany a jejich upevnění, správně nainstalované by měly být po zimě v pořádku.

Prohlédněte okapy, ujistěte se, že nejsou ucpané odtokové roury ani zanesené žlaby, neměly by být zprohýbané nebo děravé. Jestliže zjistíte závadu, řešte ji neprodleně.

Kontrola střechy z podkroví

Z půdy nebo z podkroví zkontrolujte stav střešních oken, především kvalitu těsnění. Popraskané nebo zpuchřelé je třeba ihned vyměnit. Na dřevěných částech střechy by se po vlhké zimě mohla objevit houba, proto prohlídku opravdu nepodceňte. Včasným zásahem si ušetříte spoustu starostí.

Jestli  během revize střechy najdete cokoliv poškozeného nebo nefunkčního, vyměňte komponenty co nejdříve. Čas tiu hraje zásadní roli. pokud bude do domu střchou dlouhodobě zatékat, může dojít od rozšíření plísně až narušení statiky domu.

Tags : oprava střechy

Autor Jana Kováčová

Vyzkoušela jsem si bydlení v bytě i v domě se zahradou. Nemovitostem, jejich rekonstrukci i bytovému designu se věnuji i profesně, proto stále vyhledávám nové informace a trendy. Ráda se s vámi podělím o všechno, co jsem na cestě životem pochytila.

Komentáře k článku