Majitel likérky AB style si odpyká jedenáct let za odběr Březinova lihu. Způsobil miliardovou škodu

Za obchody s nelegálním lihem, který pocházel od zlínského podnikatele a šéfa takzvané lihové mafie Radka Březiny, si majitel zkrachovalé likérky AB style Milan Antoniazi odpyká jedenáct let ve vězení. Rozhodl o tom vrchní soud v Olomouci a zamítl tak odvolání obžalovaného i žalobce, kteří napadli rozsudek krajského soudu v Ostravě. Antoniazi krácením daní způsobil státu škodu za miliardu korun.

Žalobce žádal uložení dvanáctiletého trestu. Vrchní soud připustil, že o vyšším trestu by se uvažovat dalo i na základě trestů pro ostatní odsouzené. „Trest uložený soudem prvního stupně je sice mírnější, ale není nepřiměřeně mírný, abychom do něj z pohledu státního zástupce zasahovali,“ řekl mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

Majiteli zkrachovalé likérky AB style Milanu Antoniazimu soud kromě jedenácti roků za mřížemi potvrdil i sedmiletý zákaz působení ve vedení firem a peněžitý trest ve výši 20 tisíc korun. Antoniazi dnes k soudu nepřišel kvůli zdravotním problémům. 

Březinu znal, ale zákon prý neporušil

Antoniazi se původně k činu doznal, později však svou původní výpověď popřel s tím, že byla policií vynucena. Tomu ale soud neuvěřil, protože jeho původní doznání prý bylo v souladu s dalšími důkazy, například s domovní prohlídkou i s výpověďmi dalších svědků.

Už u krajského soudu Antoniazi připustil, že Radka Březinu a další členy jeho skupiny zná, a připustil i obchodní kontakty. Tvrdil ale, že nikdy neporušil zákon. Obhajoba chtěla, aby vrchní soud rozsudek zrušil a vrátil případ zpět na krajský soud k novému projednání.

Podle žalobců majitel likérky nakoupil bez vědomí celníků od Radka Březiny přibližně čtyři miliony litrů lihu. K jeho usvědčení pomohla hlavně výpověď Březinova mladšího bratra Tomáše, který se rozhodl s policií spolupracovat. „Když pominu Likérku Drak, tak si myslím, že to byl skutečně nejvýznamnější odběratel mimobilančního lihu od skupiny osob kolem Radka Březiny,“ řekl státní zástupce Miroslav Stoklásek.

Případ je další z větví odběratelů Březinova nelegálního lihu. První z nich se týkala Stanislava Pražana a jeho syna, kteří podle rozsudku odběrem nezdaněného lihu způsobili zkrácením daně škodu nejméně 353 milionů korun. Oba dostali trest devět let ve vězení.

Loni v červnu vrchní soud zvýšil tresty šesti ze sedmi obžalovaných v kauze odběratelů a distributorů tohoto lihu, kteří byli spjati s Likérkou Drak. Odpykávají si tresty v rozmezí od tří a půl do jedenácti a půl roku. Likérku fakticky vlastnil a ovládal Březina, který si za daňový únik 5,6 miliardy korun odpykává třináct let vězení.