Čína láká vodní slalomáře. ‚Pro trénink dobré,‘ říká Prskavec, jinak prý ale chaos a neodbornost

Fotbalisty už Čína svými penězi zlákala, teď se o totéž pokouší u některých vodních slalomářů. Získala pořadatelství Světového poháru 2021 a juniorského mistrovství světa v následujícím roce, slovenský olympijský vítěz Michal Martikán se podílí na přípravě tamní reprezentace a svou zkušenost s trénováním v Číně má už také český mistr světa Jiří Prskavec.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český kajakář Jiří Prskavec.

Český kajakář Jiří Prskavec. | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

„Je to ve vysoké nadmořské výšce, takže pro trénink je to dobré,“ pochvaluje si Prskavec okolí krásného a zároveň prý těžkého kanálu ve městě Miyi v provincii Sečuán.

„Je to lokalita bez továren. Není to úplně ta Čína se smogem, kterou si člověk představí. Je to v horách, vzduch je tam čistý,“ popisuje pro Radiožurnál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čína kromě fotbalistů láká třeba i vodní slalomáře. Slovák Martikán pomáhal s přípravou tamní reprezentace, Jiří Prskavec v čínském pojetí vidí zejména chaos a neodbornost

Majitel pěti medailí z olympijských her Slovák Michal Martikán strávil ve stejném prostředí zhruba dva měsíce.

Věnoval se hlavně vlastnímu tréninku, na který mohl vyrazit skoro kdykoliv, o peřeje se dělil jen s pár dalšími slalomáři, což je oproti Austrálii nebo Evropě rozdíl. Kromě toho si ho Číňani platili jako odborníka, který má jejich závodníkům pomoci.

Podobně to bylo naplánované i s Jiřím Prskavcem, který ale byl v Sečuánu jen krátce, aby si prohlédnul místo, kde by se mohl připravovat před olympiádou v Tokiu.

'Rozkaz shora'

„Bylo domluvené, že tam budu celou dobu s jejich týmem. Na poslední chvíli se ale rozhodli, že během mého pobytu pojedou dva závody, takže jsme tam s nimi byli ve výsledku tři dny, jinak jsem na trati jezdil sám,“ usmívá se Prskavec.

Na tři dny buddhistickým mnichem. Kajakář Přindiš se v Naganu učil meditovat

Číst článek

Právě chaos, nesystémovost a neodbornost jsou podle Jiřího Prskavce důvodem, proč podle něj ani navzdory investicím nepřijde v nejbližší době rozmach čínského vodního slalomu.

„Bylo zvykem, že přišel rozkaz shora a oni trávili dvě tři hodiny denně v posilovně a na vodě nebyli ve výsledku moc dlouho schopní pádlování vydržet,“ říká Prskavec.

Nicméně může to být i obráceně, tedy že Čína může svými aktivitami pomoct vodnímu slalomu, myslí si další kajakář Vavřinec Hradilek.

„Pro mě je to dobrá zpráva, už je to dlouho podobné, hodně eurocentrické. Jsme rádi, že se toho Asie alespoň jednou chopí a uvidíme, jestli to vydrží i do budoucna,“ říká mistr světa ke Světovému poháru v Číně 2021.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme