Jak pečovat o tenisky a kšiltovky? Hýčkejte si je!

brown Converse high top shoes

Koupit a nosit je nestačí. Nevytáhnout je z krabice a jen se na ně před spaním chodit dívat, ale přece není to, proč jste si je koupili. Pokud chcete, aby vaše vytoužené kousky vydržely déle než jednu sezónu, připravte se na pravidelnou péči. Stačí si vytvořit rutinu, za kterou se vám boty i kšiltovky odvděčí tím, že budou roky vypadat jako nové.

Před prvním nošením

Ochrana patří mezi jedny z nejzákladnějších a nejdůležitějších kroků v péči o jakékoli boty. Prostředky ovšem vybírejte vždy s ohledem na materiál. Látka, kůže, semiš, síťovina nebo hladké umělé materiály vyžadují jiný typ ochrany.

„Pokud ochranu před vlhkem, prachem a zašpiněním nezanedbáte, jakákoli následná péče a případné čištění bude výrazně jednodušší,“ radí Petr Gürth. „Může se to zdát jako zdánlivě zbytečná rada, ale nezapomínejte na ponožky a v případě kšiltovek, pokud se hodně potíte, na šátek. Ochrana před agresivním potem je stejně důležitá jako ochrana před vnějším zašpiněním,“ dodává.

Tkaničky

Petr Gürth, ředitel Snapbacks.cz

Odmočit ve vlažné mýdlové vodě, nechat uschnout a případně vyžehlit. To je vše, co tkaničky potřebují. Hlavní je na ně nezapomenout!

Kartáč

Kartáčování bot není ničím, co je určeno jen koženým botám nebo lakovkám do tanečních. S prachem a hrubými nečistotami si nic neporadí tak dobře jako právě kartáč. Nezapomeňte na jakékoli záhyby, přechody nebo aplikace, v jejichž okolí se prach velmi snadno usadí.

Bez pračky

Máte chuť svoje špinavé kecky hodit do pračky a dál se o ně nestarat? Přestože se to obzvlášť u textilních tenisek a kšiltovek nabízí, rozhodně to není dobrý nápad. Pokud to výrobce nedoporučuje, zkuste se praní vyhnout. Některé materiály jednoduše k mechanickému praní nejsou vhodné.

„Největším rizikem u látkových tenisek jsou seprání, deformace či poškození vláken materiálu. Může za to jak vystavení nadměrnému množství vody, která vlákna uvolňuje, tak následné sušení, při kterém se vlákna snaží vrátit do původního stavu, ale ne vždy je to možné,“ vysvětluje Petr Gürth a dodává, že u dalších materiálů navíc může dojít k poškození vlivem teploty či tření.

Jemné mýdlo

Podle materiálu tenisek si můžete vybrat hadřík nebo kartáček, kterými společně s vlažnou mýdlovou vodou své boty přivedete zpět k životu.

„Nenechávejte čištění bot ani kšiltovek na „až budu mít čas“. Prostě si čas udělejte a vyčistěte je co nejdříve to půjde. Některé látky mají tendenci po sobě zanechávat trvalé skvrny, kterých se už nezbavíte,“ upozorňuje Petr Gürth.

Extra péče

Na trhu je nepřeberné množství prostředků pro ochranu i čištění obuvi. „Pokud chcete svým botám dopřát trochu exkluzivní péče, sáhněte po produktech určených pro tenisky a daný materiál. Pořídit si můžete například ochranný sprej, čistící pěnu nebo roztok i praktické čistící ubrousky, které jsou ideální třeba na cesty nebo festival,“ říká Petr Gürth.

a pair of white shoes next to a white shoe brush
Foto: Unsplash

Kšiltovky

„Podobně jako u textilních bot, kšiltovku nejlépe vyčistíte pomocí malého kartáčku, vlažné vody a jemného pracího prostředku, mýdla nebo šamponu,“ říká Petr Gürth.

Pokud se chcete vyhnout ponoření celé kšiltovky do vody, připravte se na pravidelnou péči. Kartáč, lepicí váleček a jemné vlhčené ubrousky jsou základem, se kterým si pro běžnou údržbu vystačíte.

Na větší špínu nebo skvrny od potu budete ale muset použít zmíněnou vodu a kartáček. S tím ale opatrně. Některé mají tendenci pouštět barvu. „Když už je namočíte, doporučuji vodu z látky vysát papírovou utěrkou a nechat uschnout napnutou. Buď na nějaké figuríně, či jednoduše na hlavě. Jiným způsobem může kšiltovka ztratit svůj tvar a materiál zkrabatět.

Další kapitolou je samotný kšilt. Většinou jde o plast, který je potažený přilepenou látkou a logicky – voda a lepidlo, to nejde dohromady,“ upozorňuje Robert Glos, ze Snapbacks.cz

TIP ODBORNÍKA

„Kšiltovky je nejlepší si neušpinit. 🙂 Toho docílíte tím, že je budete střídat a na každou aktivitu budete mít jinou. Na sport, do přírody si vyberu kšiltovku, kterou mohu ušpinit a budu počítat s tím, že častým praním si ji opotřebuji.

Ale do školy nebo do práce si nechám lepší kousky a ty si prostě ušpinit nesmím. A ano, je to cesta ke sběratelství,“ prozrazuje s úsměvem svůj osobní tip Robert Glos.

Lepší dříve, než později

V péči o obuv a čepice nepodceňujte prevenci. Než s novým kouskem vyrazíte z domu, vsaďte na kvalitní impregnaci. Zmírníte tak ušpinění denním nošením, ale i poškození materiálu vodou. Nové boty i kšiltovka se tak stanou odolnějšími. V obchodech jsou k dostání nejrůznější spreje, ale celý proces můžete nechat na odbornících.

„Zákazníkům nabízíme profesionální ošetření kšiltovek ‚impregnací proti UV záření, vodě a sněhu‘ a doporučujeme ho především u těch prémiových. Kvalitní impregnací se zabrání vyšisování barvy vlivem sluníčka nebo deště. Nemůžeme zaručit, že kšiltovka bude stále jako nová, ale určitě prodloužíme její životnost,“ vysvětluje Robert Glos.

Foto: Snapbacks.cz

A jste v suchu!

Teď už máte svoje kecky a kšiltovky ošetřené a čisté, ale kam s nimi? Sluneční paprsky škodí barvám i materiálům, proto svoje milované kousky uchovávejte ideálně v původních krabicích a v jemných sáčcích, které zabrání usazování prachu. Pokud boty navíc chcete udržet suché a svěží, můžete do nich vložit ubrousky do sušičky.


Avatar

Redakce

Bavíme, radíme a inspirujeme. Jsme FashionMagazin.cz a na českém internetu fungujeme už od roku 2012!