Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní Evropy. Kromě výběru nejvýraznějších snímků z uplynulého roku zahrnuje program přehlídky řadu retrospektivních sekcí, jež jsou tento rok věnovány Janu Švankmajerovi, osudovým ženám českého a polského filmu či znovunabytí svobody v roce 1989.

Českému divákovi nabízí Kino na hranici především jedinečnou příležitost vidět nové filmy výrazné generace polských tvůrců, která po světě sbírá prestižní filmové ceny. Letos mezi ně patří nevšední psychologický thriller Monument Jagody Szelc, oceněné na loňském Berlinale, či snímek Sladký konec dne Jacka Borcucha, jenž byl uveden na festivalu Sundance, z něhož si představitelka hlavní role Krystyna Janda přivezla cenu za nejlepší herecký výkon. Velkou mezinárodní prestiž získal i polsko-španělský snímek Ještě den života, který obdržel Evropskou filmovou cenu za nejlepší animovaný film a pojednává o proměně válečného reportéra uprostřed krvavého konfliktu v Africe. Polskou filmovou událostí minulého roku se nicméně stal snímek Klér z utajovaného zákulisí katolické církve, jenž i přes kontroverzní přijetí dosáhl dosud nejvyšší domácí návštěvnosti v 21. století. Program nabízí i příležitost setkat se s novinkami filmových veteránů jako je Krzysztof Zanussi, jež osobně uvede snímek Éter, či tvůrce i u nás oblíbených akčních filmů Władysław Pasikowski, jehož Kurýr zdařile navazuje na úspěchy současných polských válečných velkofilmů. I sekce dalších zemí mají co nabídnout – například sci-fi novinku a možná poslední film Györge Pálfiho Pánův hlas či českou předpremiéru úspěšného slovenského hororu Trhlina.

Díky intimní a přátelské atmosféře si kultovní festival oblíbili přední režiséři i herci, se kterými je možné se osobně potkávat na projekcích i debatách. A díky přímému vlakovému spojení z větších měst je možné do Těšína dorazit za pár hodin ze všech koutů republiky. Více informací zde.

Reklama

Související novinky

3Kino - filmem proti ruské agresi

3Kino - filmem proti ruské agresi

27.02.2022

3Kino chce společně s organizátory Ukrajina film fest vyjádřit podporu a solidaritu Ukrajině. V několika pražských kinosálech budou postupně promítnuty filmy, které reflektují katastrofální dopady… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

27. Český lev – výsledky

27. Český lev – výsledky

07.03.2020

Letošní 27. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer, inspirovaný tradičním českým cibulákem, plný největších hvězd českého filmu… (více)

26. Český lev – Nominace

26. Český lev – Nominace

22.01.2019

Česká filmová a televizní akademie oznámila své nominace pro 26. ročník Českých lvů a mezi největší favority se tak zařadil snímek Toman s Jiřím Macháčkem, který získal celkem 13 nominací. Hned za… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

25. Dny evropského filmu

25. Dny evropského filmu

02.04.2018

Již 25. rokem nabízí Dny evropského filmu to nejzajímavější ze současné evropské kinematografie. Letos promítnou 49 filmů z různých koutů Evropy. Snímky rozdělené do 7 programových sekcí reflektují… (více)

28. filmový festival Finále Plzeň

28. filmový festival Finále Plzeň

19.04.2015

Premiéra nové české loutkové pohádky Malý Pán, projekce v unikátních zrekonstruovaných Loosových interiérech, soutěže o Zlaté ledňáčky, první uvedení zdigitalizované klasiky Jiřího Trnky Staré… (více)

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

11.01.2015

Horor čtrnáctiletého českého režiséra, drama sestříhané Dolanem či ztracené kraťasy s Peterem Sellersem. Jubilejní 10. ročník Festivalu krátkých filmů bude bilancovat svoji historii i hledět vpřed… (více)

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

13.07.2014

Slavnostní ceremoniál zakončil filmový festival a poroty v čele s Luisem Miñarrem udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl George Ovashvili za… (více)

Festival Anifilm Třeboň 2011

Festival Anifilm Třeboň 2011

30.04.2011

Letošní Mezinárodní filmový festival animovaných filmů Anifilm 2011 se koná ve dnech 3. - 8. května v Třeboni. Hlavní část festivalu tvoří celkem tři soutěže – Mezinárodní soutěž celovečerních filmů,… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Anthony Delon: Má rodina, můj příběh

Anthony Delon: Má rodina, můj příběh

dnes Reklama

Anthony Delon se narodil jako syn filmového idola a svobodomyslné herečky – Alaina a Nathalie Delonových. V knize "Má rodina, můj příběh" vypráví o tom, jaká byla jeho rodina za zavřenými dveřmi a… (více)

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

dnes

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Chris Columbus a čtvrteční vražedný klub?

Chris Columbus a čtvrteční vražedný klub?

včera

Oblíbený americký režisér Chris Columbus (Sám doma, Harry Potter a Kámen mudrců) se čtyři roky od svého zatím posledního počinu, kterým bylo pokračování Vánoční kroniky pro streamovací službu Netflix… (více)

Reklama

Reklama