pátek 26. dubna 2024 Oto

Soud potvrdil jedenáct let Milanu Antoniazimu za odběr Březinova lihu

Za obchody s nelegálním lihem pocházejícím od zlínského podnikatele a šéfa takzvané lihové mafie Radka Březiny si majitel zkrachovalé likérky AB style Milan Antoniazi odpyká pravomocně 11 let ve vězení.

Rozhodl o tom včera olomoucký vrchní soud. Zamítl tak odvolání obžalovaného i žalobce, kteří rozsudek ostravského krajského soudu napadli. Trest je za zkrácení daní, státu podle žalobce způsobil škodu na daních za miliardu korun. Antoniazi patřil podle žalobce k nejvýznamnějším Březinovým odběratelům.

Žalobce dnes žádal trest o rok vyšší. „Když jsme vycházeli z ostatních již odsouzených, je pravda, že by se dalo uvažovat o přísnějším trestu. Nicméně trest uložený soudem prvního stupně je sice mírnější, ale není nepřiměřeně mírný, abychom do něj z pohledu státního zástupce zasahovali," uvedl mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik. Soud muži potvrdil i sedmiletý zákaz působení ve vedení firem a peněžitý trest ve výši 20 tisíc korun.

Antoniazi se původně k činu doznal, později však svou původní výpověď popřel s tím, že byla policií vynucena. „Tomu jsme však neuvěřili, protože jeho původní doznání bylo v souladu s dalšími důkazy, například s domovní prohlídkou i s výpověďmi dalších svědků či z listinných důkazů, ze kterých byl zřejmý pohyb mimobilančního lihu," doplnil mluvčí soudu. Antoniazi již u krajského soudu připustil, že dnes už pravomocně odsouzeného Březinu a další členy jeho skupiny zná, připustil i obchodní kontakty. Tvrdil ale, že nikdy nepřekročil hranici zákona. Obhajoba žádala zrušení rozsudku a věc vrátit k novému projednání krajskému soudu.

Muž podle žalobců nakoupil bez vědomí celníků od Radka Březiny přibližně čtyři miliony litrů lihu, škoda přesáhla jednu miliardu. K jeho usvědčení významně pomohla mimo jiné výpověď Březinova mladšího bratra Tomáše, který se rozhodl s policií spolupracovat. „Když pominu Likérku Drak, tak si myslím, že to byl skutečně nejvýznamnější odběratel mimobilančního lihu od skupiny osob kolem Radka Březiny," řekl  státní zástupce Miroslav Stoklásek.

Případ je další z větví odběratelů Březinova nelegálního lihu. První z nich se týkala Stanislava Pražana a jeho syna, kteří podle rozsudku odběrem nezdaněného lihu způsobili zkrácením daně škodu nejméně 353 milionů korun. Odpykávají si již devítileté tresty. Loni v červnu vrchní soud zvýšil

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, líh, kauza, Březina, rozsudek, Antoniazi

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.