A je tu další hoax ohledně požáru katedrály Notre Dame. Na požárního specialistu si zahrál nedávný nominant do Rady ČT Petr Štěpánek, který se kandidatury nakonec vzdal, a také aktivista islamofobní scény Petr Hlaváč. Ti vidí na fotografii pět epicenter požáru. Trochu komické je, že členové Svobody a přímé demokracie z Prahy zase na fotografii vidí tři epicentra. „Člověk snad ani nemusí být požární expert, aby se mu při pohledu na počet ohňových epicenter ve vyhořelé katedrále Notre Dame vnucovaly nejrůznější myšlenky. Dozajista to ale “nesouvisí”. Že, soudruzi presstituti z ČT?,“ napsal Petr Štěpánek.

Zmínění lidé, buď úmyslně nebo z hlouposti, sdílí úmyslně nekvalitní fotografie. „Je to celé nesmysl. U klasického požáru není epicentrum požáru okem rozeznatelné. To je jen u výbuchů. Ty černé skvrny na fotografiích jsou pouze místa, kde se zřítilo podkroví,“ napsal nám krátké vyjádření student posledního ročníku ČVUT magisterského oboru Integrální bezpečnost staveb Jan Svoboda, který má již bakalářský titul z požární bezpečnosti staveb.

A je to skutečně tak. Kvalitnější fotografie dokazují, že ta údajná epicentra jsou místa, kde zřítilo i podkroví katedrály. V některých místech to podkroví přežilo. I přesto ho bude bohužel nutné zrenovovat celé. Zkrátka, v některých místech to podkroví vydrželo, v jiných se pod tunami padajícího dřeva zřítilo.

Z kvalitnějších fotografií na Daily Mailu je to naprosto zřetelné:

Zde důkaz, že podkroví zachytilo většinu spálené střechy a do interiéru katedrály se střecha zřítila jen v některých místech. Ty černé skvrny jsou zuhelnatělé hromady trámů… To je v těch místech, kde se mají nacházet údajná epicentra:


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.