Hlavní obsah

Tesla explodovala v garáži. Příčina není známá

Tesla Model S staršího data výroby vzplála v šanghajské garáži, a to bez zjevného důvodu. Nebyla připojena k nabíječce a ani nedošlo k žádné nehodě. Příčina požáru, který zničil několik dalších aut, je předmětem vyšetřování.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tesla explodovala bez zjevné příčinyVideo: AP

 
Článek

Hořící auto je vždycky problém, když začne hořet po nehodě či za jízdy, je to pochopitelnější. Když ale začne hořet z ničeho nic, stojíc na parkovišti, je to opravdu na pováženou. A přesně tohle se dle dostupných informací stalo večer 21. dubna v Šanghaji.

Hořící vůz byl Tesla Model S staršího data výroby – dle černé přední masky to byl modelový rok nanejvýš 2016. Video ukazuje, jak zpod auta, kde je umístěna lithium-iontová baterie, napřed začne vycházet kouř a poté dojde k výbuchu. O chvíli později vidíme také výsledek – několik zcela shořelých aut.

Foto: Tesla

Starší provedení Tesly Model S (Ilustrační foto)

Podle webu Business Insider bylo na místo vysláno 15 hasičských jednotek, kterým trvalo zhruba hodinu požár zvládnout. Agentura AP píše, že se hasiči nemohli dostat do garáže kvůli zplodinám, a tak do ní jen pouštěli vodu.

Při požáru nebyl nikdo zraněn. Automobilka na místo vyslala tým techniků, aby zjistili příčinu; zatím víme, že vůz nebyl v době vzplanutí připojen k nabíječce.

Požáry elektromobilů se špatně hasí

Automobilka Tesla tvrdí, že její auta postihují požáry výrazně méně často, než se to děje u konvenčních vozidel. Jenže video ze Šanghaje není prvním incidentem, kdy vůz značky Tesla patrně samovolně vzplanul.

Nikoliv nepodobný incident se přihodil vloni v prosinci v USA na parkovišti pneuservisu s tím, že vůz zahořel znova ve stejném dni. Další samovolné vzplanutí, tentokrát za jízdy a opět v USA, bylo hlášeno vloni v červnu.

Poškozené lithium-iontové baterie mohou kdykoliv vzplanout, a proto relativně nedávno v ještě jiném případě v Nizozemsku hasiči použili poněkud neortodoxní metodu hašení – ponořili BMW i8 do vody.

Reklama

Výběr článků

Načítám