Hlavní obsah

Je rozhodnuto? Po vítězném derby čekají City na cestě za titulem už jen „slabší“ kusy

Sestřih zápasu Manchester United – Manchester City.Video: Viktor Kábele, Jan Marek, DIGI Sport

 

Reklama

Manchester United podlehl v dohrávce 31. kola Manchesteru City 0:2. Hosté tak zvládli zápas, který pro ně může být rozhodující v boji o titul. Ten sice nesvádějí jako minulou sezonu právě se svým městským rivalem, ale s Liverpoolem. A právě díky včerejším třem bodům ze zápasu proti United mají teď Citizens k titulu blíže.

Článek

United byli posledním papírově těžším soupeřem, který Citizens v lize čekal. Liverpool oproti tomu ještě stále čekají zápasy v Lize mistrů s Barcelonou. Případné finále evropské soutěže by pak ale odehrál až 1. června, po konci všech ostatních soutěží.

Před začátkem měsíce dubna byl větší favorit na titul Liverpool. V jeho prospěch mluvily právě těžší zápasy, které City čekaly. Pep Guardiola a jeho tým ale zvládli jak zápas na půdě neoblíbeného Crystal Palace, tak i zápasy proti Tottenhamu (výhra 1:0) a nyní proti United. Tlak je teď tedy naopak na Jürgenu Kloppovi a spol.

Co čeká City a co Liverpool?

Pojďme si srovnat program obou celků.

Svěřence Pepa Guardioly teď už čekají pouze zápasy s Burnley venku, s Leicesterem doma a s Brightonem opět venku. Na rozdíl od Liverpoolu už také nehrají Ligu mistrů. Sice je ještě čeká finále FA Cupu, ale to bývá v Anglii na programu vždy až po posledním kole všech čtyř nejvyšších lig.

Liverpool přivítá v lize doma sestupující Huddersfield, pak jede do Newcastlu a poslední kolo hraje na domácím Anfieldu proti Wolverhamptonu. Mezi to má ale ještě vložená kola v Lize mistrů s Barcelonou, která jsou na programu 1. a 7. května.

Liverpool sice v poslední době nechybuje, ale doplácí na slabší období, které trvalo od konce ledna do bezgólové remízy v liverpoolském derby s Evertonem. The Reds během tohoto období v lize posbírali 4 remízy ze 6 zápasů. Zejména ztracené body s West Hamem a Leicesterem mohou kouče Jürgena Kloppa mrzet. Naopak City v lize neztráceli, jediný „kiks”, kterého se dopustili, se datuje až do konce ledna, kdy nestačili venku na Newcastle.

Rozhodlo 12 minut

Zápas proti United rozhodli Citizens dvěma brankami v rozmezí 12 minut. Nejprve v 54. minutě střílel přesně po přihrávce Gündogana Bernardo Silva, o druhou branku se postarala dvojice Sterling-Sané. V prvním poločase bylo utkání vyrovnané, v druhém se však projevila kvalita, kterou hráči City disponují.

Trenér City Pep Guardiola byl s výkonem svého týmu v druhé půli spokojen. „První poločas byl hodně vyrovnaný, ale ve druhém se projevila kvalita našeho týmu. Lépe jsme dokázali čelit soupeři a odpovědět na situaci. Teď ale musíme zůstat klidní a soustředit se pouze na to, co máme před sebou. Žádná televize, žádná rádia, nic. Hráči se musí kompletně soustředit na zápas s Burnley, který nás čeká v neděli,” sdělil na pozápasové konferenci.

United jsou v lize na 6. příčce s dvoubodovou ztrátou na pátý Arsenal. V příští sezoně se jich tedy bude týkat pravděpodobně jen Evropská liga. Navíc svěřence Oleho Gunnara Solskjaera v neděli čeká Chelsea, která se po roce může vrátit do Ligy mistrů.

Pokud však Liverpool v lize titul nevyhraje, stále ještě může hrát o ušatou trofej Ligy mistrů. 1. a 7. května v cestě Jürgena Kloppa za první větší trofejí bude stát Lionel Messi a jeho Barcelona.

Reklama

Doporučované