Vídeňský Musikverein poprvé uslyší Dvořákovu Symfonii č. 1, zahraje ji brněnská filharmonie

Filharmonie Brno se v sobotu 27. dubna představí ve vídeňském Musikvereinu. Pod vedením Dennise Russella Daviese zahraje Lebensstürme Heinze Winbecka a také Dvořákovu Symfonii č. 1 „Zlonické zvony“, která zazní v Musikvereinu poprvé.

Německý skladatel Heinz Winbeck zemřel 26. března, pár dní poté, co Filharmonie Brno hrála jeho dílo v Besedním domě. „Volal jsem mu a říkal, jak krásně brněnské publikum jeho skladbu přijalo. Byli jsme tedy poslední, kdo ho hráli za jeho života a budeme první, kdo skladbu provede po jeho smrti. Nikdo z těch, kdo doposud hráli nebo slyšeli Winbeckovo dílo, nebyli v takové situaci jako teď my. Udělám všechno proto, abych její výjimečnost přenesl i na ostatní a znásobil tak účinek jeho hudby,“ uvedl Davies.

Druhá polovina večera bude patřit Dvořákově Symfonii č. 1. Dvořákovo rané dílo orchestr provede s úpravami šéfdirigenta (stejná verze zněla na zahajovacím koncertě Filharmonie Brno, recenzi si můžete přečíst zde). „Dvořák velmi často opravoval svoje díla, v tomto případě to ale udělat nemohl. Dovolil jsem si to proto já na základě svých znalostí jeho tvorby a toho, že často spolupracuji s mladými autory,“ doplnil Davies.

Je to jedna z nejprestižnějších síní na světě,“ řekla o vídeňském Musikvereinu ředitelka FB Marie Kučerová. „My k ní máme navíc speciální vztah, navrhoval ji Theophil Hansen, stejný architekt, který dal podobu Besednímu domu. Mimochodem náš sál je zmenšeninou toho vídeňského.“ Koncert se koná v rámci cyklu Muzik der Meister a začíná v 19:30. Redakce Harmonie bude na místě, pokud se tedy do Vídně na hudební výlet nedostanete, můžete si alespoň přečíst dojmy naší vídeňské kolegyně Vlasty Reittererové.

Sdílet článek: