InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

John Malkovich jako Hercule Poirot, inovativní krimi The Sinner i premiérová řada Babylonu Berlín

24.04.2019
Kriminální série nominovaná na Zlaté glóby The Sinner, kritiky i diváky oceňovaný seriál Učitel, pokračování dobového Babylonu Berlín či islandský projekt V pasti. To je jen krátký výčet seriálové tvorby, kterou Česká televize nakoupila pro své diváky na mezinárodním veletrhu audiovizuální tvorby v Cannes. Zahraniční vysílatele naopak zaujaly seriály Labyrint, První republika, nové řady Detektivů od Nejsvětější Trojice nebo záznam baletu Jiří Kylián - Mosty času, který ČT prodala celoplošně vysílající japonské televizi.
Babylon Berlín | Foto: Česká televize
"V Cannes se nám opět podařilo získat špičkové evropské i světové seriálové projekty, které jsou ceněny u kritiků a oblíbené u televizního publika. Za velký úspěch ale považuji zejména dojednání práv k nedávno objevenému unikátnímu záznamu s vystoupením Karla Kryla z roku 1969. Protože se jedná o jednoho z nejvýznamnějších českých folkových umělců, snažili jsme se získat od norské veřejnoprávní televize NRK neomezená vysílací práva, což se podařilo. Pořad se tak stane součástí archivu České televize," říká ředitel programu České televize Milan Fridrich.

Ze světových novinek se divákům pod názvem Hříšná duše představí dvě řady kriminálního seriálu The Sinner, jenž slaví mezinárodní úspěch díky inovativnímu pojetí žánru. Motivace pachatele vraždy totiž vychází z hlubin podvědomí a divák spolu s detektivem odhaluje temné události ze vzdálené minulosti, které vraha ovlivnily. V šestnácti dílech koncentrovaného napětí se v hlavních rolích představí Bill Pullman, v první sérii navíc po boku Jessicy Bielové.

Klasikou žánru jsou naopak čtyři nejnovější minisérie podle Agathy Christie. Vraždy podle abecedy, které měly světovou premiéru letos v únoru, hostí detektiva Hercula Poirota, jehož nejnovější reinkarnací se stal John Malkovich.

Z kriminálního ranku čeká na diváky také polský seriál Učitel (Belfer), který se řadí k tomu nejlepšímu ze současné evropské televizní tvorby, osmidílná série Streets of Berlin o spletitých případech z německé metropole, již třetí pokračování mimořádně úspěšného historicko-kriminálního seriálu Babylon Berlín věhlasného německého tvůrce Toma Tykwera, či nová řada islandského seriálového projektu V pasti, za jehož zrodem stojí režisér Baltasar Kormákur, jenž přichází s osobitou variací na trend ponurých severských krimi seriálů.

"Ve vysílání České televize se tradičně objeví řada kvalitních dokumentárních pořadů, cyklus Světové války, cestopis Úžasný Grand Canyon nebo premiérový dvoudílný hraný životopis Tajný život Marilyn Monroe. Z Cannes vezeme také řadu klasických filmů převážně evropské produkce i oblíbené evergreeny, třeba snímky kultovního Luca Bessona, z nichž některé se na obrazovce ČT objeví vůbec poprvé. Zkrátka nepřijdou ani diváci ČT art. Získali jsme šestidílný seriál Filharmonie z prostředí pařížské umělecké instituce nebo záznam opery Tosca s Annou Netrebko," doplňuje Milan Fridrich.

Kylián se protančí Japonskem

"Z produkce České televize se s největším zájmem vysílatelů a distributorů setkal seriál Labyrint a nové řady Detektivů od Nejsvětější Trojice, Vodník a Živé terče. Úspěch zaznamenala také koncepčně novátorská série Cesty za hodinářským uměním, se kterou se nyní každou středu setkávají premiérově naši diváci," říká obchodní ředitel ČT Hynek Chudárek.

Záznam baletu z Národního divadla Jiří Kylián - Mosty času prodala Česká televize japonské celoplošné televizi NHK. Tři řady seriálu První republika poputují do Bulharska, stejně jako minisérie Spravedlnost a snímky Collete a Babí léto. Polští diváci uvidí seriály Labyrint, Clona a Neviditelní.
Autor: Karolína Blinková

Další články z rubriky Kultura

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem. 17. dubna 2024 ve vyprodaném Kongresovém centru v Praze zazpívají největší hity Petra Hapky ...

Nové hvězdy na zlínském Chodníku slávy: Tatiana Dyková a bratři Formanovi

Zlín se chystá přivítat nové hvězdy na svém Chodníku slávy. V rámci Zlín Film Festivalu, který spolupracuje s Nadačním fondem Kapka naděje od roku 200 ...

AV ČR: Architekt a fotografie. Josefa Schulze ukáže nová výstava ve Window Gallery

Praha - Ústav dějin umění Akademie věd ČR (ÚDU AV ČR) včera otevřel výstavu fotografií ve Window Gallery, netradiční galerii ve výlohách knihovny ústa ...

Do týmu StarDance přicházejí dva noví choreografové Ivana Hannichová a Martin Kolda

Deset tanečních páru třináctého ročníku divácky oblíbené soutěže StarDance bude od července spolupracovat s renomovanými choreografy Ivanou Hannichovo ...

Galerie na nečekaných místech navštíví v novém dokumentárním cyklu ČT art Ester Geislerová a Ondřej Horák

Výjimečné výstavní prostory s fascinujícími příběhy a unikátními sbírkami představí šestidílná série nazvaná Galerie... kde byste je nečekali. Průvodc ...

Doporučujeme



Úterý 16.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »