TOPlist

Upravený obrázek místo autentické fotky? Huawei prý podvádí s Měsíčním režimem (oživeno)

Huawei P30 Pro 01 1

Jeden z nejlepších fotomobilů současnosti, vlajkovou loď společnosti Huawei, model P30 Pro, sužuje nová kauza týkající se právě velmi dobře hodnoceného fotoaparátu.

Aktualizováno ve 14:00: Podle reakcí a zpráv na zahraničních serverech a komunitním fóru XDA-Developers to vypadá, že si Wang Yue celou kauzu vymyslel a Huawei k sestavení finální fotografie Měsíce žádné porovnání s obrázky nepoužívá.

Pokračování původního článku

Ten v rámci detekce scén umělou inteligencí obsahuje speciální „Měsíční režim“, který slibuje vyfocení Měsíce bez jakéhokoli externího příslušenství, jako je například stativ, ve velmi slušné kvalitě a pouze za použití teleobjektivu a algoritmu umělé inteligence.

Huawei P30 Pro Moon Mode
Tenhle snímek Měsíce pořídili přímo v Huawei s jejich vlajkovým modelem P30 Pro

Na fotce výše, kterou pořídili přímo v Huawei, je sice měsíc trochu rozmazaný, nicméně i tak se jedná o poměrně úctyhodný snímek. Praxe je nicméně trochu odlišná – podle testů Wanga Yue není výsledkem fotka příliš autentická, ale jde spíše snímek, na němž byly některé části Měsíce nahrazeny již existujícími záběry z interní databáze. Jinými slovy, takto pořízená fotografie nebude tak docela vaše, ale půjde o kombinaci cizích fotek a naklíčování do vašeho záběru.

P30 moon mode
Wang Yue upozorňuje, že fotografie Měsíce pořízená na Huawei P30 Pro není příliš autentická a software ji „skládá“ z dalších snímků Měsíce, které má v databázi.

Huawei jakékoli nahrazování fotek popírá

Wang Yue ve svém zjištění odhaluje, že Huawei tak trochu podvádí a a výsledný snímek Měsíce vám „sestaví“ s využitím jiných fotografií, které má software v databázi. V oficiálním vyjádření čínského giganta ale stojí, že „Měsíční režim pomáhá fotografie vylepšovat s využitím strojového učení, ale v žádném případě je nenahrazuje.” Jinými slovy, nic takového, na co upozornil Wang Yue, se podle vyjádření Huawei neděje.

Společnost dále zmiňuje, že „nahrazení fotografie jinou je nerealistické vzhledem k tomu, že by umělá inteligence, která je celkem schopna rozpoznat více než 1300 typů scén, potřebovala veliké množství volné paměti.”

Autor článku Michael Chrobok
Michael Chrobok
Zástupce šéfredaktora, fotograf, hráč. Baví mě baseball, F1, urbanismus, filmy Wese Andersona, moderní umění a rozličné fantasy/sci-fi světy. Nepohrdnu dobrým jídlem, zajímavou knihou či výletem do neznáma.

Kapitoly článku