Banes Motor České Budějovice
26.04.2019, Tomáš Kučera

Mistři z roku 1951 se sešli v Jihočeském muzeu

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Výjimečné setkání se uskutečnilo v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. V rámci výstavy "Hokej - Budějcký fenomén", která bude končit v poslední dubnový den, se na besedě sešli dva poslední žijící českobudějovičtí mistři republiky z roku 1951 - Karel Oberleitner a Jiří Kolouch. Ten dorazil do Českých Budějovic až z Brna, kde žije a kde zažil další čtyři ligové tituly. Oba pánové, i přes velmi vysoký věk, ochotně rozdávali autogramy a vzpomínali.
Jiří Kolouch si prohlíží trofej, kterou s týmem získal v roce 1951

Bývalý útočník Karel Oberleitner oslavil nedávno kulatou devadesátku a vyslechnul si při té příležitosti i zasloužený potlesk před zaplněnou Budvar arénou. "Z dob, kdy jsem hrál hokej, už si toho moc nepamatuju, ale měli jsme skvělou partu a vzhlíželi jsme k našim nejlepším hráčům Čeňkovi Píchovi a Františku Mizerovi. Hokej a létání byli mé největší záliby," dával k dobru bývalý forvard, který žije s manželkou na českobudějovickém sídlišti Vltava.

To druhý šampion z roku 1951 to měl na besedu mnohem dál. Jiřího Koloucha zavanul hokejový život až do Brna, kde dodnes přebývá. V 87 letech je bývalý hokejista, který pocházel ze 13 dětí, stále plný životního optimismu. "Pamatuju si, že jsme za titul tehdy dostali jako tým nějaké peníze. Mně tehdy bylo 18 let a starší hráči mi řekli, že já nic nedostanu, že by mě peníze zkazily," usmíval se i po letech bývalý vynikající brankář, který dochytal mistrovskou sezonu poté, co jedničku Karla Kroupu povolala uprostřed sezony armáda. "V Budějovicích jsem toho ale moc neodchytal, po dvou sezonách mě prodali do Karlových Varů a pak jsem odešel na vojnu do Brna a tam už jsem zůstal," vzpomínal na bohatou kariéru Kolouch, který to svými výkony dotáhnul až do reprezentace a na mistrovství světa 1954, kde Československo skončilo na čtvrtém místě, když prohrálo poslední duel o bronz s domácími Švédy. "Na Švédy mám ale jinak samé dobré vzpomínky. Při zápasech proti nim se mi narodily obě děti. Jednou to dokonce vyhlásili při utkání rozhlasem a všichni, včetně Švédů, mi gratulovali. Já byl celý bez sebe, ale trenér Bouzek na mě houknul, ať zajedu do branky a chytám," přidal další úsměvnou historku sympatický brněnský Jihočech.

Kromě dvou českobudějovických pamětníků už nežije mnoho hráčů, kteří by mohli vzpomínat na mistrovské tituly z přelomu 40. a 50. let minulého století, o to bylo celé setkání unikátnější. Pouze ve Švédsku lze potkat legendárního Vladimíra Zábrodského, kterému je už požehnaných 96 let. V Praze pak ještě žije jedenadevadesátiletý Jiří Hainý, mistr republiky z roku 1949.

Žijící mistři republiky 1937-51

Mistr 1940
Vladimír Zábrodský (LTC Praha)

Mistr 1942
Vladimír Zábrodský (LTC Praha)

Mistr 1943
Vladimír Zábrodský (LTC Praha)

Mistr 1944
Vladimír Zábrodský (LTC Praha)

Mistr 1946
Vladimír Zábrodský (LTC Praha)

Mistr 1947
Vladimír Zábrodský (LTC Praha)

Mistr 1948
Vladimír Zábrodský (LTC Praha)

Mistři 1949
Vladimír Zábrodský (Sokol LTC Praha)
Jiří Hainý (Sokol LTC Praha)

Mistři 1951
Karel Oberleitner (SKP JNV České Budějovice)
Jiří Kolouch (SKP JNV České Budějovice)



Karel Oberleitner se podepsal na tabuli cti bývalých českobudějovických hráčů
Oba mistři republiky 1951 se ochotně podepisovali návštěvníkům
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....