Včera hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury zahájilo oficiálně kampaň před volbami do Evropského parlamentu. Jako hosty si členi předsednictva strany pozvali hosty, s kterými by rádi zasedli v Evropském parlamentu. Hlavní tahákem akce bylo vystoupení Tomia Okamury, Marine Le Penové nebo Geerta Wilderse. Ani jeden od Evropského parlamentu nekandiduje. Ale, ok, jsou jsou nejvýraznější postavy stran ve svých zemích.

Demonstrace účastnilo poměrně málo lidí. Účast zhruba 1000 lidí musí být pro SPD spíše zklamáním. Nicméně z našeho pohledu, tedy pohledu webu bojujícího proti manipulacím, je zajímavý jiný fakt. Různi členové SPD rádi opakují mantry o Sorošovi, o placený demonstrantech apod.. Zajímavé tedy v tomto ohledu je, že SPD na akci svážela lidi autobusy a hradila jim cestu. To jde považovat za určitý druh úplaty. „Doprava tam i zpět je zajištěná a zcela zdarma stačí se jenom nahlásit předsedkyni oblastní organizace Martina Jedličková Leinerová,“ měla napsáno třeba ve veřejné události SPD Česká Lípa.

Druhý zajímavý moment je, že někteří účastnící propagovali nacismus. Zajímavý je, protože Okamura prý údajně odsuzuje fašismus a podobné ideologie. Na Facebooku a Twitteru se přitom z demonstrace nejprve začala šířit fotografie hajlující muže ve vojenské uniformě. Následně pak server A2larm.cz na svém facebookové profilu zveřejnil video, na kterém muž zcela jasně hajluje přímo před zraky nečinně přihlížejících policistů. Časopis Reflex pak zveřejnil video a fotografii ženy, která má na krku sbírku nacistických hákových křížů. Oběma incidenty se zabývá policie.

Dobrá. Někdo může argumentovat, že ani organizátoři nemohou pohlídat všechny lidi. Fajn, to by třeba bylo vysvětlení, pokud by se demonstrace neúčastnila i známá neonacistka Romana Frieselová, která už hajlovala loni v létě v Dubí. Romana Frieselová je, v islamofobních kruzích, velmi známou aktivistkou a tudíž ji i organizátoři musí znát.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.