Proti bytům pro schizofreniky se postavili místní, Zlín domy přesto postaví

  12:12
Zlínští zastupitelé schválili stavbu jedenácti startovacích bytů pro schizofreniky. Jednání provázela dvouhodinová debata, dorazilo i několik desítek obyvatel, kteří záměr kritizovali. V rukou mají petici s podpisy více než 600 lidí.

Vizualizace přestavby dvou baťovských domků na zlínské Letné | foto: Magistrát Zlín

Byty sociální rehabilitace v části Letná ve Zlíně mají využívat lidé, kteří sem už teď docházejí do zařízení Horizont, kde se léčí ambulantně.

„Nechceme tuto stavbu v naší čtvrti, bojíme se schizofreniků. Je něco jiného, když sem tito lidé jen přijdou a zase odejdou, a něco jiného, když tady budou i bydlet. Nejsou nijak nuceni brát léky, a když je vysadí, pak jsou nebezpeční. Budeme se bát své děti pouštět na ulici si hrát,“ shrnula jedna z obyvatelek Letné Monika Svobodová.

Další kritici upozorňovali na to, že v této části je už příliš zařízení, která slouží lidem s různými handicapy. Například základní a mateřská škola, zařízení Horizont a Naděje. A že naopak scházejí služby pro místní seniory, že jsou ve špatném stavu komunikace, že stavbou zmizí jediná zelená plocha a že v ulici chybějí funkční chodníky.

„S klienty i vedením Horizontu vycházíme velmi dobře, proti tomu nic nemáme, ale těch zařízení už je tady opravdu moc,“ konstatoval Jiří Prucek.

Opoziční zastupitelé většinou vyzývali k tomu, aby zástupci města s obyvateli Letné záležitost ještě prodiskutovali. To žádali i samotní protestující.

Návrh odložit tento bod ale neprošel a zastupitelé naopak odsouhlasili vyčlenění peněz na stavbu. Náklady se pohybují kolem 35 milionů korun a evropská dotace by mohla pokrýt až 90 procent.

 Náměstek primátora Aleš Dufek, který má sociální záležitosti na starosti, upozornil, že jednání s obyvateli Letné se uskutečnila už před třemi lety. To bylo v době, kdy o stavbě bytů mluvila radnice poprvé. Pak ale záležitost odložila.

Obyvatelé zakládají občanské sdružení

„Kdybychom to odložili znovu, tak se tento projekt nakonec možná vůbec neuskuteční. Město přitom není jen zástupcem úspěšných a zdravých obyvatel, ale máme povinnost se postarat i o slabé, staré a nemocné,“ zdůraznil Dufek.

Zlínský psychiatr Pavel Konečný, také zastupitel, ujišťoval, že lidé trpící schizofrenií nejsou nebezpeční a na Letné budou pod nepřetržitým dohledem.

Podle Milana Antoše, ředitele Centra služeb postižených ve Zlíně, které Horizont provozuje, budou obyvatelé bytů dodržovat stanovený režim, a pokud ho poruší, půjdou pryč.

Obyvatelé ale ze zastupitelstva odcházeli nespokojení.

„Udělali z nás xenofoby, přitom nikdo nikdy proti Horizontu nevznesl žádnou stížnost. Nám tato stavba vadí proto, že je nevhodně umístěná,“ konstatovala Iveta Pernická s tím, že obyvatelé zakládají občanské sdružení a budou dále aktivní.

Startovací byty pro schizofreniky vzniknou na ulici Bratří Sousedíků v těsné blízkosti zařízení Horizont.

Startovací byty pro schizofreniky vzniknou na ulici Bratří Sousedíků v těsné blízkosti zařízení Horizont.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autor: