Hlavní obsah

Zbývá už jen pár měsíců. Pokud sucho vydrží, začnou farmáři vybíjet stáda

Neprší, neroste tráva, ovce se nemají kde pást. Farmáři proto zvažují, co dál se stády. Chov se jim přestává vyplácet.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Chovatelé pasoucích se hospodářských zvířat neustále upírají zrak k obloze. Na déšť čekají jak na smilování. Bez deště totiž neroste tráva a ovce či krávy se nemají kde pást. A nebude z čeho udělat zásoby sena na zimu. Pokud nezaprší, česká stáda ovcí prořídnou.

Článek

Přetrvávající sucho udělalo z trávy a sena luxusní komoditu. Cena za balík sena od loňska vzrostla ze 400 korun místy až ke dvěma tisícům. A to se už řadě chovatelů nevyplatí. Pokud nezaprší a nezačne pořádně růst tráva, budou někteří chovatelé ovcí a koz redukovat stáda. A v tom nejhorším případě je úplně vybíjet.

„Čekáme na déšť. Letos ještě žádná tráva skoro není, minulý rok jí touto dobou už bylo 10 centimetrů,“ říká chovatel ovcí Jan Šefc z Lachova na Broumovsku. Zvířata do výběhů proto ještě nevypustil a krmí je zatím zásobami sena, které si nadělal v minulých letech.

Jeho stáda od roku 2015 pravidelně decimují vlci, kteří se po více než sto letech vrátili na Broumovsko, letos se k nim možná přidá sucho. Pokud nezaprší a farmář si tak nebude moci udělat zásoby sena na zimu, bude muset snížit stav svého stáda i o několik stovek kusů.

„Sucho se nás dotklo už loni, to jsme museli ovce a jehňata od července na pastvinách krmit. Na zimu jsme toho měli málo, tudíž jsme museli celou zimu šetřit. Ale přežili jsme to, protože jsme měli zásobu z minulých let, kdy bylo krmení dost. Teď je sucho větší, než bylo loni, takže uvidíme, co se bude v létě dít,“ krčí rameny Jan Šefc.

Kupovat seno od dodavatelů nechce, jeho cena totiž už před rokem astronomicky vzrostla, a jestli se bude sucho prohlubovat, letos ještě poroste. „Dřív se balík kupoval za 400 korun, dnes za 1 500 i za 2 tisíce. Abychom ho kupovali pro ovce, to je ekonomický nesmysl, protože ovce má zhruba hodnotu toho sena,“ vysvětluje chovatel, který má ve svém stádu 1 300 ovcí a 50 chovných beranů. Letos očekává na 2 tisíce jehňat, která chová na prodej.

Podle předsedy Svazu chovatelů ovcí a koz Víta Mareše zvažovala řada chovatelů zredukovat chovy už loni v létě a na podzim. Někteří podle něj například nepřipustili tolik ovcí, aby letošní sezonu přežili s menším počtem jehňat. „Ovce, která krmí jehňata, má vyšší spotřebu krmiva. Jestli budou počty snižovat i na další rok, se opět rozhodnou letos koncem léta,“ říká Mareš, podle nějž ovce sežere až pět kilogramů sena za den.

Svá stáda zatím nechce redukovat Roman Samek z Bohuslavic na Náchodsku. „Uvidíme, jak to bude letos v létě. Loni sice byla jen jedna seč, ale zvládli jsme si nasušit zásoby na celou zimu,“ říká Samek a věří, že se nějak protluče i letos.

Na východě Čech naposledy pršelo v úterý večer, byl to ale první déšť po dlouhé době. Podle portálu Intersucho se proto v minulém týdnu sucho v Česku opět prohloubilo. Sucho označené za výrazné, výjimečné nebo extrémní je skoro na celém území republiky, včetně hor.

Podle Jana Šefce bude proto letošek pro zemědělce rozhodující. „Jestli bude takové sucho jako loni, tak nejen chovatelé ovcí, ale veškerého dobytka a celkově zemědělci budou mít veliké problémy a potažmo je budou mít i lidé v celé Evropě. Ti budou mít problém sehnat levné jídlo, protože se to začne hodně zdražovat. Ceny jako vajíčko za jednu korunu už nebude existovat, to všechno se změní,“ neskrývá farmář pesimismus.

Příliš optimističtí nejsou ani farmáři zaměřující se na rostlinnou výrobu. Například David Smetana ze Svobodných Dvorů u Hradce Králové, který pěstuje zejména cibuli a zelí, při otázce, jestli se bojí, že bude mít nízké výnosy, jen mávne rukou: „Bojíme se, abychom měli vůbec nějaké výnosy,“ říká farmář, jehož pole při poryvech větru místy připomínají poušť.

Reklama

Doporučované