Hlavní obsah

Přežil Titanic, přežil Lusitanii. Už mám těch velkých lodí plné zuby, řekl pak rodině

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě námořní katastrofy, při kterých zemřely dohromady více než dvě tisícovky lidí, spojuje osud jednoho muže, který obě události přežil. O jeho příběhu informovala jeho rodina při výročí 75 let od úmrtí George Beauchampa - muže, jenž přežil vlastní smrt hned dvakrát.

Foto: Profimedia.cz

Titanic opouští britský Southampton - 10. duben 1912.

Článek

Psal se rok 1912, když Titanic vyrážel s velkou parádou na zaoceánskou cestu z Velké Británie do USA. Jedním z 899 členů posádky byl tehdy i George Beauchamp, rodák z Londýna. Na lodi byl zaměstnán jako topič a zřejmě netušil, co všechno si díky své profesi prožije.

Foto: Profimedia.cz

Parník byl dlouhý 269 metrů.

Když došlo k potopení „nepotopitelné” lodi, jak se Titaniku přezdívalo, měl Beauchamp štěstí a patřil k zhruba sedmi stovkám zachráněných. Dalších přibližně 1500 lidí takové štěstí nemělo.

Titanic ho neodradil

Kdo by si myslel, že Beauchamp už v životě na loď nenastoupí, ten by se mýlil. O několik málo let později se nechal Brit zaměstnat na další lodi. Tentokrát se jednalo o loď RMS Lusitania. Obrovský zaoceánský parník během první světové války v roce 1915 vyrazil na cestu z New Yorku do Liverpoolu.

I přes varování německých zpravodajů v USA, že se jedná o velmi nebezpečnou cestu válečnými vodami, na loď nastoupilo přes dva tisíce lidí, mezi nimi i topič Beauchamp. Ten dokonce lhal o svém věku, aby jej ve fyzicky náročné práci zaměstnali.

Foto: Profimedia.cz

George Beauchamp na dobovém snímku

Jakmile loď doplula do válečných vod, byla zasažena torpédem vyslaným z německé ponorky. Čin Němci obhajovali přítomností munice na lodi a událost významně přispěla ke vstupu Spojených států do války. Lusitania šla během chvíle ke dnu a v moři nedaleko irských břehů našlo smrt téměř 1200 lidí. Topič Beauchamp mezi ně znovu nepatřil.

Podle Beauchampových potomků se tehdy 42letý muž vrátil domů a prohlásil: „Mám už těch velkých lodí plné zuby.”

Foto: Profimedia.cz

Loď RMS Lusitania

Na lodě jako takové však šťastlivec nezanevřel a pracoval nadále na menších plavidlech. Zemřel v roce 1944 ve věku 72 let. Rodina nyní při příležitosti 75 let od úmrtí Beauchampa příběh sdílela s veřejností.

„Jsem na svého pradědečka hrdá, pomáhal lidem do záchranných člunů, a kromě svého zachránil i několik dalších životů,” řekla serveru Daily Mail Beauchampova pravnučka Susan Hortonová.

Reklama

Výběr článků

Načítám