Sucho, nemoci a chemické postřiky decimují včelstva na Olomoucku. Včelaři varují, že bude málo medu

26. duben 2019

Sucho plus nemoci a pesticidy rovná se málo medu. To je letošní prognóza včelařů na Olomoucku. Lék aspoň na některý z těchto problémů budou hledat na květinové výstavě Flora Olomouc.

Rychlý nástup jara zatím včelám nahrává. „První medy, ty květové, asi budou, to včely ještě stihnou,“ říká předseda svazu včelařů v Olomouckém kraji Leo Czabe. Těch pozdějších medů - smíšených nebo medovicových ale bude podle něj málo. Může za to sucho.

„Jelikož je sucho, tak neprodukují tolik nektaru. Když do toho zafouká ještě suchý vítr, tak nektar zaschne,“ dodává Czabe.

Škodí i chemické postřiky na polích. „Momentálně zemědělci postřikují hlavně řepku. Když jsem četl technické listy k těm postřikům, tak bych k tomu nepustil dítě ani psa. Prostě je to špatné,“ dodává předseda svazu včelařů. Na množství medu se projeví i stres včel. „Momentálně je to přemnožením roztočů u včel a to sucho bude další faktor,“ dodává Czabe.

Zbavit včely stresu může především dostatek vhodných druhů medonosných a nektarových rostlin. Inspiraci včelaři najdou až do neděle na výstavě květin Flora Olomouc v hlavním pavilonu. Na místo jsem si zašla za včelařem a organizátorem expozice Janem Seichterem.
„Tahle expozice by měla říct lidem o medonosných rostlinách pro včely, které jsou pro včely užitečné,“ Seichter také doporučuje pro inspiraci útlou knížku vydanou svazem školkařů s mnoha druhy vhodných stromů, keřů a květin. Podle včelařů by obce a města mohly také zakládat včelí loučky a trvalkové záhony.

autor: bam
Spustit audio