Druhý závod dvanáctidílného seriálu Kunětická devítka, který probíhá na dominantě Pardubicka Kunětické hoře, měl stejná jména absolutních vítězů jako při premiérovém klání.

Nejzajímavějším faktem bylo, že padl rekordní počet startujících. Na obou tratích nastoupilo přes 160 vytrvalců, a to navíc doslova pár kilometrů vedle probíhala Malá cena Monaka. Pořadatelé proto letos oddělují start krátké a dlouhé trati. Ostatně jako vždy to byl v podání týmu kolem Kuby Jaroše fičák. Poslední borec se prezentoval pět minut před startem. Závod, jehož start je však od místa cíle a prezentace vzdálen cca 300 metrů, byl však na minutu přesně odstartován. Kompletní dokumentace, jako výsledky a fotky ze závodu, byla k dispozici do 24 hodin na stránkách K9.

Devět kilometrů vede z úpatí hory nejdříve po vrstevnici a poté se klesá přes obec Němčice, následuje průběh chatovou oblastí s následným nejdříve mírným a poté strmým stoupáním i se schody na vrchol Kuňky. Závod je zakončen kilometrovým seběhem.

Opět vyhrál pardubický orienťák Martin Roudný. V podstatě jsem běžel sólo závod," řekl v cíli kam dorazil za 32:24 minuty. Druhý Dima Rogovik ztrácel téměř minutu – 33:19 a byl nejlepším třicátníkem.

Na třináctém místě proběhla cílem nejlepší žena – trutnovská lyžařka Markéta Zeisková (na foto) – 37:07. Před ní byl první padesátník Vladimír Lederer za 37:03. Na dohled měla borce jako Marka Žampacha (36:59) a ne zcela v kondici závodícího Jirku Douchu z Náchoda (36:54). „Trápí mě nějaká rýma,“ řekl Jirka, který se tentokrát nevešel ve čtyřicátnících ani na bednu.

Druhá domácí Barbora Zavřelová dala 41:36 a celkově byla na 31. místě. Její maminka Jana vyhrála kategorii nad 50 let za 47:09 a Vít Zavřel běžel krátkou trať (23:05).

Ještě větší zastoupení mají rodinné týmy na krátkém (4,5 km), ale rovněž velmi výživném, okruhu. První odpočinkový kilák je společný s dlouhou tratí, ale na čtyřce se jde po krátkém seběhnutí z vrstevnice ihned do souboje s Kunětickou horou.

Prvenství si zopakovali Matěj Kříž za 18:32 a Ema Fialová, žákyně 11 – 14 let, za 21:41.

Celkově desátý byl Roman Hlava z Holic za 20:42, který na neděli 19. května připravuje rychlou lesní pětku a desítku Okolo Hlubáku, což je holický rybník. Běžel i jeho syn Viktor (24:26).

Další K9 se uskuteční ve středu 15. května se startem v 18 hodin.

Výsledky