Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Novák nás vydírá, tvrdí softwarová firma o věřiteli. Kvůli dluhu odvolala jednatele

Ekonomika

  17:30
Kauza nesplaceného dluhu české softwarové firmy Clever Monitor nabrala až nečekaně dynamický vývoj. Akcionáři společnosti totiž odvolali z funkce jednatele Lukáše Hakoše. Důvodem jsou nevyjasněné finanční závazky vůči šéfovi firmy Cargonet Pavlu Novákovi, který Clever Monitoru půjčil tři miliony korun a většinu svých peněz zatím neviděl. Zástupci Clever Monitoru zároveň v prohlášení uvedli, že je Novák vydírá.

Lukáš Hakoš foto: CC BY-SA 4.0: Tomasmarget; Wikimedia

„Lukáš Hakoš uzavřel jménem společnosti smlouvu, o níž akcionáře ani vedení společnosti neinformoval. Plnění dle smlouvy bylo však poskytnuto přímo jemu jakožto fyzické osobě, nikoli společnosti Clever Monitor. Společnost tak o celé záležitosti nevěděla až do února letošního roku,“ tlumočila vyjádření firmy Sabina Prokopcová, která Clever Monitor mediálně zastupuje.

Výhodná investice do softwarové firmy se nepovedla, z tří milionů se podnikateli vrátil jeden

Vedení Clever Monitoru hned poté, co se dozvědělo o dluhu Lukáše Hakoše vůči Pavlu Novákovi, přistoupilo k řešení situace. „Panu Novákovi bylo nabídnuto několik variant k nalezení smírného řešení. Pan Novák ale o vrácení dluhu s panem Hakošem nejedná a vydírá představitele Clever Monitor emaily a sms, toto jeho jednání je předmětem šetření Policie ČR,“ doplnili zástupci Clever Monitoru.

Lidovky.cz o případu psaly minulý týden, kdy čerpaly z informací portálu FAEI.cz. Podle nich Novák v lednu 2018 půjčil ze své spediční společnosti Cargonet firmě Clever Monitor tři miliony korun. Tuto částku plus roční úrok ve výši osmi procent měla Novákova firma dostat zpět už 4. ledna 2019, vrátil se jí ale jen milion, navíc bez úroků. Novák proto podal na Clever Monitor trestní oznámení pro podvod.

FAEI.cz dále uvedl, že softwarová společnost je podle veřejně dostupných údajů výrazně předlužená. Ke konci loňského srpna cizí zdroje (zejména půjčky a úvěry) Clever Monitoru přesáhly 68 milionů korun. 

Clever Monitor reagoval prohlášením, že nemá s těmito aktivitami svého jednatele nic společného. „Důrazně se ohrazuje i vůči mediálním aktivitám pana Pavla Nováka, které poškozují dobré jméno společnosti Clever Monitor. Společnost Clever Monitor je v článcích webu Faei.cz spojována s dluhem Lukáše Hakoše a také s úmyslným nadhodnocováním účetních výkazů, což ji hrubě poškozuje a odvolává Lukáše Hakoše z pozice jednatele společnosti do doby, než se vše vyjasní,“ napsala Prokopcová.

Definitivní odvolání „známého“ Billa Gatese

Podle ní v případě, že se informace uvedené v článcích prokáží jako pravdivé, bude odvolání Lukáše Hakoše definitivní, neboť obdobné jednání se absolutně neslučuje s hodnotami a myšlenkami společnosti Clever Monitor a nemůže být tolerováno u žádného člena managementu.

Internetový mág Lukáš Hakoš, který je i menšinovým podílníkem Clever Monitoru, se proslavil před dvaceti lety. Tehdy jako nadaný devítilý kluk si dopisoval s šéfem Microsoftu Billem Gatesem, světoznámé firmě údajně pomohl zlepšit některé programy.  

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!