Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Policie podezírá exšéfa Lesů ČR, že kůrovcovou kalamitu nechal úmyslně propuknout

Česko

  5:00
PRAHA - Bylo 22. září 2017, když inspektoři životního prostředí stanuli před smrky v Nových Valteřicích. Zjistili, že stromy označené k pokácení setrvaly na místě více než sedm týdnů – brouk tak dostal pohodlný čas, aby si vyrobil další generaci. Závěrečná zpráva, která z kontroly hospodaření státního podniku Lesy ČR vznikla, je důležitým podkladem k policejnímu vyšetřování, v němž teď má hlavní roli bývalý ředitel Lesů Daniel Szórád.

Daniel Szórád v roce 2017. foto:  Dan Materna, MAFRA

Kůrovec může napadnout a zlikvidovat zhruba milion hektarů lesů

Ve Valteřicích inspektoři našli 55 stromů s kůrovcem, v nichž se ještě hemžil nevylétnutý brouk. Takové se musejí okamžitě pokácet, chemicky ošetřit a odvézt, aby žravý hmyz nepokračoval ke zdravým stromům.

Z materiálu, které mají LN k dispozici, plyne, že je to právě nezvládnutá kůrovcová kalamita, kvůli níž si vyšetřovatelé předevčírem posbírali možné důkazy na ministerstvu zemědělství a v kancelářích Lesů.

Daniel Szórád (vlevo), šéf Lesů ČR, po podpisu smlouvy o bezzásahovém území v...
Lýkožrout smrkový na stromech v pražské Hvězdě.

Policie Szórada podezírá, že škodil úmyslně. Jeho jednání „mohlo být prostředkem na vytvoření prostoru pro nadměrné kácení, respektive pro nekontrolovatelný únik finančních prostředků z Lesů ve prospěch dodavatelů“. Na dalším místě dokumentu se rovnou píše o podezření ze zpronevěry.