Z cest pro knížata chtějí udělat cyklistický ráj, inspirací je singltrek

  7:14
Po knížecím rodu Rohanů by se mohly jmenovat nové tratě pro horská kola v Podkrkonoší a v Českém ráji. Vymýšlí je závodní cyklista Michal Vlášek, projektový manažer z radnice v Lomnici nad Popelkou.

Trať prochází mimo jiné kolem novogotické Alainovy věže. | foto: Luděk Antoš, Sdružení Český ráj

„Kolem hory Tábor bychom chtěli vytvořit podobné tratě, jako je singltrek u Nového Města pod Smrkem,“ říká Vlášek. „Zatím jsme na nich připravili nový závod na horských kolech. Pojede se v sobotu 27. dubna pod názvem Rohanské stezky.“ 

Francouzští šlechtici Rohanové se proslavili především svou vládou na Sychrově a jeho novogotickou přestavbou v letech 1847 až 1862. Nezanedbatelnou stopu ale zanechali také na Lomnicku. 

Minimum asfaltových úseků

Trať sobotního závodu prochází mimo jiné kolem novogotické Alainovy věže, luxusního kamenného posedu z roku 1862. Připomíná tragickou smrt Alaina Rohana při koňských dostizích. 

Nejvyšší bod Rohanských stezek leží na úpatí Tábora. Odtud závodníci pošlapou po lesních pěšinách kolem Alainova kříže k loveckému zámečku Rohanů z roku 1864. 

„Dali jsme si záležet a pod heslem bikeři bikerům jsme vytvořili okruh vedoucí na zpevněných i nezpevněných lesních cestách a úzkých pěšinách,“ říká Vlášek, který závod vymyslel. „Rohanské stezky obsahují minimum asfaltových úseků.“ 

Vlášek jezdí na kole republikové bikerské závody a také maratony horských kol v Evropě. „Kolem Lomnice jsou atraktivní cyklistické terény a cyklozávody tady mají tradici,“ upozorňuje Vlášek. „Okruh se pyšní poměrně velkým převýšením, avšak technicky není příliš náročný.“ 

Kamenná stezka zbyla po Rohanech

Varovné vykřičníky uvidí cyklisté na stromech pouze v prvním sjezdu. Nejdelší stoupání závodu je vytáhne na zříceninu hradu Kozlov a k občerstvovací stanici. Pak cyklisté poprvé okusí dlážděnou kamennou cestu, jednu z těch, které zůstaly na svazích hory Tábor po rodu Rohanů. 

„Závěrečné kilometry se odehrají na závodních lyžařských tratích v okolí skokanského areálu,“ uvádí Vlášek. Právě lomničtí lyžaři se připojili k městu a vzali závod do svých rukou. 

„Start a cíl je v areálu skokanských můstků, kde cyklisté najdou veškeré zázemí – občerstvení, WC nebo vodu na mytí kol,“ podotýká Vlášek. „Město poskytlo na Rohanské stezky padesát tisíc korun. Cyklisté dostanou na trať energetický balíček, v cíli nápoj a teplé jídlo v restauraci.“ Pořadatelé připravili pro závodníky dva okruhy – delší o délce 47 kilometrů a kratší 27 kilometrů. Cyklistům musí být alespoň 15 let.