Fantazií Miloše Macourka míří Západočeské divadlo v Chebu na děti

  10:14
Na jeviště Západočeského divadla v Chebu vtrhne tento víkend hroch, který se bojí očkování, a zazvoní šest tisíc budíků. Divadlo se chystá oslavit svět dětské fantazie pohádkami Miloše Macourka.

Chebští divadelníci se chystají na premiéru inscenace O hrochovi, který se bál očkování. | foto: ZDCH Michal Mráka

V pořadí čtvrtá letošní premiéra  „Sezony šprtů a repetentů“ je tentokrát určena především mladším divákům. Západočeské divadlo Cheb chystá na neděli premiéru rodinné inscenace s názvem O hrochovi, který se bál očkování.

Představení vychází z pohádek mistra nonsensu a nespoutané fantazie Miloše Macourka. Ten je mimo jiné duchovním otcem Macha a Šebestové, opice Žofky nebo princezny Arabely.

„Macourkovy pohádky jsou ztřeštěné a plné fantazie. Rád je čtu svojí dceři a ona je z nich nadšená. I proto nás napadlo převést je na jeviště, byť to nebyl úplně lehký úkol, protože jazyk těchto pohádek je velmi specifický,“ vysvětlil umělecký šéf divadla Zdeněk Bartoš.

Inscenační tým ve složení režisér Petr Vydarený, dramaturgyně Martina Pokorná a výtvarnice Tereza Vydarená vybral z několika desítek Macourkových pohádek celkem čtyři.

„Kromě titulního Hrocha ještě Šaty s pávy, housaty a jeleny, Jak dělá slunce duhu a Ostrov pro šest tisíc budíků. Ty jsme pak propojili vlastním autorským příběhem trojice dětí čekajících v dětském koutku velkého obchodního centra na své nakupující rodiče,“ uvedla dramaturgyně Martina Pokorná. Diváci se podle ní dozvědí například to, kam se poděje fantazie, když se děti příliš dlouho dívají na televizi nebo do monitoru.

„Na jevišti se objeví živí herci i loutky, překrásné kostýmy a obrovské rekvizity. Zkoušení bylo velmi otevřené a kreativní. Měli jsme možnost zapojit se přímo do inscenačního procesu, takže výsledek je hravý a troufám si říci, že i velmi zábavný. Můžu prozradit, že zazní také zajímavé hudební vložky a že i vážná hudba od slavných skladatelů, jako je Beethoven či Vivaldi, se dá zahrát na hudební nástroje určené dětem,“ popsala herečka Karolína Jägrová.

Režijní debut Petra Vydareného

Pohádka O hrochovi, který se bál očkování je režijním debutem herce plzeňského Divadla Alfa Petra Vydareného. Ten strávil několik let v hereckém angažmá také v Západočeském divadle v Chebu. Diváci si jej mohou pamatovat například jako Woodyho z Divotvorného hrnce, Kristiána ze Cyrana či taxikáře z Žen na pokraji nervového zhroucení.

Na jevišti se v dětských rolích objeví dospělí herci Pavel Richta, Karolína Jägerová a Jindřich Skopec, dědečka hraje Pavel Marek a jako tajemný pan Hroch se po delší pauze vrací Tomáš Kolomazník.

Velký důraz je v inscenaci kladen na výtvarnou stránku, kterou navrhla a připravila Tereza Vydarená. Diváci si kromě živých herců užijí i dva typy loutek, obří stylizované kostýmy budíků, a dokonce nefalšovaný trojrozměrný hologram.

Premiéra bude v neděli od 15 hodin. Doporučený věk diváků je od pěti let výše.

Autor: