Souboj atletických legend na Londýnském maratonu. Na trati se představí Eliud Kipchoge i Mo Farah

V Londýně se chystá výjimečná maratonská bitva. Jeden z nejslavnějších běžeckých závodů na světě odstartuje v neděli dopoledne. Miliony lidí se těší na souboj světového rekordmana Keňana Eliuda Kipchogeho a největší vytrvalecké hvězdy poslední dekády domácího Brita Mo Faraha.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běžci Eliud Kipchoge a Mo Farah pózují pro média před nedělním Londýnským maratonem

Běžci Eliud Kipchoge a Mo Farah pózují pro média před nedělním Londýnským maratonem | Foto: Alastair Grant | Zdroj: ČTK/AP

Eliud Kipchoge ovládl Londýnský maraton loni a v neděli může přidat rekordní čtvrté vítězství v britské metropoli. Nejlepší atlet světa za rok 2018 ale bude mít mezi závodníky jednoho mimořádného soupeře - čtyřnásobného olympijského vítěze ze závodů na 5 a 10 kilometrů Mo Faraha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Londýnském maratonu se představí také atletické legendy Eliud Kipchoge a Mo Farah

„Stále se učím, maraton je úplně jiná trať než 5 nebo 10 kilometrů. Každý závod je pro mě velkou zkušeností a jsem rád, že můžu zase běžet doma. Doufám, že předvedu to nejlepší, co ve mně je, pak budu spokojený. Takhle jsem si to užil na podzim v Chicagu a věřím, že tady můžu být zase o něco rychlejší,“ věří Farah.

V Chicagu ve svém třetím maratonu v životě vylepšil Farah evropský rekord už na 2 hodiny 5 minut a 11 sekund a toho si všiml i Kipchoge: „Viděl jsem ten závod od prvního do posledního kilometru. Byl jsem ohromený, jak si s tím závodem poradil jak po fyzické, tak po mentální stránce. Ale byl to taktický závod a myslím, že může běžet mnohem rychleji. Vidím ještě velké možnosti ke zlepšení v jeho maratonském životě.“

Kipchoge potřetí ovládl Londýnský maraton, Mo Farah překonal letitý britský rekord

Číst článek

Myslí si čtyřiatřicetiletý letý Keňan, že se Farah může časem přiblížit i jeho loňskému světovému rekordu z Berlína - 2 hodiny 1 minuta a 39 sekund. A Brit, který dominoval dlouhým běhům na atletickém oválu, tak našel novou motivaci.

„Můžete vzhlížet k někomu, jako Eliud, ale i k dalším klukům, kteří udělali pro popularizaci maratonu velké věci. Ještě nedávno se zdála hranice 2 hodin a 2 minut nepřekonatelná. Teď vidíme, že to je v lidských silách a soupeřit s takovými běžci je pro mě velkou výzvou a stále mě to žene kupředu. Ale stále se učím nejen běhat, ale i myslet jako maratonec. Těším se na to a baví mě to. To je na nejdůležitější věc,“ řekl Farah.

Doplňuje šestinásobný mistr světa Mo Farah, kterého bude podle odhadů podporovat v ulicích Londýna přes milion fanoušků. Jestli se mu podaří zaskočit největší maratonskou hvězdu posledních let Keňana Kipchogeho bude jasné v neděli po poledni českého času.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme