Známe účastníky prezidentovy cesty. V Číně jsou významné firmy v čele s Agrofertem

Prezident Miloš Zeman v Číně na obědě s  Financial CEOs Cooperation Roundtable

Prezident Miloš Zeman v Číně na obědě s Financial CEOs Cooperation Roundtable Zdroj: reprofoto Twitter Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman na jednání s šéfem Huawei v Číně
Prezident Miloš Zeman na jednání s šéfem Huawei v Číně
Jaromír Jágr na české ambasádě v Pekingu při slavnostní recepci. Druhý zleva je český ministr životního prostředí Richard Brabec.
Český prezident Miloš Zeman se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem
Český prezident Miloš Zeman a ruský prezident Vladimir Putin
6
Fotogalerie

Mezi zástupcí šedesátky firem, které vyrazily s prezidentem Milošem Zemanem na cestu do Číny, jsou představitelé mnoha důležitých českých podniků. Vyplývá to ze seznamu účastníků, který má E15.cz k dispozici. Nejtěžší vahou na výjezdu do Číny je Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše. Holding zastupuje členka představenstva Simona Sokolová.

Hledáme na čínském trhu možnosti pro export potravinářských výrobků a také pro odbyt dřeva. Účast na podnikatelské misi si hradíme,” řekl na dotaz serveru E15.cz mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Podnikatelské mise se podle údajů na seznamu účastní například společnost Tesco SW. Ta provozuje mimo jiné Národní elektronický nástroj a realizuje mnoho dalších informačních zakázek také pro státní správu.

Mezi překvapivými jmény je advokátní kancelář Pros Legal Consulting, jejímž jediným akcionářem je Martin Pros, ještě před třemi lety náměstek ministra financí, či strojírenská firma Gemax, kde měl ještě v roce 2012 podíl podnikatel Karel Komárek.

V delegaci je rovněž stavitel logistických center VGP, který v Jenči u Prahy již postavil velký sklad pro pro obří čínský e-shop Alibaba.

Mezi zástupci průmyslu jsou pak například výrobce lehkých sportovních letadel Czech Sport Aircraft z Kunovic či producent obráběcích strojů Škoda Machine Tool.

Zeman pro Blesk: Abolice se týká i Babišovy rodiny. „Přání smrti“ má za hyenismus >>>

Šedesátihlavou podnikatelskou delegaci doplňují také Kovona, poskytovatel logistických služeb VPS Logistics, Meopta-optika či Ferrit, jenž podepsal dohodu o dodávkách náhradních dílů pro čínská důlní zařízení, advokátní kanceláře PRK Partners či United Legal Partners a nebo velkoobchod ovocem a zeleninou Čerozfrucht. Ta není jediná společnost, která zastupuje potravinářský sektor. Čínu navštívila i firma Levné potraviny, jež se zaměřuje na prodej potravin těsně před datem spotřeby či po lhůtě minimální trvanlivosti.

Státní sektor zastupují krom zástupců Hospodářské komory i zaměstnanci CzechInvestu nebo České exportní banky. Již dopředu bylo známo, že se mise zúčastní společnost Se.ven Energy miliardáře Pavla Tykače.

Teď se s spolu s informacemi o podpisech smluv či memorand o spolupráci oznamují další: například výrobce outdoorového oblečení Alpine Pro, který dlouhodobě obléká například český olympijský tým, anebo strojírenský podnik ŽĎAS, kam čínská CEFC vstupovala už při svých prvních ohlášených investicích v České republice.