Nenechte si ujít v týdnu od 29. dubna do 5. května 2019

nenechte_si_ujit
Před námi je další kratší pracovní týden, což je ideální příležitost někam si vyrazit. Přinášíme vám nabídku zajímavých tipů ze světa literatury. Můžete zajít například autorské čtení Jiřího Bartoně nebo na výstavu Knihy našich prarodičů, která se koná v Ostravě.

Kromě toho v Knihovně Václava Havla uvedou knihu Čurda z hlíny a nebude chybět pozvánka pro ty nejmenší.

úterý 30. dubna se podíváme do Městské knihovny v Kyjově. V 17.00 zde začíná autorské čtení a beseda Jiřího Bartoně, kyjovského rodáka a spoluautora knihy Velká kniha herců první republiky a protektorátu. Napsal ji společně s Robertem Rohálem. Čtenářům se snaží představit pětadvacet filmových hvězd – Vlastu Buriana, Jiřinu Štěpničkovou, Karla Hašlera a mnohé další. Nejde ale pouze o souhrn známých informací, autoři se snažili jít pod povrch a v knize tak najdete dosud nezveřejněné informace. Více se dozvíte na úterní kyjovské akci.

Pokud máte rádi vzpomínání na staré časy, určitě nevynechejte výstavu Knihy našich prarodičů, která se až do úterý 30. dubna koná v Moravskoslezské vědecké knihovně v Ostravě. Na výstavě zjistíte, co četli vaši prarodiče, které knížky byly jejich nejoblíbenější a jaké měli literární vzory. Můžeme prozradit, že často to jsou tituly, které patří mezi oblíbené i u dnešních dětí. Získáte tak i inspiraci na četbu pro vaše děti. Neváhejte, výstavu můžete zhlédnout už jen pár dní.

V Ostravě ještě zůstaneme, jen se přesuneme do Domu knihy. V úterý 30. dubna se zde koná beseda s Hanou Machalovou k její nové knize Do světa. Jak už název titulu napovídá, bude se besedovat hlavně o cestování. Autorka se totiž rozhodla splnit si své sny a na sklonku čtyřicítky začala cestovat. O zážitky a cenné rady se se čtenáři podělila ve své knize. I na ostravské akci se ale určitě dozvíte plno zajímavostí a kdo ví, třeba se rozhodnete k něčemu podobnému. Beseda začíná v 17.00.

V Městské knihovně v Praze se v úterý 30. dubna uskuteční akce nazvaná Čapkové dětem. Jedná se o veřejné čtení příběhů pro děti z knížek bratří Čapků. Děti se mohou těšit na ukázky z knížek jako Devatero pohádek, Pudlenka aneb Měl jsem psa a kočku či Dášeňka čili život štěněte od Karla Čapka. Předčítající se zaměří hlavně na méně známá vyprávění, takže se určitě nemusíte bát, že už vás Čapkovy příběhy nemohou ničím překvapit. Akce se koná při příležitosti 90. výročí knížky Povídání o pejskovi a kočičce a začíná v 17.00.

Podíváme se i do Českého Krumlova. Ve zdejší Městské knihovně se v úterý 30. dubna od 18.00 uskuteční báječná akce pro všechny, kteří by si přáli sami napsat knihu –  Od nápadu k autorskému čtení. Dozvíte se, kde se vlastně bere nápad na příběh, jak probíhá samotný tvůrčí proces či jak je těžké prosadit se na českém knižním trhu. Povídat si s vámi budou Martin Štefko, spisovatel a majitel nakladatelství Golden Dog, a Honza Vojtíšek, spisovatel a šéfredaktor hororového čtvrtletníku Howard.

Ve čtvrtek 2. května se v Knihovně Václava Havla v Praze koná uvedení knížky Miloše Doležala Čurda z Hlíny. Jedná se o titul s velice zajímavým tématem – nepopisuje hrdinství, jak bývá zvykem, nýbrž selhání, zrádcovství a kolaboraci. Konkrétně přináší příběhy tří mužů, a to příslušníka gestapa Felkla z Bělé, parašutisty Čurdy z Hlíny a konfidenta gestapa Bušta z Cerekve. Akce se zúčastní psycholog Daniel Štrobl a ukázky z knihy přečte Hynek Chmelař. Vše začíná v 19.00.

 Na další literární akce se můžete podívat do našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář