fbpx

S konzultantem osobnostního růstu o tom, jak najít sama sebe a dělat co vás naplňuje

Zveřejněno: 28. 4. 2019

Tomáš Adam pomáhá lidem v osobním i pracovním životě nalézt sama sebe a skrze projekt Go Freedom motivuje lidi, aby sebrali odvahu a šli za svými ideály. Myslí si, že lidé nejlépe fungují, když si jsou blízko. A tak založil komunitní dům, kam se s kamarády přestěhoval a kde se začali navzájem podporovat v rozvoji byznysu. S Tomášem jsme si povídali o tom, jak lidi může komunitní bydlení ovlivnit, jak důležitá je finanční svoboda a zda se dá něčemu novému naučit i v pokročilém věku. 

Jak vás napadlo založit komunitní dům a co je to Go Freedom? 

Já jsem tehdy chtěl podnikat z domova, protože jsem devět let pracoval v korporátu a nechtěl jsem tvořit korporátní prostředí. Dostal jsem ideu domu, kde budou lidi blízko sebe, a tím pádem budou v důvěrném prostředí a výkonnější v tom, co dělají. A tím začal i celý projekt Go Freedom, který funguje na třech pilířích. Domy jako prostředí, eventy jako inspirace a spojovatel lidí a taky on-line škola s kvalitním vzděláním.

Mám kamaráda, který už odmala touží být dopravním pilotem a pracuje na tom celý život. Teď už lítá a věřím mu, že to dokáže.

Ze začátku to byl ale silnej punk. Neměl jsem zdravý návyky a neuměl to uchopit. Do toho jsem procházel krizí ve vztahu. Dnes to funguje lépe, ale stále je to na začátku a je důležité dát tomu standard. Praxe ovšem ukazuje i tak dvě krásný věci. Jednak ty lidi mezi sebou otevírají témata, která se standardně neotevírají, protože dneska je společnost velmi povrchní. A druhá věc je, že to dramaticky zlepšilo vztahy lidí s jejich rodiči.

Díky tomu, že začali žít v tom domě?

Ano, já sám jsem si procházel takovými obdobími, kdy jsem byl chytrý jak Šalamoun, začal jsem ve dvaceti letech vydělávat větší peníze a chtěl jsem měnit svý rodiče. A až postupem času jsem se na to ptal různých zajímavých lidí, kteří mi říkali: „Hele, rodiče ti dali život, a tím splnili veškerou svou povinnost. Všechno ostatní je dar, a pokud na ně nadáváš, tak si uvědom, že ty sám jsi zodpovědný za to, jaký vztah s nimi budeš mít.“

tomas adam

Vůbec si neuvědomujeme, jak velkou míru svobody v České republice máme, říká Tomáš Adam


Což není pro každýho lehký přijmout, ale zkrátka tím, že jsme se o tom v tom domě bavili a protože jedna ze základních hodnot v tom domě je úcta k sobě, k lidem a jednoznačně i úcta k rodině, tak jsme dospěli k tomu, že ty lidi výrazně zlepšili své vztahy s rodiči.

Jak se myšlenka Go Freedom vyvíjí dále?

Vedle přednášení a konzultačního byznysu je jedna z oblastí ve které podnikám vzdělávací platforma a natáčení komunikačních videolearnigů pro firmy. Pokračoval jsem v oslovování osobností, který mi dávali charakterně smysl a měli výsledky. Martin Hausenblas, Paulie Garand, Mike Spirit, Suvereno, Marpo, Kazma, Jarda Dušek a další. Viděl jsem, že principy, který je pojí jsou velmi podobný. Z toho vzešel pilíř číslo dva, což je dnešní online škola, kam zvu lidi z praxe, aby sdíleli své pohledy v oblastech sebepoznání, vztahů, podnikání, motivace a podobně. Třetí pilíř jsou eventy. Hlavním eventem je dnes Go Freedom LIVE, kde pojím humor, inspiraci a sdílení zkušeností lidí z praxe. Je to skvělej formát, kterej tady nemá obdoby a je skutečně přínosnej pro lidi.

Vy v domě bydlíte doteď?

Ne, já už ne. Žiji v přírodě. Ten prostor jsem založil a dnes za něj jsou zodpovědní mladí. Sami poznávají, že to není jednoduché. Má role je domy šířit dál v jiných městech a zemích. Další dům založím v Brně, v Liberci, Plzni, poté v Berlíně, pak plánuji expanzi do Spojených států.

Když jsem o tom poprvé slyšela, tak jsem si představila nějakou úplně samostatnou ekovesnici, soběstačnou komunitu, kde si všecko budete pěstovat sami, vyrábět si možná i elektřinu a tak.

Takhle to zatím není, ale je to jedna z vizí. Je nás víc, kdo tíhneme k nějaký ideji ekovesnice, protože já třeba osobně s partnerkou vnímám to, že bychom rádi naše děti vychovávali v rodový vesnici, kde když to dítě pustíte ven, tak se maximálně zaběhne k sousedům, kteří jsou vaši kamarádi a můžete si vzájemně věřit.

My inspirujeme lidi k tomu, aby dělali to, co je baví, protože osm z deseti lidí dělá práci nebo činnost, která je vlastně vnitřně nenaplňuje. A tudíž dává smysl podněcovat tu podnikavost, dodávat lidem odvahu, vytvářet důvěru a učit ty lidi úctě k sobě, k rodičům, k lidem okolo. Vesnice by mohla být dobrým začátkem.

Myslíte tedy, že lidem obecně chybí sounáležitost, komunita? Že jim vadí anonymita velkého města?

Je to individuální. Každý člověk má svůj vývoj. Do osmnácti jsem vyrůstal na vesnici a ohromně jsem se těšil, až vypadnu do města. Mohl jsem začít tancovat, chodit na párty a tyhle věci. Ale on se člověk toho nabaží a to, co bych spíš doporučil než dogmatické žití ve městě, je cestování. Potom si lidi víc věcí váží, protože my si tady žijeme jako prasata v žitě a vůbec si neuvědomujeme, jak velkou míru svobody v Český republice máme.

A když byste nechal svoje děti vyrůst v téhle vesnici, nevadilo by vám, že přicházejí o všechny ty výhody města?

Já děti nemám, a proto nemám mandát o tom hovořit. A myslím si, že je to na tom dítěti, protože, když vyrůstá na dobrých hodnotách a v rodině, kde není nouze o finance a je tam balanc mezi materiálnem a duchovnem, tak věřím, že dítě má zdravé nastavení. Takže v momentě, kdy si to dítě v osmnácti řekne: „Děkuju vám, že jste se o mě takhle hezky v přírodě starali, dali jste mi dobrej základ a já chci jít do města nebo vycestovat,“ nemůžete mu bránit. Kamarádka měla teď porod doma a její manžel díky tomu, že má funkční firmu, si mohl dovolit být doma téměř dva měsíce. Je radost poslouchat, že někdo může být tátou na plný úvazek.

Takže dosažení finanční a časové svobody považujete za důležité?

Ano, je to důležitý pro mladý lidi a dnešní doba to navíc umožňuje. Je fajn, když se člověk naučí vyjednávat, komunikovat, hospodařit s penězi a mít vlastní zodpovědnost v oblasti, kterou má rád. Jsem přesvědčený, že finanční a časová svoboda, kterou můžete dnes získat, vám umožní lepší výchozí pozici pro budoucnost svou i své vlastní rodiny.

Říkal jste, že osm z deseti lidí nemá rádo svou práci. Není to přehnané?

Dělali jsme studii, chodili jsme po ulici a ptali se lidí, jestli vnitřně opravdu dělají to, co si vždycky přáli dělat. A osm z deseti lidí nám odpovědělo, že ne. Taková ta standardní odpověď byla: „Ano, mě moje práce docela baví, jsem tam spokojenej, ale na nástěnce snů jsem to rozhodně neměl, no není to vlastně ono.“

Tomáš Adam

Pomáhá lidem v osobním a pracovním životě nalézt sama sebe a podněcuje k odvaze realizovat svoje ideály. Začíná být vyhledávaným řečníkem a specialistou na motivaci lidí. Ve firemním sektoru je považován za největšího experta na zákaznický zážitek. Firmám pomáhá pomocí svého know-how porozumět mladé generaci, která postupně začíná přebírat pracovní trh. S mladými lidmi pracoval ve dvou globálních organizacích. V O2 si osvojil prodej a řídicí procesy, poté v Amway leadership a vedení příkladem. Dnes již třetím rokem vede organizaci mladých lidí Go Freedom, kterou založil.

Další otázka může znít: Dobře, chodil bys tam zadarmo? To ne. Ale když máte pro něco vášeň, tak přijdete domů a sedíte na tom večer, o přestávkách, prostě pořád. I když je člověk unavený, tak si pořád najde kousek prostoru na to, aby se svý vášni věnoval.

Není to třeba dané tím, že lidí nevědí, co vůbec jejich vášeň je?

Může to tak být. Ale zase si myslím, že se to hodně odvíjí od prostředí a také vlastní vnitřní motivace. Myslím, že každý z nás, když byl malý, tak jsme měli nějaký sny. Holky chtěly být princezny, kluci chtěli být astronauti, piloti a tak. Mám kamaráda, který už odmala touží být dopravním pilotem a pracuje na tom celý život. Teď už lítá a věřím mu, že to dokáže. Já jsem chtěl tancovat, protože jsem našel přirozenou zálibu v tanci. A myslím, že kdybych měl dobrý podpůrný prostředí a nenechal se ovlivnit okolím, tak se dneska živím tancem. Ale tím, že mi lidi říkali věty jako: „Ty si myslíš, že se tím uživíš? Prosím tě, spadni z tý větve, v nějakým stříbrným kostýmu se nemůžeš uživit tancováním...,“ tak jsem začal věřit, že nemůžu.

Ale co s tím v dospělosti?

Mozek jde vytrénovat. A nevěřím na řeči typu, že starýho psa novým kouskům nenaučíš. Teď chystám program, který bude zaměřen na trénink mozku a tohle přísloví rozbourá. Pomůže lidi nastartovat v jakékoli oblasti, pro kterou se rozhodnou.

Co byste poradil někomu, kdo chce něco dělat, ale neví kde začít, nemá žádnou konkrétní vášeň a pořád se ještě hledá?

Ať začne chodit jednou měsíčně na Go Freedom Live, protože tam jsou lidi, který inspirujou. Je to prostředí, které si zamilujete, protože vás podněcuje k vlastní seberealizaci. Uslyšíte další a další lidi hovořit o tom, že váš úspěch začíná u vás. Vize Go Freedom je dovést co nejvíc lidí k vědomému převzetí zodpovědnosti za svůj život. Bereme do party každého bez ohledu na situaci nebo věk. Stojíme si ale za čtyřmi hodnotami, kterými jsou úcta k sobě a druhým, důvěra, odvaha a podnikavost.

Související…

Pět rad, jak být přes den co nejproduktivnější: Začít musíte před čtvrtou ranní
Kateřina Hájková

Další Go Freedom Live show Tomáše Adama se uskuteční 30. dubna v pražském Etnosvětě

foto: Michaela Cásková, zdroj: Go Freedom

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...