Benzín a nafta dál zdražují. Ceny ještě porostou

28. 4. 2019 – 9:07 | Ceny PHM | Martin Slapnička | Diskuze:

Benzín a nafta dál zdražují. Ceny ještě porostou
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Benzín za poslední dva měsíce zdražil asi o osm procent a ekonom Lukáš Kovanda varuje, že ceny paliv porostou i nadále. Můžou za to stoupající ceny ropy na světových trzích. Tradičně ceny rostou také před letními prázdninami a sezonou dovolených.

"Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět zdražily, avšak v souhrnu pomalejším tempem než v předchozích třech týdnech. Cena benzínu vzrostla o patnáct haléřů na 32,70 koruny za litr, zatímco nafta zdražila o třináct haléřů na 31,98 koruny za litr. V příštím týdnu pohonné hmoty opět podraží, a to zhruba o deset haléřů na litr," předpovídá Kovanda.

Důvodem je vytrvalý růst cen ropy na světových trzích - ta od začátku roku podražila o závratných 39 procent - z 54 dolarů za barel na současných téměř 75 dolarů.

Na benzínkách se ovšem zdražování projeví až s odstupem dvou až třech týdnů. "Další prudké zdražení zastihlo ropu počátkem tohoto týdne, na Velikonoční pondělí. Zažila nejprudší jednodenní zdražení od letošního ledna. Ropa Brent se dostala na svoji nejvyšší cenovou úroveň od loňského listopadu," vysvětluje Kovanda.

Je to kvůli tomu, že Trumpova administrativa už nehodlá tolerovat vývoz íránské ropy do části světa bez sankcí. Výjimka skončí už za pár dní.

"Americká administrativa ovšem současně tlačí na jiné dodavatele v čele se Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty, aby výpadek v dodávkách íránské ropy zacelily. Zejména sám Donald Trump se obává až příliš zdražující ropy, jelikož drahé pohonné hmoty v USA by mohly snížit jeho šanci na znovuzvolení v příštím roce," doplnil ekonom.

Díky tomu by se podle Kovandy mohl růst cen benzínu a nafty v Česku zpomalit a během května dokonce i úplně zastavit.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,270 25,390
USD 23,720 23,900
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články