Hlavní obsah

Chalupářská sezóna začíná, zkontrolujte své pojistky

Novinky, bab

Počasí přeje rozjezdu chalupářské sezóny, mnozí Češi tak svá rekreační sídla odzimovali a přichystali na jarní i letní období. S vymetením pavučin je však třeba zkontrolovat i pojistné smlouvy, včetně aktualizace krytých rizik.

Foto: Barbora Buřínská, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Zatímco v zimě ohrožovaly rekreační domy především vodovodní škody v důsledku prudkého poklesu teploty pod bod mrazu, na jaře hrozí nejčastěji požáry.

Krytí možného požáru je základem každého pojištění chaty nebo chalupy. V souvislosti s jarním úklidem zahrad a okolí domů dochází každoročně k pálení biologického odpadu.

„Problémem je vypalování suché trávy, které je zákonem zakázáno. Řada pálení se bohužel vymkla a vyžádala si zásahy hasičů,“ upozornila Pavlína Bílková, mluvčí HZS Libereckého kraje.

Požáry jsou nejčastější pro první jarní týdny, kdy je vymrzlá tráva suchá a začne snadno hořet a šířit se. „Zvlášť v kombinaci se slunečným počasím, kdy se ohřeje okolní vzduch, a silným větrem, je riziko požáru trávy velmi vysoké,“ doplnila Bílková.

Chalupy ohrožují i škůdci

Nejen v případě, že je vaše chata či chalupa ze dřeva, se můžete setkat s nepříjemnými hlodavci či škodlivým hmyzem.

„V rámci nabídky některých pojišťoven jsou dnes na trhu produkty, ve kterých se pojištění zejména v rámci asistenčních služeb může vztahovat i na náklady spojené s odstraněním či deratizací škůdců,“ udává Veronika Exnerová, mluvčí ČAP s tím, že nejčastěji je nabídka cílená na odstranění rojů včel, vos a sršní.

Chatu či chalupu si můžete pojistit i proti nepřízni počasí v podobě silného větru, krupobití, bouřek nebo silných přívalových dešťů. Základní nebezpečí, jako je požár či úder blesku, bývají zahrnutá v pojištění automaticky.

Pojistnou smlouvu pravidelně aktualizujte

Odborníci doporučují pojistnou smlouvu aktualizovat nejméně jednou za čtyři roky a vždy při zásadnějším zásahu do stavby, například v případě rekonstrukce.

I vybavení chaty či chalupy má jinou hodnotu v době, kdy si ji koupíte a zařídíte, a po několika letech, kdy jste ji například zrekonstruovali a vybavili. Do aktualizace pojistné smlouvy je proto dobré zapracovat i navýšení, ale i případný pokles ceny vašeho vybavení.

V souvislosti s navýšením pojistné částky je nutné počítat i s odpovídajícím zabezpečením. „Pojišťovny mohou mít rozdílná zohlednění způsobu zabezpečení daného objektu, ale ve většině případů pojišťovny dle výše sjednávané pojistné částky stanovují jako povinnost pojištěného mít odpovídající zabezpečení. Platí zde rovnice – čím vyšší pojistná částka, tím vyšší vybavení bezpečnostních prvků,“ doplnila Exnerová.

Co dělat, když dojde ke krádeži

Mezi neméně časté škodní události patří krádeže. Obzvláště po zimě se majitelé vracejí do svých chatek a chalup s obavami, zda nebylo něco odcizeno či poškozeno.

Pokud k něčemu takovému dojde, postupujte podle kroků Policie ČR:

  • Do chaty ani chalupy nevstupujte, zavolejte Policii ČR a vyčkejte do jejich příjezdu.
  • Pokud do objektu potřebujete vstoupit, například z důvodu zavření oken v nepříznivém počasí, vstoupit by měl pouze jeden člen rodiny, zavřít okna, na nic nesahat a vrátit se zpět.
  • Nepořádek v žádném případě před příjezdem policistů neuklízejte, poškození neopravujte. Vždy počkejte, až kriminální technik s policisty provedou ohledání.
  • Nesahejte na věci, o kterých víte, že nejsou na svém místě. Mohlo by dojít k poškození stop.
  • Na prohlídku chaty či chalupy a zjištění, co bylo odcizeno nebo poškozeno, bude čas, až svou práci dokončí kriminální technik. Kvalitní vyhledávání a zajištění stop a jejich vyhodnocení je mnohdy jediným důkazem.
  • Jste-li pojištěni, nahlaste škodu a pořiďte fotodokumentaci. Postupujte podle pokynů pojišťovny.

Reklama

Související články

Byty zdražují. Pozor na podpojištění

Český realitní trh je již delší dobu ve znamení rostoucích cen nemovitostí. Pro jejich majitele to má pozitivní efekt, hodnota jejich majetku roste. Na druhou...

Výběr článků

Načítám