Holka ve vitríně a házení ryb. „Primitivové“ popisují průkopnické začátky

Legendu The Primitives Group připomíná kniha (zdroj: ČT24)

Kapela The Primitives Group položila v šedesátých letech základy československého undergroundu. Jako první prorazila s takzvaným psychedelickým rockem. Hlavní tváří skupiny se stal Ivan Hajniš, který historii kapely i dobové okolnosti nyní sepsal v knize Legenda The Primitives Group.

The Primitives Group vznikli v polovině šedesátých let, ještě dřív než undergroundoví Plastici. Tehdy šokovali československé publikum, které už si začalo zvykat na bigbít ve stylu kapel Flamengo nebo Matadors. „Byli jsme máničky, zatímco ostatní kapely byly hrozně slušný, ostříhaný. Hned od začátku jsme chtěli být trošku jiný, takže jsme se malovali, vypadali jsme sice jako šaškové, ale lidem se to líbilo,“ popisuje začátky kapely Ivan Hajniš.

Hráli písně od amerických Doors nebo později od Mothers of Invention. Prorazili ale především svým nezaměnitelným vystupováním. Každý koncert provázely zapálené ohně a jiné speciální efekty. Ke kapele se nejen proto připojila řada spolupracovníků v čele s Ivanem Martinem Jirousem. „Přestože přebírali, tak drivem, který jejich vystoupení měla, to byla kapela svým přístupem opravdu původní,“ vzpomínal na koncerty „Primitivů“ Jirous v pořadu Bigbít. 

Divoké koncerty provázelo třeba i házení ryb do publika nebo vypouštění živých ptáků. „Lidi nejvíce šokovalo, když jsme měli ve vitríně nahatou dívku obalenou v peří,“ připomínal další výstřelek Hajniš.

Kluci mě namontovali, že musím napsat tuhle knížku, protože všichni umírají a mladí nevědí nic. Je to o historii českého bigbítu, undergroundu, první kapela na světě, která používala šminky, zvukové efekty, zvířata. Když jsme začínali, tak se nám všichni smáli, co to používáme za blbosti, a teď to všichni používají.
Ivan Hajniš

Po vpádu vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 se rozhodl emigrovat do Švédska. A s odjezdem frontmana zanikla i kapela. Znovu dohromady se dala před třemi lety, z původních členů ale zůstali jen Ivan Hajniš a kytarista Zdeněk Burda. „Kdo je dobrý muzikant, ten to dělá až do smrti. Muzika je nemoc, a když pod pódiem volají: ‚Primitives‘, tak to hřeje u srdce,“ přiznává Hajniš. 

Novodobí „Primitivové“ odehráli už desítky koncertů v Čechách i na Moravě a další je čekají. Hajnišova kniha o kapele je k dostání zatím jen na nich.