Hlavní obsah

Další hráči mimo kurt. Belgický mladík uzavřel přes devět set sázek

Praha

Sázka sem, sázka tam. I když to protikorupční pravidla jasně zakazují. Belgický tenista Benjamin Dhoe se přiznal, že před dvěma lety během jednoho měsíce uskutečnil více než devět set sázek na zápasy, v nichž nehrál. Za prohřešek ho Jednotka pro bezúhonnost tenisu (TIU) suspendovala a udělila mu peněžitý trest.

Foto: Sport.cz

Benjamin Dhoe.

Článek

O sázkách a manipulování s výsledky se v tenise mluví stále častěji. Jednotka pro bezúhonnost tenisu už měla loni plno práce s řadou hříšníků a nenudí se ani letos. Před měsícem TIU potrestala teprve dvacetiletého Davida Norfeldta za sazení na zápasy a nyní řeší další provinění.

Norfeldtovi bylo prokázáno sto devadesát pět sázek na tenisové zápasy. Švédský mladík byl na osm měsíců suspendován a musí zaplatit šest tisíc dolarů (přibližně sto třicet osm tisíc korun). Od vyššího trestu ho uchránil fakt, že nesázel na vlastní zápasy. Pokud se v budoucnu nedopustí dalších prohřešků, bude mu trest snížen na polovinu.

Foto: Sport.cz

David Norfeldt.

Stejný problém musela řešit TIU i nyní. Na vině byl tentokrát mladík z Belgie. Dvaadvacetiletý Benjamin Dhoe se sám přiznal, že od ledna do února 2017 si vsadil na více než devět set tenisových zápasů. Ani jeden však na své utkání. TIU mu za to udělila suspendaci na šest měsíců a k tomu hráč dostal pokutu tři tisíce dolarů (přibližně šedesát devět tisíc korun).

Avšak vzhledem k tomu, že sám na své prohřešky upozornil, odpyká si pouze jeden měsíc a zaplatí zatím jen pět se dolarů. Zbytek trestu mu bude prominut, pokud se nedopustí dalších přestupků. „Pětiměsíční suspendace a dva a půl tisíce dolarů jsou podmíněně odložené. V úvahu bylo vzato, že hráč se sám TIU přiznal a nesázel na své zápasy,“ stojí v prohlášení TIU na webu tennisworldusa.org.

Teď se TIU vrhne na další případ. Nedávno na dobu neurčitou suspendovala Joaa Souzu. Brazilskému tenistovi sice krátce po oznámení suspendaci zrušila, avšak opět mu ji obnovila, neboť se podle ní objevily další důkazy. Třicetiletý hráč měl údajně manipulovat s výsledky na turnajích nižší kategorie.

Reklama