Antequera, v samém srdci Andalusie

Budete-li přejíždět Andalusii napříč, nemůžete toto město minout. Leží v samém srdci Andalusie, pod jedním z hlavních průsmyků hornatého vnitrozemí, kde se křižují dvě prastaré dopravní tepny spojující nejdůležitější města španělského jihu. Jednou je cesta ze Sevilly do Granady, která největšího významu nabyla až po katolické reconquistě a tou druhou cesta z Cordoby do středomořského přístavu Malaga, využívaná pravděpodobně už za nadvlády starověkých Féničanů a jejich následovníků Kartaginců. Řeč je o městě Antequera, stále nedoceněném klenotu Andalusie, ležícím ve stínu slavnějších měst.

Výhled na město - Antequerra, Andalusie

Antequera, cíl obchodníků i poutníků

Místo bylo osídleno již v dávném starověku, ale svojí zlatou éru zažívalo až po roce 1492, kdy byli z Pyrenejského poloostrova definitivně vytlačeni Maurové, a celá Andalusie se stala jednotnou zemí pod správou španělských katolických panovníků.

Antequera - Andalusie, Španělsko

Díky své poloze se město začalo rychle rozrůstat a stalo se centrem nejen obchodníků, využívajících křižovatky několika obchodních cest, ale také řemeslníků a v neposlední řadě i stavitelů a umělců. Na úrodných pláních pod Antequerskou vrchovinou se dařilo také zemědělcům, a tak se z Antequery během několika let stala poměrně významná metropole.

Antequera, pohled na město - Andalusie, Španělsko

S ekonomickým rozmachem šel ruku v ruce i duchovní rozvoj města a již v roce 1500 bylo Antequeře uděleno povolení ke stavbě katolického kláštera zasvěceného svatému Zoilu z Cordoby. Postupně zde bylo zřízeno kolegium a Antequera se stala sídlem hned několika katolických řádů, jež počali budovat kláštery, kostely a další církevní stavby. Do města už nemířili jen obchodníci, ale také poutníci, hledající duchovní naplnění. Dnes zde můžete obdivovat desítky renesančních i barokních památek s bohatě zdobenými interiéry a nasávat unikátní atmosféru i stále přežívající genius loci starého andaluského města.

Královská colegiata Panny Marie Větší, Antequera  - Andalusie, Španělsko

Antequera, centrum - Andalusie, Španělsko

Během 18. a 19. století se Antequera stala také významným městem textilního průmyslu. Vzniklo zde několik desítek manufaktur a antequerské textilie byly dobře známé po celé Andalusii. Tato epocha je však již nenávratně pryč, nicméně dodnes zde můžete navštívit muzeum textilní výroby nebo některý z oděvních salónů s tradičními oděvy zdobenými unikátními místními vzory.

Alcazaba, vzpomínka na Maury

Mimo zmíněné křesťanské památky láká návštěvníky k prohlídce také hrad vystavěný v polovině 14. století, kdy Antequera patřila panovníkům muslimské Nasridské dynastie. Je zde k vidění mnoho skvostných architektonických prvků, včetně typických ornamentálních štuků.

Antequera, hrad - Andalusie, Španělsko

Vstup do někdejší mediny – muslimského starého města je možný několika bohatě zdobenými branami. Tou nejznámější je tzv. Oblouk obrů (Arco de los Gigantes), vybudovaný v původních hradbách až v 16. století. Měl evokovat triumf katolického světa nad muslimy. Církev se snažila vše maurské vymazat, ale definitivně se jí to stejně nikdy nepodařilo. Nejen že zde narazíte na typicky maurské architektonické prvky, ale můžete tu zaslechnout i názor, že každému místnímu starousedlíkovi koluje v žilách i pár kapek maurské krve.

Arco de los Gigantes, Antequera - Andalusie, Španělsko

Antequera prehistorická

Antequera se dostala také na seznam světového dědictví UNESCO. Nevděčí však za to muslimskému hradu ani pozdějším křesťanským stavbám. Tou jedinečností jsou stavby staré několik tisíc let, o jejichž původu ani účelu se toho mnoho neví. Jsou to megalitické stavby nazývané souhrnně dolmeny, a v těsném okolí města se jich nachází hned několik.

Uvnitř dolmenu, Menga, Antequera - Andalusie, Španělsko

Ještě před několika desítkami let o nich vědělo jen pár místních, kteří nejspíš ani netušili, že se jedná o něco výjimečného. Obrat nastal, když byly dolmeny odkryty a důkladně popsány archeology. Dnes se řadí k nejvýznamnějším dochovaným megalitickým stavbám na území Evropy a většina z nich je volně přístupná. Turisté, kteří jsou zvyklí vydávat nemalé částky za vstupné do většiny památek, zde budou příjemně překvapeni. Vše je hrazeno z nadačního fondu a lístek ke vstupu je zdarma k vyzvednutí u vchodu do areálu.


Okolí Antequery

Antequera leží v údolí pod horským hřebenem a jejím symbolem se stala unikátní skála shlížející na město svým všudypřítomným pohledem. Místní ji nazývají Peña de Enamorados, čili Skála zamilovaných. Na první pohled na ni neuvidíte takřka nic zvláštního, avšak když se zadíváte na její obrysy pořádně nebo pokud vám někdo z místních trochu napoví, spatříte v ní siluetu ležící tváře, jak zasněně hledí k oblakům.

Peña de Enamorados, Skála zamilovaných - Andalusie, Španělsko

K poetickému jménu skály přispívá i legenda, podle které kdysi z jejího vrcholku ukončili společně svůj život dva milenci, jejichž lásce nebylo přáno. Šlo prý o dívku z bohaté muslimské rodiny a chudého křesťanského sloužícího.

Jen pár kilometrů nad Antequerou se rozkládá další turisticky atraktivní místo. Tentokrát jde o čistě přírodní památku a je to další objekt zapsaný na seznamu UNESCO. Tím přírodním divem je El Torcal s rozsáhlým vápencovým skalním městem. Leží v nadmořské výšce kolem 1300 metrů, a tak zvláště v letních měsících je příjemným místem pro pěší turistiku.

El Torcal - Andalusie, Španělsko

El Torcal, skalní město - Andalusie, Španělsko

Z poměrně velkého neplaceného parkoviště vedou dva pěší okruhy, které vás zavedou do úchvatného kamenného světa, mezi mnohdy až bizarní vápencové útvary. Podrobné informace získáte v infocentru hned u parkoviště, kde je i malý bar s občerstvením. 

Jak Antequeru navštívit?

Jak už bylo řečeno, město Antequera se nachází na křižovatce hlavních cest vedoucích napříč Andalusií. Pokud míříte na slunečné pobřeží rozkládající se okolo Malagy, budete to mít do Antequery pouhých 50 km, což stojí i za jednodenní výlet autem. Chcete-li však v Antequeře strávit několik dní a třeba odtud podnikat i výlety k dalším zajímavým cílům v okolí, kterých je opravdu spousta, můžete využít některý z menších místních hotelů nebo si vybrat z velkého množství pokojů k pronajmutí ve staré části města. Ceny za ubytování bývají mnohem příznivější než v přímořských letoviscích na Costa del Sol.

Přečtěte si také o andaluském přírodním parku Cabo de Gata – Níjar, který se rozprostírá na samém jihu Španělska.


Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej