Jermanová je zpět z mateřské. Středočeská hejtmanka se do práce vrací po šestinedělí

ČTK ČTK
29. 4. 2019 11:05
Středočeská hejtmanka a místopředsedkyně hnutí ANO Jaroslava Pokorná Jermanová, které se v polovině března narodila dcera, ve čtvrtek ukončila mateřskou dovolenou. Vysvětlila tím, proč sedí v čele zasedacího sálu a schůzi řídí.
Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová s exministrem Ťokem, který drží její dceru Emu
Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová s exministrem Ťokem, který drží její dceru Emu | Foto: Aktuálně.cz

Hejtmanka už dříve avizovala, že se vrátí do práce po šestinedělí, o potomka se má starat její muž. Pokorná Jermanová už má dospělého syna z předchozího vztahu, také její manžel má syna. Středočeský kraj vedou ANO a ČSSD s podporou komunistů. Statutárním zástupcem hejtmanky je náměstek pro životní prostředí a zemědělství, bývalý hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Jméno středočeské hejtmanky se v médiích začalo objevovat zejména poté, co web Seznam Zprávy upozornil na problematické smlouvy, které vznikly na hejtmanství. Z anonymizovaného dokumentu s přehledem 35 pracovníků najatých na krátkodobou smlouvu v roce 2017 vyplynulo, že kraj vyplácel například 45 tisíc za "analýzu hudebních festivalů" nebo 35 tisíc za "sledování aktuálního dění a poskytování zpětné vazby". Komu peníze posílal, ale nechce sdělit. Jména jsou začerněná.

Externí zakázky, které zadával odbor kanceláře hejtmanky, stály okolo pěti milionů korun ročně. Helena Frintová z krajského úřadu řekla, že po volbách v roce 2016 odešlo několik klíčových zaměstnanců a scházely pracovní síly.

Středočeský kraj trvá na tom, že dané smlouvy nezveřejní. "Tyto smlouvy a dohody se zaměstnanci, které byly uzavřené dle zákoníku práce, nepodléhají ze své podstaty povinnosti zveřejnění podle zákona o registru smluv, neboť se jedná o vztahy pracovně-právní. K jejich případnému zveřejnění je bezpodmínečně nutný předchozí souhlas každého takového zaměstnance," uvedl zástupce ředitele krajského úřadu Aleš Jakub.

 

Právě se děje

Další zprávy