Praha TV a TV Brno 1 čeká řešení budoucnosti v pozemním vysílání, obě půjdou do HD

29. duben 2019

Budoucnost obou programů na terestrické platformě souvisí s případným koncem regionálních sítí, které obě stanice využívají. V pozici jednatele působí známý televizní manažer Přemysl Svora.

Regionální stanice Praha TV a TV Brno 1 budou v následujících měsících muset vyřešit svou budoucnost na platformě pozemního vysílání. V souvislosti s přechodem na DVB-T2 budou vypínány regionální sítě, respektive už se nebudou prodlužovat jejich kmitočtové příděly. Jednodušší situaci má Praha TV, která v současné době vysílá prostřednictvím vysílačů Strahov, Ládví a Zelený pruh na kanálu 46. Její operátor, společnost Prague Digital TV, již požádal a získal oprávnění pro pokračování tohoto multiplexu do 5. ledna 2020.

Další budoucnost Regionální sítě 4 bude záležet na postoji Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), tedy, zdali bude v souvislosti s přechodem na DVB-T2 kanál 46 potřeba pro jiné účely. Petr Formánek, jednatel společnosti Prague Digital TV, redakci portálu Digitální rádio řekl, že s ukončením vysílání ve standardu DVB-T tento multiplex nepočítá – není k němu důvod. Praha TV chce stejně jako TV Brno 1 přejít v následujících měsících na obraz ve vysokém rozlišení (HDTV). V Praze bude pro tuto kvalitu místo i v současné konfiguraci sítě. Operace bude realizována v období přechodu velkých sítí do DVB-T2.

Obtížnější situace je na jihu Moravy, kde TV Brno 1 využívá Regionální síť 8 Českých Radiokomunikací. „Pokud se nedohodneme s tímto operátorem, logicky se budeme muset dohodnout s Digital Broadcasting (stávající operátor multiplexu 4 a Přechodové sítě 13, pozn. red.). V pozemním vysílání ale chceme nadále pokračovat jak v Praze, tak i v Brně,“ uvedl pro Digitální rádio Přemysl Svora, který je jednatelem v obou regionálních televizích. S HD vysíláním v kabelových a IPTV sítích nebude s kapacitou pro tuto kvalitu problém.

V letošním roce plánovala Praha TV nasadit hybridní vysílání HbbTV, jak bylo avizováno loni v červnu, z tohoto plánu alespoň prozatím sešlo. „Nevyšlo nám to ekonomicky. Spočítali jsme si, že by nás provoz této technologie vyšel měsíčně na 50 tisíc korun. Úplně se tohoto vysílání nevzdáváme, ale prozatím ho necháváme viset ve vzduchu,“ konstatoval Svora. TV Brno 1 zároveň představila nového ředitele, kterým je Pavel Doležal se zkušenostmi z Regionální televize agentury (RTA) Jaroslava Berky, jež v minulosti dodávala lokální obsah pro celoplošnou Primu, a společnosti Fatem TV.

Sledovanost Praha TV a TV Brno 1 není realizována prostřednictvím peoplemetrového měření, ale formou dotazníků, za nimiž stojí společnost Median. Na území hlavního města a středních Čech v současné době sleduje Praha TV okolo půl milionu diváků týdně. Publikum je téměř vyrovnané: 52 % ženy vs. 48 % muži, dominantní cílovou skupinou jsou lidé ve věku od 30 do 39 let (20 %). TV Brno 1 má čísla výrazně menší. „Je to přibližně sto tisíc diváků, což určitě není číslo, se kterým bychom byli spokojeni. V horizontu jednoho roku bychom se rádi dostali na trojnásobek,“ uvedl jednatel televize Přemysl Svora.

autor: lukpo
Spustit audio

Související