Pomoc drsňáků na silných strojích: Sehnali peníze pro postiženého Kamila Hrice (6) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Pomoc drsňáků na silných strojích: Sehnali peníze pro postiženého Kamila Hrice (6)

Kamínek se narodil s hydrocefalem. Později se přidala epilepsie, triparéza a potíže s viděním.
Kamínek se narodil s hydrocefalem. Později se přidala epilepsie, triparéza a potíže s viděním. (Foto Aha – Michal Israel Volf, archiv Hany Hricové)

Už třináct let pomáhají motorkáři z Česka dětem, které potřebují pomoc. Pravidelně se sjíždí na Řípskou pouť, kde mezi sebou i návštěvníky vyberou peníze, které pak věnují konkrétní rodině. Letos tomu nebylo jinak. Rodině postiženého chlapce věnovali 40 500 Kč.

„Loni to byl například chlapec s rakovinou, letos jsem vybrali na doporučení známých Kamila Hrice (6) nebo-li Kamínka z Dušníků. Ten potřebuje speciální autosedačku,“ řekl Aha! organizátor charitativního srazu David »Fish« Vancl (46).

Život naruby

Kamínek se narodil před šesti lety. Ještě tři dny před porodem ho měli lékaři za zdravého. Pak ale přišla krutá diagnóza. „Řekli mi, že má hydrocefalus a bude postižený. Byl to šok, ale nepřipadalo vůbec v úvahu, že bychom ho dali do ústavu,“ vzpomíná Kamínkova maminka Hana Hricová (35). Od té chvíle se jí i celé rodině obrátil život naruby.

Zastavil se na dvouletech 

„Kamínek vyžaduje prakticky nepřetržitou celodenní péči, ve svém věku je mentálně na úrovni dvouletého dítěte. Nechodí, pouze leze, velmi špatně mluví, často i bez příčiny začne brečet,“ popisuje už smířeně maminka. V průběhu chlapcova vývoje se přidala ještě epilepsie, ochrnutí končetin a potíže se zrakem. Rodina přesto neztrácí sílu a optimismus. Se synem se snaží žít co nejnormálnější život, i když to není vůbec jednoduché. „Mám ho moc ráda, užijeme si i legraci,“ svěřila se Kamínkova sestra Terezka (8).

Peníze i do Klokánku

Letos motorkáři z různých koutů republiky mezi sebou vybrali 40 500 korun, které dostanou Hricovi. Přímo na místě od návštěvníků pak skončilo v kasičkách dalších skoro 10,5 tisíce, které skončí v litoměřickém Klokánku.

Rodina děkuje

Rodina potřebuje otočnou bezpečnostní autosedačku, která ale vyjde na 80 tisíc. Sama si ji dovolit nemůže, proto nabídku motorkářů s vděčností přijala. „Jsme šťastni, potřebovali bychom alespoň polovinu, zbytek by nám mohla doplatit nadace,“ řekl Aha Kamínkův otec Kamil Hric (39).

Přispět na Kamínkův lepší život může kdokoliv a to prostřednictvím transparentního účtu 227602882/0600.

Co je hydrocefalus

Hydrocefalus (také označovaný vodnatelnost mozku nebo vodnatelnost hlavy) je patologický stav, při němž dochází k abnormálnímu hromadění mozkomíšního moku v komorách nebo dutinách mozku. To může způsobit postupné rozšiřování hlavy, křeče a mentální postižení. Hydrocefalus může také způsobit smrt.

Kamínka i jeho tátu přivezl na Řípskou pouť pořádně silný stroj.

Rodina Hricových na rodinné fotografii.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.