29. 4. 2019 13:17 − 1132× − 0

Bronzová premiéra Ludvíčka a Slukové

O druhém dubnovém víkendu odstartoval nový ročník jednodenních soutěží v rally pod názvem Autoklub Rallysprint série.

A jako každý rok, tak i letos byla úvodním podnikem již 25. Vančík Rallysprint Kopná. S novým ročníkem se ve startovním poli objevilo několik novinek a nových tváří, mezi které dozajista patřil i Honza Ludvíček se spolujezdkyní Jančou Slukovu. Ti si pro svou premiéru zvolili naftovou Fabii od brněnského A-motor rally teamu.

Rallysprint Kopná patří mezi obtížnější podniky v kalendáři RSS a letos to platilo dvojnásob. Soutěž startovala do sychravého počasí, které známe spíše z Mikulášské Rally. A možná i z nedočkavosti padla volba na tuto soutěž. „Moc jsme se těšili a Kopná byla první možnou soutěží. Před sezónou jsme řešili nějaký smysluplný posun z amatérů, a tak jsme hledali něco na celý rok a normální peníze“, říká Honza Ludvíček k tomu, proč zvolil právě tuto soutěž a Fabii od A-motor rally teamu.

Své první kilometry s Fabií si posádka odbyla při pátečním shakedownu, kde se postupně sžívala s pronajatým závodním vozem. Že vše probíhalo skvěle bylo vidět na dosažených čase, které se postupně zlepšovali. „Poprvé jsme v autě seděli na shaku, kde jsme postupně zrychlovali, až se nám podařilo, že nám z auta unikala nafta a ze zadní části se při nízké rychlosti ozývaly rány. Nakonec jsem ale zjistili, že se jedná o kámen, který se tam dostal při nějakém z „katů“ a zasekl se mezi nádrží a výfukem.“ popisuje situaci a jediné problémy na shakedownu spolujezdkyně.

Do ostré soutěže nová posádka vstoupila opatrně, aby mohla pokračovat ve zvykání si na výborně připravený závodní speciál, který v samotné soutěži fungoval bez problémů. S dalšími kilometry přicházelo očekáváné zlepšení a posádka se začala probíjet výsledky vzhůru. „Z jízdy ve Fabii ze začátku respekt, potom jsme se skamarádili s ruční brzdou a ke konci jsme si to už užívali, protože nebylo kam spěchat.“ říká s úsměvem jezdec a přiznává „Neobešlo se to bez menší krize na RZ4, kdy nás na lehčích brzdách do retardéru předběhl zadek. Ale jinak pohoda, klid, zábava“.


Foto: Rallyservice

I přes tuto menší krizovou situaci a obtížné podmínky však nová posádka, ve složení Honza Ludvíček – Janča Sluková, soutěž dokončila na pěkném 3. místě v třídě 11, 28. místě v RSS a 51. místě v absolutním hodnocení z 93 převzatých posádek mezi soudobými vozidly . Zaslouženě si tak odvážejí svůj první bronzový pohárek.

A jak hodnotí svou premiéru a soutěž celkově? „Cílem bylo hlavně dojet. Na první RZ jsem na soupeře ve třidě ztráceli 7 s/km, na poslední to bylo 2 s/km, a to kluci jeli mezi sebou o vítězství. Takže progres je viditelný, a i od Romana Vlase máme pochvalu“ říká Honza Ludvíček a červenovlasá spolujezdkyně dodává „Na první závod a zrovna Kopnou, to byl očistec i s ohledem na počasí, které tu panovalo, protože nahoře na Kameňáku byl i sníh“ a oba se shodují, že cíl byl splněn.

A na závěr poděkování od této mladé sympatické posádky. „Rádi bychom poděkovali A-motor rally teamu za perfektně připravenou Fabii. Také nesmíme zapomenou na fanoušky a naše přátelé, kteří nás podporovali na místě nebo na dálku. Všem dekujeme a těšíme na další soutěž.“

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!