Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Brně otevřeli nové centrum na odhalení demence a pomoc rodinám pečujícím o nemocné

V Brně-Žabovřeskách vzniklo poradenské centrum pro včasný záchyt demence a Alzheimerovy choroby i na pomoc rodinám nemocných. Novinářům to dnes řekla starosta Žabovřesk Lucie Pokorná (ANO). Centrum podle ní budou zatím zaštiťovat dva pracovníci pečovatelské služby ve spolupráci s desítkou studentů Masarykovy univerzity. Centrum částkou 50.000 podpořil Jihomoravský kraj. Pokud se pilotní projekt osvědčí, zváží podporu i město Brno. Podle statistiky z roku 2017 je v Brně přes 4000 lidí s demencí, v ČR pak přes 100.000.

Centrum Brněnský senior začalo fungovat dnes v objektu pečovatelské služby v Horově ulici. Podle Pokorné je v Žabovřeskách z 29 městských částí nejvyšší věkový průměr obyvatel. Proto tam vzniklo centrum, kam mohou přijít zájemci, které trápí problémy s pamětí. „Informace o vzniku centra vyjdou v radničních listech, budeme rozdávat letáčky a informovali jsme o nich také starosty a lékaře," uvedla Pokorná.

Pomoc rodinám a testy na odhalení demence

Centrum bude sloužit dvěma způsoby. Na jedné straně pomůže rodinám pečujícím o nemocného s demencí, na druhé straně u lidí s problémy s pamětí může na základě testů včas odhalit demenci, a tím pádem zahájit léčbu včetně tréninku paměti, což nemoc zpomalí. Podle lékařky Hany Kubešové Matějovské mohou poruchy paměti vést například k zapomínání na užívání léků, nebo naopak nadužívání léků, nemocní se také mohou stát terčem podvodníků, mohou se ztratit a podobně.

Centrum by se podle primátorky Brna Markéty Vaňkové (ODS) časem mohlo rozšířit, protože seniorů přibývá. „Nejen těch aktivních, ale i těch nemocných. Je potřeba pomoct jim i jejich rodinám. Pokud se hodnocení centra osvědčí, zaslouží si v budoucnu podporu i rozšíření," řekla Vaňková.

Demenci nebo Alzheimera má Česku desítky tisíc lidí

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška bylo v ČR v roce 2017 přes 100.000 lidí s demencí, asi 60 procent z nich má Alzheimerovu chorobu. Přes 4000 lidí s demencí žilo v Brně, v kraji jich bylo kolem 11.000. Alzheimerova choroba začíná pozvolna a nejprve se zhoršuje krátkodobá paměť. „Postižený není schopný se postarat o některé věci v domácnosti, má čím dál větší problémy s vyjadřováním, rozhodováním, nedokončuje myšlenky, je zmatenější," uvedla Andrea Pokorná z ÚZIS.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Brno, centrum brněnský senior, demence, alzheimer, rodina, Alzheimerova choroba, Lucie Pokorná, Česko, Žabovřesky, Masarykova univerzita, ANO 2011, Jihomoravský kraj, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně otevřeli nové centrum na odhalení demence a pomoc rodinám pečujícím o nemocné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.