Velký talent malých houslistů testují v Ústí nad Orlicí. Na Kocianku můžou i předškoláci

29. duben 2019 08:35

Kocianova houslová soutěž patří k jarnímu Ústí. Pravidelně láká budoucí úspěšné umělce. Zvuk už dávno má taky za hranicemi Česka. Startuje posledního dubna.

„Každý rok narůstá počet přihlášek asi o dvacet procent. Soutěž je zaštítěná známou tváří Pavla Šporcla. Absolutní vítězové získávají možnost natočit studiovou nahrávku v Českém rozhlasu,“ říká ředitelka soutěže Lenka Lipenská.

Koktejl zážitků

Organizační tým se snaží, aby si houslisté pobyt v Ústí co nejvíc užili. „Můžou si zahrát v soutěžním orchestru společně s patronem soutěže Pavlem Šporclem. Připravujeme seminář pro pedagogy s kanadským lektorem, učitelem posledního laureáta. Zavedli jsme dětské poroty pro žáky základních škol a gymnázia z Ústí nad Orlicí. Chceme, aby taky okusili soutěž, i když na housle třeba nehrají. Chystáme taky živé vysílání na internetových stránkách soutěže.“

Spodní věková hranice účastníků podle Lipenské není stanovená. „Soutěž je určená pro děti a mládež do šestnácti let. Třeba před dvěma lety se účastnila Ruska, které bylo pět a půl. Už takoví malí cvrčci k nám jezdí. I u nás v Ústí nad Orlicí vyrůstá osmiletá Terezka Vondráčková, kterou čeká první zkušenost se soutěží. Je určitě talentovaná.“

Kdo byl Kocian?

Soutěž se jmenuje po Jaroslavu Kocianovi. To byl houslový virtuos, pedagog, skladatel a rodák z Ústí nad Orlicí. Patřil mezi nejvýznamnější houslové interprety přelomu 19. a 20. století.

Souběžně se soutěží se koná i festival Kocianovo Ústí. Nabízí šest koncertů v sedmi dnech. Hlavní hvězdou je opět Pavel Šporcl, umělecký šéf festivalu a taky někdejší laureát Kocianovy houslové soutěže.

Program Kocianova Ústí

  • Pondělí 29. dubna 19:30, Hernychova vila
    Zemlinsky Quartet
  • Úterý 30. dubna, 19:30, Roškotovo divadlo
    Komorní filharmonie Pardubice a Emrik Revermann
  • Středa 1. května, 19:30, Kostel Nanebevzetí Panny Marie
    Prague Cello Quartet: Klasika, jazz, rock i pop
  • Pátek 3. května, 19:30, Roškotovo divadlo
    Pavel Šporcl: Gipsy Fire
  • Sobota 4. května, 14:30, Roškotovo divadlo
    Koncert laureáta a vítězů 61. ročníku Kocianovy houslové soutěže
  • Neděle 5. května, 16:00, Kostel Nanebevzetí Panny Marie
    Hvězdy hrají Mozarta
autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související