https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/spoustu-vody-z-domacnosti-pustime-do-kanalizace-vlastne-cistou.muze-z-toho-byt-kbelik-vody-do-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spoustu vody z domácnosti pustíme do kanalizace vlastně čistou. Může z toho být kbelík vody do přírody

30.4.2019 01:37 | PRAHA (Ekolist.cz)
Myjete zeleninu? To je voda, která nemusí skončit v čistírně odpadních vod.
Myjete zeleninu? To je voda, která nemusí skončit v čistírně odpadních vod.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Člověk nemusí být zrovna ekologický aktivista, aby si všiml, že nám poslední roky příroda chřadne před očima. Vláhy a deště ubývá, příroda a vodní zdroje vysychají. Projděte se kolem svého domu a důkladně pozorujte... rostliny rostou i kvetou, ale z posledních sil. A co bude dál?
 

Jak se vám líbí představa, že nebude žádný stín stromů, protože uschnou? Že si naše děti budou hrát v prachu a špíně, protože tráva uschla? Že nebude med, protože ve vyschlé přírodě včely a další hmyz nenajde potravu. Budou mizet ptáci, protože nebudou mít potravu...

Už vám dochází, že my tzv. na vrcholu řetězce, to slízneme taky a bude nám bez přírody opravdu zle? Zkuste žít v poušti a v horkém betonové džungli města... Žádná sranda to opravdu není.

Co se to s námi stalo, že jsme si začali myslet, že voda je to jen pro nás, sobecky ji stáhli do potrubí a našich domácností a často úplně zbytečně ji vypouštěli bez užitku do kanálu?!

Ano, když máme žízeň, jdeme si napustit vodu z kohoutku nebo si ji koupíme v lahvi. A co má udělat strom... keř... tráva... hmyz... pták...? Asi těžko nám zaťukají na dveře "hele, fakt už mám šílenou žízeň, tak se jdu k vám napít"...

Ale většina z nás si říká, že s tím nic nenadělá. To musí někdo jiný... to ti ostatní to kazí. Omyl - my všichni jsme ti ostatní. My sami a každý z nás dokážeme velkou věc. Jen jsme dlouho nevěděli jak na to... A teď už víme!

Inspirací byl článek na blogu Fleru. Tady je jasné a jednoduché řešení. Stačí, aby část lidí udělala tak málo a jak moc bychom dokázali změnit...

Co je potřeba udělat?

Můžete s ní zalít strom.
Můžete s ní zalít strom.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Nenechávat odtéct všechnu vodu do kanalizace. Sbírat kapku ke kapce do kbelíku a ten pak vylít před domem pod keř, stromy, na trávu...

A pro zábavu se u toho vyfoťte, natočte video a sdílejte na sociálních sítích s hashtagem #KBELIKVODY

Jakou vodu? Použitou, ale bez chemikálií. Stačí dát do umyvadla nebo dřezu misku a odlévat do kbelíku (po moravsku do kýbla… vědra... jak je libo).

Kdy? Když si chcete opláchnout ruce (bez mýdla). Když omýváte ovoce či zeleninu. Když máte zbytky nedopité vody nebo čaje z pohárků. Když měníte vodu kytkám ve váze.

… a co teprve to množství vody po koupání (není nutné vždy používat koupelové pěny a jiné přípravky)

Jistě sami najdete mnoho dalších možností a budete velmi překvapeni, kolik vody takto rodina za den nasbírá. A místo, aby tato v podstatě "čistá" voda mizela do kanálu, ji věnujete rostlinám. Rostliny budou šťastné a zachráníme tím přírodu aspoň ve svém nejbližším okolí.

A hlavně - ten efekt je okamžitý!

Tak pojďte do toho s námi a nezapomeňte sdílet a přidat #KBELIKVODY.

Už se těšíme, jak se budeme s kbelíky potkávat večer před domem :-)


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jana Girgašová
Autorka je spoluzakladatelkou projektu Kbelík vody.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

30.4.2019 08:04
Naprostý souhlas. A přesně tak to dělám já když je sucho, dokonce i někteří "panelákový" návštěvníci se docela rychle přizpůsobí. Jen nevím jestli to schvalují i manažeři dotačních kšeftů na výstavbu dokonalých kanalizačních systémů? Přitom jakákoliv voda i mírně znečištěná různými organickými zbytky, močůvkou nebo i fekáliemi je pro přírodu a životní procesy mikroorganismů nesmírně důležitá, a příroda má své filtrační, čistící, rozkládací a humus přetvářecí mechanismy. Myslím, že právě dokonalé odkanalizování je jedním z příčin úbytku hmyzu všeho druhu.
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.4.2019 09:37
Pochopitelně, že tohle všechno na chalupě děláme, a protože používáme i biologicky rozložitelné prostředky na mytí nádobí a opravdové mýdlo na mytí rukou, tak i více.

Tam, kde je kanalizace, může ovšem vzniknout problém tím, že zbylá voda nebude stačit na proplachování a dojde k jejímu ucpání. Údajně stačí jen nesplachovat po močení a časem "zarostou" trubky usazeninou z moče a musí se dost složitě pročišťovat nebo frézovat.
Odpovědět

30.4.2019 17:04 Reaguje na Jan Šimůnek
biologicky rozložitelné prostředky na mytí nádobí a opravdové mýdlo na mytí rukou

Máte viac info, kde a čo. Ďakujem vopred. Čo naj-konkrétnejšie.
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.4.2019 19:21 Reaguje na
Mýdlo je z definice sůl vyšší mastné kyseliny se sodíkem. Vyšší mastná kyselina se pochopitelně v půdě rozloží, problém by teoreticky mohl dělat ten sodík, ale toho zase v té mýdlové vodě tak moc není.

Prostředky šetrné k prostředí se dají sehnat v různých prodejnách eko - bio -zdravá výživa. A existuje jich víc a raději je střídáme a pasírujeme přes kompost.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

6.5.2019 18:07 Reaguje na
My doma používáme na nádobí kyselinu citronovou, prostě koupíte pytlík kyseliny, rozpustíte a používáte místo saponátu. A na praní program od firmy Missiva. Ale je toho už spousty, jak píše i pan Šimůnek.
Prostě to musí mít detergenční složku, což je třeba i pivo. To také dobře odmašťuje, tedy zevnitř, po kachničce se zelím.
Odpovědět
JO

Jaroslav Olšanský

30.4.2019 18:40
Smůla je v tom, že když to budete dělat moc okatě, zjeví se u vašich dveří chlap z vodárenské společnosti nebo rovnou z odboru životního prostředí a ten vám s patřičným flastrem vysvětlí, že z hlediska zákona o odpadech je každá voda vytočená kohoutkem vodou odpadní a tudíž musí do kanalizace. Sám jsem to zažil . Navíc pokud zalejete vodovodní vodou( i znečištěnou) darujete zdarma stočné vodárenské společnosti,protože to nemusí čistit a jen inkasuje. To se jim to podniká!
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

2.5.2019 00:13 Reaguje na Jaroslav Olšanský
Na ten zákon o odpadech se podívám; pokud mi můžete napovědět paragraf, ušetříte mi hledání.
Když vodu vytočenou z kohoutku používáte k zalévání zahrady, stočné Vám vodárenská společnost dokonce nebude účtovat. Jak je to možné, že vodu smíte lít hadicí na zahradu, když je "odpadní"?
Mám pocit, že zbytečně strašíte.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

6.5.2019 18:01 Reaguje na Karel Ploranský
Stočné je obvykle účtováno jako voda na vstupu do odběrného místa, ano, prostě se předpokládá, že stejné kubíky vody pustíte do kanalizace. Vodoměry na výstupu z domu nejsou. A přitom to u třeba u nás doma dělá cca 3 kubíky za měsíc. Srážkově to dělá 3 milimetry vody na 1000 m2 pozemek. Ale jako cílená závlaha dobré. Je ale třeba mít domovní čističku.
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

2.5.2019 00:07
Je smutné, že tuhle naprostou samozřejmost je nutné lidem radit...
Dělala to tak moje babička, dělala to tak moje maminka, dělám to tak i já.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

6.5.2019 18:09
Celkově mám k článku jednu připomínku, pro autorku. Sbíráme jednotlivé kyblíky vody, stejně jako třídíme. Jenže proti změně klimatu je to nic. Omezte létání letadlem a ježdění auty, přejděte na převážně rostlinnou stravu. A sázejte stromy.
Odpovědět
jitka hodna

jitka hodna

7.5.2019 09:00
super článek a názory
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist