Ondřej Němec
29. dubna 2019 • 04:40

Nehlídaná hrozba českého MMA. Dopuje 80 % zápasníků, tuší expert

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako gladiátoři za časů starověkého Říma. Tak někdy hodnotí kritici MMA zápasy. Je to přehnané tvrzení, jedná se totiž o plnohodnotnou sportovní disciplínu, která však má svá specifika. Více než v jiných sportech by se mělo hledět na zdraví zápasníků a také je třeba důrazně kontrolovat doping. To se však v České republice neděje prakticky vůbec. S ohledem na absenci zdravotních kontrol tak lze mluvit o zaspání v minulosti.



Doping je nebezpečným podvodem. V mnoha sportech je kontrolován velmi důkladně, a přesto se v nich objevují hříšníci, kteří udělají pro lepší výkon cokoliv. Co potom ve sportech, v nichž není užívání nepovolených látek kontrolováno vůbec. Jako je tomu například v případě českého MMA.

„Doping je v bojových sportech obrovsky nebezpečný,“ upozorňuje André Reinders, trenér MMA a bývalý zápasník. „Není to o tom, že běžec ve vedlejší dráze je rychlejší, ale že soupeř, který vám dává údery do hlavy je na steroidech tvrdší, na stimulantech agresivnější.“

A to je právě největším rizikem dopingu v bojových sportech. Hříšník neohrožuje jen své zdraví, při samotném sportovním výkonu se stává nebezpečným hlavně pro svého soupeře. I přesto, jak velikým je tedy doping rizikem v bojových disciplínách, tuzemské MMA organizace doposud nezavedly žádné dopingové kontroly a podle vyjádření některých promotérů to nemají ani v úmyslu.

„Odhaduji, že na dopingu je 80 procent zápasníků. Je tady prostředí, kdy si do těla může dát kdokoliv cokoliv a nemusí se bát postihu,“ konstatuje Jakub Müller, trenér a rozhodčí. „Růstový hormon, peptidy, látky pro lepší regeneraci a větší sílu. Diuretika pro snazší dělání váhy. A krevní doping pro větší výdrž. Jako bonus nějaký nakopávák před zápasem. Stačí se podívat, jak vypadá většina zápasníků v UFC, a jak vypadá většina zápasníků tady.“ Naráží na svalovou hmotu bojovníků.

Zmínka o UFC je na místě. Protože i ve věci dopingových kontrol může být tato největší světová liga vzorem. Spolupracuje totiž s Americkou antidopingovou agenturou (USADA). A když se zápas odehrává například v Evropě, kontroly zajišťuje Světová antidopingová agentura (WADA). Tak tomu bylo například i v případě zápasu Lucie Pudilové na turnaji UFC FIGHT NIGHT v Praze. Mladá bojovnice byla průběhem několika týdnů před zápasem dvakrát kontrolována.

„Zavedení dopingových kontrol v Česku považuji za nutnost. A zavedení kontrol alespoň před zápasy by mělo být to absolutní minimum, které zamezí těm nejnebezpečnějším projevům dopingu ohrožující zdraví soupeřů a zároveň vyšle jasný signál, že jde o něco, co prostě není v pořádku,“ říká Reinders. „Již delší dobu se u promotérů zasazuji o zavedení alespoň těchto nejjednodušších forem testování. Ale nic není tak jednoduché, protože to musí jít zároveň ruku v ruce s kvalitní osvětou a zároveň musí existovat mechanismy řešící sporné situace.“

Antidopingový program v Česku zavedla zatím jen MMAA (Česká asociace smíšených bojových umění), která se pyšní členstvím v celosvětové MMA federaci IMMAF.

Podle informací deníku Sport jsou v bojových sportech používané zejména anabolické steroidy, růstové hormony, EPO nebo i stimulační látky, jako je pervitin, amfetamin, efedrin a podobně. To potvrzuje i Jan Chlumský z Antidopingového výboru ČR. „Například anabolické steroidy při dlouhodobějším užívání mají mega silný vliv na játra, srdce, ledviny… V podstatě od hlavy až k patě. Má to opravdu devastující následky,“ upozorňuje Chlumský.

To, že není doping v českých MMA organizacích nijak kontrolován je smutný fakt. Ještě více zarážející ale je, že nejsou prováděny ani základní kontroly krve, což je v zahraničních asociacích naprostý standard. Při bitvách v kleci přitom teče krev z tržných ran celkem často. A na tuzemských turnajích tak může do souboje nastoupit zápasník se žloutenkou nebo další krví přenositelnou nemocí.

„Nechápu, v čem je takový problém. Test vám udělají i zadarmo aspoň jednou ročně,“ komentuje situaci Müller. „Jako rozhodčí nejsem rád, že přicházím do kontaktu s krví zápasníků, kteří nebyli testováni. Když s kluky jezdím do ciziny, tak po nás tyhle testy požadují naprosto běžně.“

Opět lze jako vzor uvést organizaci UFC, která systém zdravotních kontrol vystavěla téměř k dokonalosti. Česká zápasnice Pudilová je po dobu přípravy na souboj pod stálou kontrolou lékařů. Absolvuje nejen kontroly krve ale také EKG, echo a další speciální vyšetření.

Zatímco tedy fanoušci mohou na tuzemských galavečerech často vidět show světové úrovně, po stránce zdravotní má česká scéna do špičky pořádně daleko.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud