The Capitals: Bulharský premiér sní o amerických dotacích na dovoz LNG

© [EPA/JULIEN WARNAND]

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí.

///

SOFIE

Sny o LNG: Bulharsko by mohlo dovážet zkapalněný zemní plyn (LNG) ze Spojených států, a to za předpokladu, že bude jeho cena výhodná. Myslí si to bulharský premiér Bojko Borisov. Řešením by podle něj mohly být americké dotace, k dispozici má být údajně až miliarda dolarů. Borisov však dodal, že diskuse o dovozu LNG jsou teprve v plenkách.

Borisov dále prohlásil, že 20. května začne výstavba bulharsko-řeckého interkonektoru, který by měl z Jižního plynového korirodu přivést do Bulharska ázerbajdžánský plyn. Mohl by ale zároveň sloužit pro přenos amerického LNG z Řecka do balkánské plynové sítě.

Bulharsko je nyní 100% závislé na ruském plynu, který přes něj proudí až do Turecka. Jakmile se však vybuduje druhá větev tureckého plynovodu, Rusko pravděpodobně ukončí dosavadní tranzit plynu přes Ukrajinu a do Bulharska by tak začal proudit ruský plyn z Turecka.

Rusko původně plánovalo přivést do Bulharska plyn skrze plynovod South Stream. Tento projekt ale nakonec pohořel poté, co Evropská komise odhalila v dohodě o výstavbě plynovodu řadu nesrovnalostí. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

///

LONDÝN

Vyšší školné pro studenty z EU: Britská vláda plánuje po brexitu zvýšit školné studentům ze zemí EU, kteří se přihlásí na anglické univerzity. To se ale nelíbí lídrovi evropských liberálů Guyi Verhofstadtovi. V dopise premiérce Therese Mayové napsal, že kdyby taková opatření začala platit, „mladá generace by přišla o akademickou příležitost“. (Samuel Stolton, EURACTIV)

///

BERLÍN

Nadprůměrná cena za práci: Podle nových dat stoupla cena odpracované hodiny v Německu v roce 2018 o 2,3 % na 35 euro, což zemi řadí na šestou nejvyšší příčku v EU. Zároveň to znamená, že hodina práce v Německu stála v loňském roce o 32 % více než je unijní průměr. V sedmnácti zemích EU včetně Británie, Španělska a Řecka klesla cena práce pod evropský průměr, který odpovídá 26,6 eurům za hodinu. (Claire Stam, EURACTIV.de)

///

PAŘÍŽ

Macronova jednička opět pod palbou: Nathalie Loiseauová, která vede kandidátku strany francouzského prezidenta Emmanuela Macrona do evropských voleb, čelí kritice za zlehčování homofobie v komiksu, jehož je spoluautorkou. Kontroverzní část komiksu podle kritiků homofobii prezentuje jako součást kulturní diverzity napříč EU.

Je to pouze týden od chvíle, kdy byla Loiseauová pod palbou za své dřívější členství ve studentské krajně pravicové straně. (EURACTIV.fr)

///

MADRID

Povolební scénáře: Socialisté současného premiéra Pedra Sáncheze získali ve volbách do dolní komory parlamentu 123 křesel z 350, což jim otevírá různé koaliční možnosti. Jednou z méně pravděpodobných variant je spolupráce se středopravicovými Ciudadanos, reálně se naopak jeví partnerství s levicovými Unidas Podemos společně s jednou nebo více regionálními stranami. (EuroEFE.EURACTIV.es, Jorge Valero)

Puigdemont europoslancem nebude: Španělské úřady po stížnosti několika politických stran vyřadily bývalého prezidenta Katalánska Carlese Puigdemonta, který zemi opustil v roce 2017, a členy jeho vlády Antonia Comína a Claru Pinsatíovou z květnového boje o europoslanecká křesla. Puigdemont rozhodnutí označil za „právní skandál, který odporuje demokracii“. (AFP, EuroEFE.EURACTIV.es)

///

ATHÉNY

Reakce ministra financí na španělské volby: Řecký ministr financí Euclid Tsakalotos označil volební výsledek španělských lidovců PP za „nejhorší v historii“ a ironicky také za „první vítězství aliance Manfreda Webera a Kyriakose Mitsotakise (předseda řecké konzervativní opozice)“. Tsakalotos dodal, že se jižní Evropa odvrací od neoliberalismu a vyzval socialisty, aby vytvořili progresivní vládu a zamezili nástupu krajně pravicové strany Vox. (Athénsko-Makedonská tisková agentura)

Facebook blokuje krajní pravici: Ve snaze bojovat proti nenávistným výrokům se Facebook rozhodl blokovat oznámení z oficiálních stránek řecké krajně pravicové strany Zlatý úsvit, protože „porušují podmínky komunity“. Informovala o tom řecká média. (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

///

ŘÍM

Zvýšení daní? V žádném případě: „Po evropských volbách nikdo nebude po Itálii chtít těch 23 miliard eur,“ prohlásil italský ministr vnitra Matteo Salvini. 23 miliard eur je částka, kterou Řím potřebuje ušetřit, aby vyhověl žádosti Evropské komise a nemusel zvyšovat daně.

Salvini je přesvědčený o tom, že po volbách do EP Brusel svůj postoj k Itálii změní. „Daně zvyšovat nebudeme, ať to stojí, co to stojí,“ dodal. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

///

VARŠAVA

Polexit?: Bývalá polský premiér Leszek Miller pochybuje o tvrzení Jeana-Claudea Junckera, podle kterého je odchod Polska z EU je nepravděpodobný. Miller upozornil na to, že vládnoucí strana Právo a spravedlnost vede zemi směrem k „polexitu“.

Předseda Práva a spravedlnosti Jarosław Kaczyński na druhou stranu prohlásil, že každý polský vlastenec by měl členství Polska v EU podporovat, neboť je to důležité pro rozvoj země. Šéf Komise Juncker se chtěl podle svých slov s Kaczyńskim před rokem setkat, jeho nabídku ale polský lídr odmítl. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

///

BRATISLAVA

Kotlebova strana může působit i nadále: Nejvyšší soud zamítl rozpuštění krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS), která čelila obvinění mimo jiné z popírání holokaustu.

Státní prokurátor Jaromír Čižnár podal žalobu v květnu 2017 s tím, že LSNS je „extremistickou stranu s fašistickými tendencemi“. Informoval o tom Denník N. Podle soudu se ale prokurátorovi nepodařilo předložit dostatečný důkaz o tom, že strana přímo ohrožuje demokratickou společnost.

Čižnár argumentoval mimo jiné tím, že strana prosazuje odchod Slovenska z NATO a podporuje petici volající po referendu o vystoupení z EU. Taková tvrzení ale soud označil za nerelevantní. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

///

PRAHA

Protesty proti Babišovi: V řadě českých měst se v pondělí odehrály protesty proti premiéru Andreji Babišovi. Demonstrující chtěli vyjádřit svůj nesouhlas se jmenováním nové ministryně financí. Marie Benešová je totiž často spojována s prezidentem Milošem Zemanem. Opozice navíc upozorňuje, že výměna ministrů podkopává nezávislost soudnictví. Celá země totiž nyní očekává rozhodnutí státního zástupce v kauze údajného dotačního podvodu premiéra Babiše.

Vlastní řešení dvojí kvality: Česko nesouhlasí s finální verzí evropské legislativy, která omezuje dvojí kvalitu výrobků. Ministerstvo zemědělství proto navrhuje tuto praktiku zakázat pod pokutou až 50 milionů korun. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

///

BĚLEHRAD

Odhalení kontrolního úřadu: Podle loňských auditů bylo v roce 2017 neoprávněně utraceno 217 miliard dinárů z rozpočtu. Za nesprávné čerpání peněz jsou podle státního kontrolního úřadu zodpovědné zejména samosprávy, města, veřejné podniky, komunitní služby a zdravotnické instituce. (Beta-EURACTIV.rs)

Merkelová a Macron: Kosovo a Srbsko se dohodlo na znovuotevření rozhovorů poté, co je Francie a Německo upozornilo, že vyřešení jejich sporu je klíčové pro budoucí vztahy s EU. Lídři Kosova i Srbska se shodli na tom, že dohoda mezi Řeckem a Severní Makedonií by pro ně mohla být inspirací. (AFP)

///

ZÁHŘEB

Čína se zajímá o loděnice: Premiér Andrej Plenković vedl „věcný, detailní a otevřený“ rozhovor se zástupci čínské loděnice CSIC o chorvatské loděnici Uljank a loděnici 3. května, které čelí úpadku. Generální ředitel CSIC Hu Wenming dodal, že čínská strana si na jednání přivzala i své právníky a investiční bankéře, jejichž úkolem je situaci posoudit. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

///

SARAJEVO

Třetí hráč: Bývalý vysoký představitel mezinárodního společenství pro Bosnu a Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling údajně prohlásil, že prezident Bosny a Hercegoviny Milorad Dodik (zastupuje bosenské Srby) spolupracuje s předsedou bosenské odnože chorvatské strany HDZ Draganem Čovićem na vytvoření třetího státního subjektu. Znamenalo by to rozdělení Federace Bosny a Hercegoviny a možná i Bosny a Hercegoviny samotné. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

///

Originál v anglickém jazyce je k přečtení na EURACTIV.com.

Kalendář