Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vybírat rum?

13. Červen 2023
Jak vybírat rum?

Současný trh nabízí nepřeberné množství značek rumů. Výrobců jsou opravdu stovky. Zemí původu desítky. Zorientovat se v pestré nabídce tohoto alkoholického nápoje není jednoduché. Přinášíme vám proto stručný návod, jak při výběru postupovat, jaké existují druhy a k jakému účelu se jednotlivé rumy používají.

Co je potřeba

Pamatujte, že ne všechny lahve s etiketou plachetnice jsou rum, protože daným názvem mohou být označeny jen ty destiláty získané z melasy, případně šťávy z cukrové třtiny. Domovem rumu je bezpochyby Karibik, kde vznikají opravdu desítky nejrůznějších druhů, a přitom nechutnají stejně. Odlišují se barvou, vůní, ale také má každý rum specifickou chuť.

1

Jaké typy rumů existují?

Z nejširšího hlediska se tento destilát rozděluje podle barvy. Sehnat můžete rumy světlé, zlaté a tmavé. Světlé druhy jsou vhodné především do koktejlů pro jejich méně výraznou chuť. Zlaté rumy jsou ojedinělé svým zbarvením, neboť dozrávají v dubových sudech. Poslední kategorii tvoří tmavé rumy vyzrávající v extrémně vypálených sudech. Vyznačují se výraznou chutí. Doporučuje se konzumovat je při pokojové teplotě, jedině tak vynikne jejich chuť nejlépe.

2

Koktejlové rumy

Koktejlové, respektive bílé rumy jsou cenově dostupné. Spadají sem například rumy jako Appleton Reserve, Goslings, Smith and Cross, Bacardi 8, Clemente Canne Blue, Santa Theresa 1796, RHum Barbancourt 8-Year, Flor de Caña Anejo.

3

Degustativní rumy

Oblíbenosti se v dané kategorii těší rumy z karibského ostrova Svatého Vincenta. Charakteristické jsou zejména výraznou chutí melasy a pálenou chutí cukru. Jedná se například o rumy ACR: English Harbour 5-Year, Chairman’s Reserve a El Dorado 15-Year.

4

Latinské rumy

Sehnat můžete i čisté a lehké rumy, jimž se říká latinské. Jednat se tak může o Diplomático Reserva Exclusiva, Ron Matusalem Gran Reserva 15 a Brugal.

Autor: Anonym
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zpracovat arónii | recepty
Jak zpracovat arónii | recepty
Arónie, temnoplodec, ale nejčastěji černá jeřabina, je strom z rodiny růžovitých, často pěstovaný jen k dekorativním účelům. Jeho plody – drobné modro…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.