Hlavní obsah

Žádný pokus o vraždu, ale ublížení na zdraví. Nizozemci dostali u pražského soudu šest a pět let

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Nizozemské bratry Armina (29) a Aräshe (32) Nahviovy poslal v úterý Městský soud v Praze na šest, respektive pět let do vězení za zmlácení číšníka restaurace v centru Prahy, ke kterému došlo loni v dubnu. Bratři byli původně obžalovaní z pokusu o vraždu, po hlavním líčení soud ale čin překvalifikoval na těžké ublížení na zdraví. Verdikt není pravomocný.

Obžalovaní bratři Nahviové Video: Novinky

 
Článek

Bratři musí také podle verdiktu zaplatit napadenému číšníkovi přes 1,8 milionu korun jako bolestné a odškodnění za snížení společenského uplatnění. Po odpykání trestu by měli být vyhoštěni na deset let z České republiky.

Otázkou ale zatím zůstává, zda rozsudek nabude právní moci. Proti výrokům o vině i trestu se vzápětí odvolala státní zástupkyně. Odsouzení bratři si na odvolání ponechali lhůtu.

S hodnocením samotného incidentu neměl soud větší problém. „Skutkově tam soud nevidí problém, to jednání jsme opakovaně viděli na kamerách. Jednalo se o brutální neodůvodněný útok, kterému předcházela přemrštěná reakce nizozemských občanů,“ uvedl předseda soudního senátu Tomáš Kubovec.

„Začalo to přerůstat v agresivnější konflikt, jednostranně vyvolaný ze strany nizozemských občanů,“ dodal. Soud odmítl tvrzení obhajoby, že šlo o klasickou rvačku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Armin Nahvi a Arash Nahvi před pražským soudem

Co se týče právní kvalifikace, soud odmítl názor státní zástupkyně, že šlo o pokus o vraždu. „Dospěli jsme k jednoznačnému závěru, že není možné v žádném případě kvalifikovat jako pokus vraždy, jak konzistentně navrhuje státní zástupkyně. Rozhodně zde není sebemenší okolnost, která by nasvědčovala eventuálnímu úmyslu, že by obžalovaní jednali s cílem poškozeného zavraždit,“ vysvětlil Kubovec překvalifikování na těžké ublížení na zdraví.

Při ukládání trestu soud zohlednil brutalitu útoku a způsobená devastující zranění, zároveň vzal v potaz vyjádřenou lítost a omluvu obou bratrů.

Armin dostal o rok vyšší trest zejména proto, že 18 hodin před incidentem dal pěstí jednomu z hostů klubu v centru Prahy.

Státní zástupkyně Taťána Prici měla vinu obžalovaných za prokázanou. „Chtěli se zjevně pomstít za údajné příkoří, chtěli personálu ukázat, že si nenechají nic líbit. Jejich útok lze označit za cílený a koordinovaný,“ prohlásila Prici, podle které šlo o přemrštěnou a neadekvátní reakci na danou situaci. Podle Prici šlo jednoznačně o pokus o vraždu. Pro oba bratry navrhovala trest v dolní polovině zákonné trestní sazby, která v tomto případě činí 10 až 18 let, tedy někde v rozmezí mezi 10 a 14 roky.

„Tomu útoku předcházely nejprve verbální konflikty mezi částí nizozemské skupiny s obsluhou restaurace,“ uvedl ve své závěrečné řeči obhájce Armina Nahviho Andrej Lokajíček. „Ve chvíli, kdy všichni odcházejí, provozní restaurace naprosto nepochopitelně zahájí fyzický útok a zaútočí na jednoho z Nizozemců. Toto jednání sledoval napřímo poškozený, který za ním rovnal stůl. Poškozený vypověděl, že útok provozního neviděl. Není to pravda,“ dodal. Podle Lokajíčka se poškozený číšník aktivně zapojil do konfliktu kopem ze vzduchu.

BEZ KOMENTÁŘE: Cizinci zmlátili číšníka v centru Prahy. Archivní videoVideo: Policie ČR

Lokajíček také podotkl, že vývoj důkazní situace a případu během hlavního líčení nebyl nijak státní zástupkyní reflektován a stále bratry vinila z pokusu o vraždu. Podle Lokajíčka šlo spíše o trestný čin rvačky, maximálně o těžké ublížení na zdraví. Aräshův obhájce se vyjádřil v podobném duchu a připomenul vyjádřenou lítost obou bratří nad svým jednáním a snahou poškozeného odškodnit.

Oba bratři ve svých závěrečných řečech zopakovali, že je celá záležitost velmi mrzí. „Každý dělá chyby, ale že jsem se zúčastnil této rvačky, to byla ta největší chyba, kterou jsem v životě udělal. Přijel jsem do Prahy, abych oslavil rozlučku se svobodou kamaráda a skončilo to tak, že jsem zranil člověka,“ řekl Aräsh Nahvi. „Ještě jednou bych se chtěl omluvit panu poškozenému a České republice. Chtěl bych říci, že upřímně lituji svého jednání a chtěl bych vás všechny požádat o odpuštění,“ dodal Aräsh.

Útok na číšníka
Skupina sedmi Nizozemců přišla loni 21. dubna 2018 na zahrádku restaurace Polpo u obchodního domu Quadrio v centru Prahy. Po slovní rozepři s obsluhou restaurace ohledně doneseného alkoholu došlo na fyzickou potyčku. Při ní Nizozemci 36letému číšníkovi způsobili rozsáhlá těžká zranění. Mimo jiné krvácení do mozku, čelist rozbitou na třech místech, díru ve spánku či oko téměř vypadlé z očnice. Život mu podle obžaloby zachránil včasný a odborný lékařský zákrok a operace, po kterých muž strávil necelé tři týdny v nemocnici.

„Kdyby tam nebylo napadení ze strany provozního, tak věřím, že by se to nikdy nestalo. Moje reakce na to jednání nebyla vhodná, dostalo se to mimo kontrolu. Těch následků, co se stalo poškozenému, lituji a udělám vše, co bude v mých silách, aby se mohl vyléčit. Já a můj bratr se postaráme o náhradu škody. Jsem připraven nést následky a přijmout trest, který mi udělíte,“ prohlásil na závěr Armin Nahvi.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní bratři NahviovéVideo: Novinky

Při jednání došlo také ke konfrontaci znalců z oboru lékařství. Podle znalce Ivana Procházky mohla zranění poškozeného bezprostředně ohrozit jeho život. „Trvám na tom, že kdyby nebyla zahájena protiedémová (protiotoková - pozn. red.) léčba, tak by byl přímo ohrožen na životě. Tím neříkám, že by nutně musel zemřít, ale to ohrožení by tam bylo,“ řekl Procházka.

Číšník po obžalovaných žádá přes 1,8 milionu korun jako bolestné a náhradu za ztížení společenského uplatnění

S ním úplně nesouhlasil primář vinohradské nemocnice Jiří Hladík, který na poškozeného vypracoval oponentní posudek. „Intenzita, lokalizace a objektivně zjištěná poranění bezprostředně poškozeného na životě neohrožovala,“ konstatoval Hladík. Narozdíl od Procházky Hladík považuje krvácení do mozku a jeho pohmoždění za drobná. Pro Procházku bylo pohmoždění mozku naopak zásadní.

Bratři Nahviové se spolu s dalšími pěti Nizozemci porvali před rokem s obsluhou restaurace. Ke rvačce došlo po předchozí hádce, údajně kvůli tomu, že si Nizozemci donesli vlastní alkohol. Při ní jeden z číšníků utrpěl těžká rozsáhlá zranění. Mimo jiné krvácení do mozku, čelist rozbitou na třech místech, díru ve spánku či oko téměř vykloubené z očnice. Život mu podle obžaloby zachránil včasný a odborný lékařský zákrok a operace, po kterých muž strávil necelé tři týdny v nemocnici. Podle soudního psychiatra trpí napadený číšník posttraumatickou stresovou poruchou, nicméně prognóza zlepšení jeho stavu je „spíše dobrá“.

Číšník po obžalovaných žádá přes 1,8 milionu korun jako bolestné a náhradu za ztížení společenského uplatnění. Od obžalovaných už dostal 51 tisíc a návrh na odškodné ve výši šedesáti tisíc eur (přes 1,5 milionu korun) s měsíčními splátkami po dvou tisících eur. To ale odmítl zmocněnec poškozeného Michal Marini s tím, že je návrh nedostatečný.

Dva Nizozemce z celkem sedmičlenné skupiny policie už loni propustila, další tři dostali osmiměsíční podmínky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám