Hlavní obsah

Je asi málo trenérů, kteří by do Komety nechtěli, tvrdí nový brněnský kouč Fiala

Brno

Pro mnohé hokejové fanoušky to bylo překvapení. Nástupcem Libora Zábranského na pozici hlavního kouče brněnské Komety je devětapadesátiletý Petr Fiala, který v minulosti trénoval Jihlavu či Olomouc. Naposledy působil na Hané u mládeže.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Petr Fiala by se měl stát novým koučem hokejové Komety Brno.

Článek

Rozmýšlel jste se, zda jít do Brna?

Vůbec. Byl jsem trochu překvapený, když mě pan Zábranský oslovil, ale ani chvíli jsem neváhal. Asi není moc trenérů, kteří by řekli, že do Komety jít nechtějí. Pro mě je to parádní šance vrátit se do seniorského hokeje. Navíc k týmu, který v posledních letech prokázal, že patří v extralize k absolutní špičce. Byť v uplynulé sezoně neobhájil mistrovský titul. A budu pochopitelně chtít na úspěchy z posledních let navázat.

Řekl vám šéf Komety Libor Zábranský, proč si vás vybral?

Ne. O tom jsme se nebavili.

Dosavadní asistenti Pokorný, Horáček a Oslizlo zůstávají. Vy jste si nechtěl přivést svého spolupracovníka?

Bylo mi to nabídnuto. Dospěl jsem ovšem k názoru, že není potřeba měnit něco, co fungovalo. S Kamilem Pokorným se jako s trenérským kolegou znám hodně dlouho, má už toho dost za sebou. Luboše Oslizla si pamatuju především jako protihráče na ledě, to měl ještě na hlavě hřívu. (úsměv). S Jirkou Horáčkem jsem se teprve teď seznámil. Vím, že je mladý a plný elánu.

Je těžké postavit se před ně jako šéf?

Já se jako šéf necítím, i když vím, že ponesu hlavní zodpovědnost za výkony mužstva. Všechno to ale bude o vzájemném dialogu.

Foto: Sport.cz

Petr Fiala bude novým koučem Komety Brno

Už víte, které hráče z dosavadního kádru budete postrádat?

Köhler je už ve Zlíně, na odchodu je Barinka a pokračovat nebude ani obránce Michálek. Totéž oznámili rovněž Erat s Čermákem, ale u nich dvou bych si nechal otevřená vrátka. Třeba se jim to ještě rozleží v hlavě.

První jistou posilou je naopak útočník Lev z Vítkovic. Spekuluje se také o Romanovi, Zámorském či o návratu Vincoura z Hradce Králové...

Ty hráče dobře znám, jsou to jistě zajímavá jména. Teď to však není nic aktuálního.

Nebojíte se, že přijdete o centra elitního útoku Holíka, jehož lanaří kluby z KHL?

Stát se to pochopitelně může. Vynikajícími výkony určitě upoutal i Peter Mueller. Vyloučené není nikdy nic, ale byla by strašná škoda, kdybychom o ně přišli. Momentálně jsou oba hráči Komety, a já s nimi počítám.

Chystáte se dát ve větší míře příležitost mladým hokejistům?

Zaujalo mě, jak dobře si v uplynulé sezoně vedl osmnáctiletý útočník Karel Plášek. Bylo by dobře, kdyby v extralize pravidelně nastupovali aspoň tři takhle talentovaní borci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brněnský kouč Libor Zábranský už tým v následující sezoně nepovede.

Kdy se ujmete mužstva?

V pondělí. To ale zahájí suchou přípravu pouze někteří mladíci. Další hráči se budou postupně nabalovat. A třeba Honza Hruška se musí dát po zranění teprve zdravotně do pořádku. Němce, Zaťoviče a Baranku uvítám až koncem července na ledě, mají povolenou individuální přípravu.

Považujete angažmá v Kometě za dosavadní vrchol vaší trenérské kariéry?

Tak jsem o tom zatím nepřemýšlel. Vrchol to možná bude, až dosáhneme nějakého pořádného úspěchu. Jihlava a Olomouc, kde jsem působil v minulosti, sice neměly tak vysoké ambice, ale kupříkladu v Dukle to taky nebylo vůbec jednoduché. Na Vysočině si totiž stále hodně lidí pamatuje jejích někdejších dvanáct titulů, a tak i v současnosti jsou jihlavští fanoušci hodně nároční.

Podstatnou část hráčské kariéry jste strávil v Kladně, ale teď už dlouho žijete na Moravě...

Už dvanáct let. A cítím se tady doma. Na Kladno ovšem strašně rád vzpomínám. Zažil jsem tam generaci Nového, Nováka, Sýkory, Müllera, Kaberleho, Neliby či Hořavy. Všechno to byly vítězné typy. Já věřím, že jsem tím načichl i já.

Díky čemu by tedy pod vaším vedením měla vítězit Kometa?

Absolutně nejsem příznivcem defenzivního hokeje. To snad jen v některých fázích utkání. Mám rád útok a kreativitu. V Brně je dost hráčů, kterým takový způsob hry sedí. Takže věřím, že budeme předvádět hokej plný pohybu a pohledných akcí.

Je pro vás výhodnější, že se ujímáte týmu, který skončil v uplynulém ročníku extraligy čtvrtý, než kdybyste přebíral Kometu po zisku titulu?

To neřeším. To, že je nyní laťka postavená o pár centimetrů níž, nehraje podstatnou roli. Já jdu do Komety hlavně s tím, abychom předváděli takové výkony, s kterými budou spokojeni všichni v klubu i skvělí brněnští fanoušci.

Reklama

Související témata:
  1 : 2 Pardubice - Třinec 1 : 2 dohráno
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín dnes 17 : 00
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec