MENU

Medaile Za službu v zahraničí

pro vojáky zahraničních misí


V pátek 26. dubna se ve Slavnostní síni Národního památníku v Praze na Vítkově uskutečnil slavnostní nástup příslušníků Armády ČR po návratu ze zahraničních operací v Afghánistánu, Velké Británie a Mali. Ceremoniálu se zúčastnil náměstek ministra obrany pro řízení sekce ekonomické Pavel Beran, náčelník GŠ AČR armádní generál Aleš Opata, předseda výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu PČR Pavel Fišer, místopředseda výboru pro obranu PS ČR Jan Lipavský a další představitelé velení české armády.

Medaile Za službu v zahraničí převzali příslušníci 11. SR BAF v misi Resolute Support, kteří působili na území Afghánistánu. K dalším oceněným patří i příslušníci 18. skupiny mise EUNAVFOR v operaci ATALANTA na území Velké Británie. Vyznamenaní byli také vojenští profesionálové 3. skupiny AČR na velitelství MINUSMA a příslušníci pozorovatelské mise MINUSMA v Mali.

11. strážní rota BAF plnila operační úkoly na základně Bagrám
Úkolem 11. strážní roty BAF bylo střežit bezpečnostní zóny základny Bagrám v rámci společných operací s americkými, gruzínskými a afghánskými partnery. Jednalo se zejména o provádění patrol na vozidlech i pěšky s komplexní podporou, včetně taktického bezpilotního letounu Scan Eagle. Jejich dalším úkolem bylo spolupodílet se na výcviku, poradenské činnosti a pomoci jednotkám afghánských bezpečnostních sil udržením bezpečného prostředí v přiděleném prostoru.

Jednotku 11. SR BAF tvořilo celkem 173 příslušníků. Jádro jednotky tvořili vojáci 74. lehkého motorizovaného praporu Bučovice, který byl doplněn specializacemi z dalších útvarů a zařízení Armády České republiky. Před několika dny od 11. SR BAF převzala operační úkol v Afghánistánu 12. strážní rota, která je postavena na bázi 72. mechanizovaného praporu Přáslavice.

Práci svých vojáků ocenil i velitel 11. SR BAF kapitán Miroslav Maixner: „Moje jednotka, která prošla před nasazením tvrdým půlročním výcvikem v České republice, tento výcvik plně v Afghánistánu zúročila. Jednotka v rámci nasazení působila jako jednotný, kvalitní a perfektně sehraný tým. Osobně mě ale těší, po té lidské stránce, že celá jednotka se vrátila do České republiky v pořádku a mé velké díky patří i jejich rodinám a rodinným příslušníkům, kteří je podporovali a jsou tady dnes na Vítkově s námi.“

Představitelé resortu obrany ocenili nasazení našich vojáků v zahraničí
Vojákům za jejich nasazení a plnění úkolů poděkoval jménem ministra obrany i náměstek ministra obrany Pavel Beran, který v projevu citoval prezidenta Ronalda Reagana. „Ozbrojené síly tu nejsou kvůli tomu, aby podněcovaly válku, ale aby zabezpečily mír. A k tomu se připojuji i já. Nejen, že svojí perfektně odvedenou prací reprezentujete naši armádu, ale reprezentujete i Českou republiku, a dáváte jasnou zprávu našim aliančním spojencům, že naše ozbrojené síly nejenže dostojí závazkům NATO, ale jsou i nejdůležitějším pilířem, na kterém stojí obranyschopnost naší země,“ řekl náměstek Beran.

Vojáky ocenil a poděkoval jim za jejich službu i náčelník GŠ AČR armádní generál Aleš Opata: „Vaší práce si velmi cením a děkuji vám za vaše nasazení. Musím vyzdvihnout ale také naše vojáky, kteří se na podzim minulého roku dostali v Afghánistánu do závažného kontaktu s nepřítelem, a došlo zde ke zranění několika našich vojáků. Poskytnutím první pomoci v místě napadení a jejich okamžitá reakce je důkazem, že i v takto vyhrocených situacích máme perfektně vycvičené vojáky. Když jsem pak jednotku v krátké době navštívil, viděl jsem stmelenou, motivovanou a integrální jednotku – 11. strážní rotu BAF, odhodlanou plnit nadále své úkoly. Za to vám patří můj velký dík.“

Medailí Za zranění byl oceněn příslušník 11. SR BAF
Řidič bojového vozidla MRAP byl středně těžce raněn 17. října 2018 při útoku sebevražedného atentátníka na vozidlo během plnění operačního úkolu – patrolovací činnosti v operačním prostoru strážní roty. Přímo v místě incidentu mu poskytli první pomoc příslušníci jednotky, poté byl transportován letecky cestou MEDEVAC z místa incidentu do nemocnice na základně Bagrám. Po rychlém leteckém převozu zpět do České republiky byl několik měsíců v rekonvalescenci, ale jeho uzdravení je úplné, bez trvalých následků a vykonává službu u svého domovského útvaru u 7. mechanizované brigády v Hranicích.

Charitativní projekt 11. SR BAF
Příslušníci 11. strážní roty BAF vytvořili během svého působení v Afghánistánu charitativní sbírku na postižené dítě. Dnes na pražském Vítkově předal velitel jednotky kapitán Miroslav Maixner matce postiženého chlapce symbolický šek na 2000 amerických dolarů. Miroslav Ruml trpí od narození silnou mentální retardací. Vyrůstá v rodině, která se o něj musí starat dvacet čtyři hodin denně. Kromě rodičů o něj pečují i jeho dva bratři. Tato finanční částka přispěje nejen ke zlepšení péče, ale pomůže mu zkvalitnit i jeho dosavadní život.


Slavnostního nástupu se účastnily jednotky působící v zahraničních operacích:
Na území Afghánistánu
Příslušníci 11. strážní roty BAF Úkolového uskupení AČR Resolute Support

Příslušníci jednotky Scan Eagle
Na území Velké Británie

Příslušníci 18. skupiny AČR EUNAFOR, Somalia – Operace ATALANTA
Na území Mali

Příslušníci 3. skupiny AČR v zastoupení na velitelství mise MINUSMA ve struktuře velení DEU
Příslušníci pozorovatelské mírové mise MINUSMA

Na další snímky a video se můžete podívat – ZDE.

Text a foto: Jana Deckerová, Ministerstvo obrany ČR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.