Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Berlusconi (82) je po operaci. „Kajman“ měl neprůchodné tenké střevo

Aktualizováno -
1. května 2019
09:45
Autor: ČTK, tva - 
30. dubna 2019
19:02

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi byl v úterý hospitalizován v milánské nemocnici s podezřením na ledvinovou koliku, následně podstoupil laparoskopickou operaci kvůli neprůchodnosti střeva. Lídr strany Vzhůru, Itálie (Forza Italia) a kontroverzní mediální a realitní magnát chce i přes zdravotní komplikace pokračovat v kampani před květnovými eurovolbami, ujišťoval spoluzakladatel strany a současný šéf europarlamentu Antonio Tajani.

Druhý nejbohatší muž Itálie byl do nemocnice převezen v úterý dopoledne. „(Berlusconi) slíbil, že jakmile skončí vyšetření, chce se odpoledne zúčastnit mítinku kandidátů (strany) Vzhůru, Itálie do evropských voleb v (rezidenci) Villa Gernetto,“ informovala vzápětí mluvčí strany. Expremiér ale nakonec na mítink nedorazil.

Kancelář Berlusconiho, který se do politiky vrátil po několikaletém zákazu výkonu veřejných funkcí, uvedla, že se operace zdařila a že 82letý politik bude v nadcházejících dnech z nemocnice propuštěn. Berlusconi v pondělí večer začal pociťovat bolest břicha a při vyšetření se ukázalo, že v tenkém střevě má malou překážku. Ta vznikla následkem operace žlučníku před čtyřiceti lety.

Plastické operace a voperovaný kardiostimulátor

Berlusconi, který byl třikrát italským premiérem, v minulosti trpěl také problémy se srdcem, tvrdí, že i přes svůj věk chce za svoji stranu Vzhůru, Itálie kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu (EP), naplánovaných na tento měsíc.

Tajani řekl, že Berlusconi kampaň nepřeruší a bude chodit do televizních debat. Dodal, že lékaři mu účast na úterní akci nedoporučili. Otázky ohledně zdraví šéfa FI se vynořily už během posledních parlamentních voleb. Italské deníky často zmiňovaly jeho únavu a Berlusconi se nakonec omezil na televizní debaty.

Hyperaktivního podnikatele a politika zastihla v roce 2006 srdeční nemoc a byl mu voperován kardiostimulátor. O deset let později podstoupil operaci na otevřeném srdci.

Berlusconi se veřejně prezentuje jako věčný mladík. „Naštěstí jsem mladý. Každé ráno vstávám v šest hodin. Uběhnu čtyři nebo pět kilometrů a půl hodiny plavu. Pak začnu číst noviny a udělá se mi špatně,“ řekl například loni před volbami. Milánský magnát také absolvoval řadu plastických operací. V roce 2004 si například nechal transplantovat vlasy a odstranit vrásky v obličeji i kolem očí, napsal list The Guardian.

Berlusconi nyní zveřejnil úryvky ze svého projevu, s nímž měl původně vystoupit v úterý. V něm zkritizoval izolacionistické tendence současné italské vlády, kterou tvoří protiimigrační Liga a protestní Hnutí pěti hvězd. Varoval, že Itálie nemůže čelit migraci z Afriky, „čínským imperialistickým projektům“ a islámskému fundamentalismu bez evropské podpory.

Berlusconi přežil divoké večírky i obžaloby

V rezidenci Villa Gernetto, kde se nyní koná mítink FI, se podobně jako v Berlusconiho vile v severoitalském Arcore konaly večírky, které prosluly jako bunga-bunga party. Stále se táhne proces, v němž je bývalý předseda vlády obžalován spolu se dvěma desítkami dalších osob, včetně tanečnic a dalších dívek z těchto večírků, podezřelých z křivých výpovědí za peníze.

Kajman, jak bývá několikanásobný expremiér mimo jiné přezdíván, byl v roce 2013 pravomocně odsouzen za daňové úniky ke čtyřem letům vězení a šestiletému zákazu výkonu veřejných funkcí. Trest vězení se mu ale zkrátil na rok díky amnestii.

Politik nakonec uspěl s žádostí, aby trest mohl odsloužit vykonáním veřejně prospěšných prací a docházel jednou týdně na čtyři hodiny do domova pro seniory u Milána. Místní soud mu loni v květnu zrušil šestiletý zákaz výkonu veřejných funkcí. V březnových volbách za svou stranu Vzhůru, Itálie vedl Berlusconi kampaň a jeho uskupení bylo členem vítězné pravicové koalice.

Milánský soud rozhodl tři dny poté, co Berlusconi svolil, aby jeho partner z volební koalice Matteo Salvini, šéf protiimigrační strany Liga, jednal o zformování vlády s protestním Hnutím pěti hvězd (M5S).

Zobrazit celou diskusi