Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Soukupova soudní válka s ČT: „Za pravdu se omlouvat nebudu“. A přišel další útok

Aktualizováno -
1. května 2019
14:47
Autor: simao - 
30. dubna 2019
20:06

Majitel TV Barrandov a moderátor mnoha pořadů Jaromír Soukup se dostal do soudních pří s Českou televizí. Podle nepravomocného rozhodnutí soudu se má ČT omluvit za svá tvrzení, kdy mluvil o „darebácích“ či údajném zneužívání koncesionářských poplatků a neprůhledném hospodaření. Soukup vzkázal, že nevidí důvod se omlouvat. I když podle soudkyně manipuloval s diváky.

„Veřejnoprávní televize nepodléhá vůbec žádné kontrole a peníze v ní mizí úplně nekontrolovatelně,“ tvrdil v jednom ze svých pořadů Jaromír Soukup. A mluvil i o „darebácích“ či „podvodnících“ na Kavčích horách. Ve studiu teatrálně rozhazoval peníze a podle soudkyně Ireny Karpíškové zvolil „dryáčnický, dehonestující“ styl v kritice ČT.

Česká televize Soukupa zažalovala, právnička ČT Markéta Havlová u soudu mluvila o masivní kampani. Česká televize si stěžuje, že Soukup měl s diváky Barrandova manipulovat. Soud rozhodl jednoznačně. Soukup se má omluvit. A to přímo na obrazovce své televize v pěti po sobě jdoucích dílech Kauzi Jaromíra Soukupa.

„Neustále probíhala masivní kampaň proti České televizi. Říct o ČT, že ČT nikdo nekontroluje a že není úplně kontrolovaná, tak to si ČT opravdu nemůže nechat líbit. Stejně jako to, že se tady peníze vyvádějí bokem. Protože prostě pravda to není. Na adresu zaměstnanců ČT padl například výrok, že v ČT pracuje jen pár poctivých a slušných lidí. Přitom ČT má přes 2900 zaměstnanců,“ upozornila pro ČT Havlová.  

„Dodnes Česká televize zveřejňuje v rejstříku smluv torza, kde jsou často zcela bezdůvodně začerněné celé stránky. Dodnes si televize nenechala zkontrolovat své hospodaření Nejvyšším kontrolním úřadem, i když by o to mohla požádat. Takže i nadále trvám na všem, co jsem v průběhu pořadu řekl, a nevidím jediný důvod se omlouvat,“ brání se v prohlášení Soukup.

Soukup ve svých pořadech pravidelně útočí na generálního ředitele ČT Dvořáka Soukup ve svých pořadech pravidelně útočí na generálního ředitele ČT Dvořáka | Reprofoto Tv Barrandov

Soukup se odvolá, spor pokračuje

TV Barrandov v tiskové zprávě vzkázala, že se proti nepravomocnému rozhodnutí soudu odvolá. „Nás trochu zaráží, že soud vůbec neřeší, zda věci byly pravdivé, nebo nebyly. Protože my si stojíme za těmi tvrzeními. A pakliže soudce chce rozhodovat, jestli tonalita vyjádření nebo forma, kterou zvolil Jaromír Soukup ve svém pořadu, je správná, nebo není, tak to si myslím, že je věc, která mu rozhodně nepřísluší a hraničí s jistým omezením svobody projevu,“ postěžoval si v ČT Daniel Köppl, výkonný ředitel Soukupovy Empresa Media.

Soukupovo tvrzení, že veřejnoprávní ČT nepodléhá kontrole, však skutečně pravdivé není. Na hospodaření ČT dohlíží Rada ČT, která připravuje výroční zprávy a jejíž členy volí poslanci. Současnou radu vede zkušený a uznávaný publicista Jan Bednář, syn disidentky Otky Bednářové, absolvent Oxfordu, někdejší pracovník BBC, Rádia Svobodná Evropa, ale také Kanceláře prezidenta republiky za Václava Havla.

„Pokud jde o majitele TV Barrandov, tak je to konkurenční televize, tam člověk chápe, že ho k tomu vede nějaká motivace zvýšení vlastního zisku,“ řekl k Soukupově kritice Blesk Zprávám Bednář., který doufá, že poslanci výroční zprávy schválí.

Současná Poslanecká sněmovna je však při jejich schvalování ve výrazném skluzu. Nedořešila zprávu ani z roku 2016 a při jednání o zprávách se často ozývá z poslaneckých řad kritiky ze strany odpůrců ČT - často z řad SPD či KSČM.

Nový Soukupův útok

Majitel Barrandova si však ne a ne dát pokoj. Do ČT se pustil i v úterý v pořadu Moje Zprávy. „Já jsem věcně popsal všechny neplechy, které se v ČT dějí. Od netransparentního financování až po to, že se její generální ředitel chová, jako kdyby mu televize patřila a ne jako správce stanice. Vše bylo podložené,“ tvrdí Soukup.

„Také jsem právnička, oba dva jsme právníci, pane Soukupe. Asi nejdůležitější zpráva je, že soudní spor nekončí, není to konečný verdikt a budeme si muset počkat, jak to nakonec dopadne,“ uvedla poslankyně ČSSD Kateřina Valachová, která v tu chvíli byla Soukupovým hostem.

„Já jsem vůbec neatakoval soud, já si soudu jako právník vždycky cenit budu, i kdyby to pro mě bylo sebenepříjemnější. Já jsem jenom řekl, že s tím nesouhlasím, odvolám se a pokud pravomocný rozsudek mi nařídí se ČT omluvit, já to prostě udělám, soud je soud,“ reagoval Soukup. Valachová připomněla, že jako poslankyně i ona dozírá na veřejnoprávní média.

Soukup ve svém pořadu v prosinci loňského roku mj. označil koncesionářské poplatky za „koncesionářské výpalné“.

V kritice nyní pokračuje. „ČT hospodaří netransparentně, to bylo hlavní sdělení Kauz. A je to pravda. A na těch tvrzeních, které jsem tam řekl, si trvám. A za ně se omlouvat nemůžu, protože to byla pravda. Soud rozhodl, že se mám omluvit za formu, jakou jsem to dělal České televizi. Oni nezkoumali pravdivost těch tvrzení,“ podotkl s tím, že je přesvědčen o tom, že „soud nemá co mluvit do toho, jak má vypadat televizní pořad“. „My se odvoláme, já se v tuto chvíli v žádném případě omlouvat nebudu (...) Za pravdu se omlouvat nebudu,“ dodal. 

fotrpjotr ( 2. května 2019 01:03 )

Nepiěte nám stále Česká televize,když je to probruselská televize.

PPP150W ( 1. května 2019 23:50 )

Máte pravdu. Na mém názoru to skutečně nic nemění. Poslední vaši větu
jsem nepochopil. Nemá logiku.

žanyn ( 1. května 2019 21:53 )

Dávno je známé, že CT by měla pracovat a být honorována jako mobilní
sítě - podle kreditů a tedy sledovanosti. Po digitalizaci - no problem.
Alespoň technicky. A na provedení by jistě spousta firem vydělala.

žanyn ( 1. května 2019 21:47 )

Podle dnešní Justice se pravdě říká manipulace s diváky? Trochu podivné
když se neuvede konkretní lež místo pravdy. Pak je to k zamyšlení
o našem právním řádu a jeho nutných změnách...

Ostrava ( 1. května 2019 20:54 )

vožralý geront Zeman se Vám povedl,co se týče nového dehonestujícího
názvu prezidenta republiky, jste ubohý, nenávistný a směšný šašek.

Zobrazit celou diskusi