www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

K favoritům v Tatrách se řadí Koči, Grzyb a Bisaha

30. dubna 2019 • 20:40

Nejstarší automobilová soutěž na Slovensku, šestačtyřicátý ročník Rallye Tatry 2019 hlásí velmi kvalitní seznam přihlášených posádek. Pořadatelům z AOS klubu Poprad se přihlásil celkový počet 74 soutěžících z tří evropských států – Slovenska, České republiky a Polska. Fanoušky rallysportu čeká v termínu 3. – 5. května bezpochyby velký motoristický svátek roku pod Tatrami. K největším favoritům se řadí úřadující slovenský šampion a obhájce prvenství Martin Koči, dále trojnásobný vítěz tatranské rally Grzegorz Grzyb z Polska a český jezdec Ondřej Bisaha, který je ambasadorem soutěže. Diváci uvidí první májový víkend v akci celkem deset vozů kategorie R5 a jeden soutěžní speciál specifikace WRC! V rámci hodnocení mistrovství Slovenska (MSR) je přihlášeno 45 posádek, Slovenský rally pohár (SRP) absolvuje 14 soutěžících, dvě absolvují Rallyškolu a do premiérového ročníku Rallye Tatry Legend se přihlásilo 13 posádek.

Martin Koči - Radovan Mozner (Škoda Fabia R5), Valašská Rally 2019

Hlavní favority letošního ročníku najdeme mezi devíti prioritními jezdci. K největším aspirantům na prvenství se řadí trio Martin Koči, Grzegorz Grzyb a Ondřej Bisaha. Startovní číslo 1 povezou úřadující slovenští šampioni a obhájci loňského prvenství Martin Koči, Radovan Mozner jr. na voze Škoda Fabia R5 v barvách týmu ŠKODA Slovakia Motorsport. Šestadvacetiletý Košičan je zatím na třetí příčce v hodnocení domácího šampionátu, když ho na Valašské rally zbrzdil technický problém v závěru nedělního dne. Startovní číslo 2 má polská dvojice v barvách Rufa Sport Grzegorz Grzyb, Jakub Wróbel na voze Škoda Fabia R5. Dvaačtyřicetiletý Polák se pyšní čtyřmi tituly mistra Slovenska a Rallye Tatry vyhrál již třikrát. Při neúčasti Václava Pecha je v průběžném pořadí slovenského šampionátu nejvýše postaveným jezdcem na startu tatranské soutěže. Startovní číslo 3 bylo přiděleno pro českou posádku Ondřej Bisaha, Petr Těšínský s vozem Ford Fiesta R5. Úřadující šampioni Central Rally Trophy (ERT) se stali oficiálními ambasadory letošního ročníku a v Popradě odstartují pod hlavičkou slovenského týmu KM Polčin Rally.

Na čelní příčky pomýšlejí dále Jozef Béreš jr., český jezdec Roman Odložilík, Peter Gavlák, nestor slovenské rally Igor Drotár (všichni Škoda Fabia R5) a Jaroslav Melichárek (Ford Fiesta RS WRC), který vyhrál Tatry v roce 2013. Velkou pozornost budí vůz korejské značky Hyundai s typovým označením i20 kategorie R5. Do vozu soutěžního dravce z Asie se posadí jako loni polský jezdec Daniel Chwist. Na místě spolujezdce tentokrát usedne krajan Kamil Heller, který v letošní sezoně naviguje na mistrovství světa v rámci WRC2 Pro Lukasze Pieniążeka. Před necelým měsícem svou kategorii ve světovém šampionátu na ostrově Korsice vyhráli. V elitní třídě 2 najdeme celkem deset přihlášek, mimo již zmíněných jsou to dále český jezdec Karel Trněný a Richard Čech (oba Ford Fiesta R5).

Mezi jedenácti přihlášenými ve třídě 3 patří k favoritům vedoucí jezdec slovenského šampionátu v této třídě a držitel ASN priority prešovský Tomáš Konečný (Subaru Impreza WRX STI), na voze stejné značky pojede Lukáš Lapdavský. Silná enkláva jezdců na produkčních vozech dorazí z České republiky, vozy Mitsubishi Lancer EVO IX osedlají Lukáš Matěna, Adam Fabrika nebo Marek Vlček. Z domácích jezdců se představí na vozech Mitsubishi různé evoluce například Marian Kekeňák, Maroš Kysucký, Branislav Mičko, Tibor Kovacs a Dominik Benček.

Hodnotný motoristický sport a dramatické souboje o drahocenné vteřiny se očekávají i v souboji „dvoukolkářů“. Mezi jezdci jedoucích na vozech s jednou poháněnou nápravou patří k adeptům na vítězství lídr slovenského šampionátu po Valašské rally ve dvoukolkách a ve třídě 6 Martin Koiš (Ford Fiesta R2), dále Rastislav Chvála, Kamil Švec (oba Peugeot 208 R2) nebo Andrej Kacvinský (Opel Adam R2). Ve třídě 5 bude zajímavý souboj Mário Grumich (Škoda Fabia), Vladimír Hudy versus zahraniční jezdci Martin Sopúch z České republiky (Ford Escort Maxi Kit Car) a Polák Przemyslaw Gosztyla (Opel Astra GSi). Ve třídě 7 se utkají o prvenství Martin Stoklas (VW Polo) s Martinem Dudžákem (Škoda Fabia 1,4) a třídě 8 poté Matej Krišanda (Seat Ibiza) s Danielem Zapletalem (Renault Clio Sport) z České republiky. Ve třídě 12 změří síly na vozech Seat Ibiza TDI trio František Fusko, Jan Šustek a Peter Šablatúra. V šampionátu historických automobilů bude velká pozornost upřena na nestárnoucího Jozefa Béreše st. na nově postaveném voze Ford Sierra Cosworth RS.

V rámci Slovenského rally poháru (SRP) je přihlášeno 14 soutěžících. V Popradu se objeví například Tomáš Polovka (Seat Ibiza 2.0 16V), Pavol Spišák (Lada VFTS), Jozef Valluš (Renault Clio RS Ragnotti), Jakub Kolek, Mário Gallovič nebo Balázs Cséplö (všichni Peugeot 106). Rally v Popradu se započítává do 3. ročníku Tatransko-Valašského poháru, jehož úvodní díl se jel při úvodním podniku českého a slovenského šampionátu Kowax Valašská rally ve Valašském Meziříčí koncem března. Společný česko-slovenský pohár rozjel nejlépe z pětatřiceti registrovaných posádek úřadující slovenský mistr Koči, na druhém místě je český jezdec Matěna, třetí je zatím Konečný. Bez šance na medailové příčky není ani Fusko nebo Grzyb. V rámci pohárového hodnocení se přihlásilo do Tater 24 posádek.

Premiérově se pojede úvodní ročník Rallye Tatry Legend – rally pravidelnosti historických automobilů. Fanoušci se mezi třinácti přihlášenými auty mohou těšit na vozy Ford Sierra Cosworth RS, Volkswagen Golf, legendární vůz Škoda 130 RS, dále Škoda 130 LR, Škoda Favorit 136 L nebo populární škodovku „stovku či erko.“ Za volanty těchto skvostů se posadí Augustín Podhájecký, Stanislav Koiš, Pavel Kravárik, Ján Dudžák, Češi Ivan Nepraš, Tomáš Zelenka, Radko Polcar a Martin Dusík atd.

Další zpravodajský servis v rámci 46. Rallye Tatry 2019 přineseme v následujících tiskových zprávách. Uveřejněné budou postupně na oficiální webové stránce www.rallyetatry.sk a na facebookovém profilu tatranské rally.

Roman Ordelt
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist