Kluci z Mapy.cz: Nejsme programátoři, kteří jen píší kód

30. dubna 2019

Martin Bak a Jurij Mardar jsou v Seznamu přibližně deset let. Co je u nás baví ze všeho nejvíc? Bez čeho by se v práci neobešli? Přečtěte si rozhovor s našimi kolegy z vývoje služby Mapy.cz.

Co vás sem přivedlo a jaká je vaše role v Seznamu?

Martin: Přihlásil jsem se do Seznamu, protože jsem ho vždycky vnímal jako velké jméno, značku. Neměl jsem moc zkušeností, ale zrovna se hledal nějaký backendový programátor, tak jsem to zkusil. Začínal jsem v mobilním týmu a po šesti letech jsem přešel na Mapy. Postupně jsem dostal na starost celý vývojový tým Map v Praze.

Jura: Mě sem přivedla náhoda, chodil jsem na různé pohovory. Byl jsem čerstvě po škole a podnikal, jenže jsem chtěl programovat. Když jsem dostal nabídku, bylo mi jasné, že v Seznamu nebude jednotvárná práce, a tak jsem všechno hodil za hlavu a přijal jsem ji. Vlastně jsem se ani nehlásil přímo na Mapy, ale nakonec jsem nastoupil sem a nelituju. Vedu teď na Mapách tým backendu.

Jak dlouho jste si mysleli, že v Seznamu zůstanete?

Jura: Na začátku jsem neměl žádný plán. Pamatuju si jen, že jsem byl nervózní, abych úspěšně prošel zkušebku, chtěl jsem pokračovat. Pak jsem na to už nemyslel. Vlastně se divím, že už je to tolik let. V tom jsou Mapy jedinečné – práce není jednotvárná, podílíme se na architektuře celé služby.

Martin: Nikdy jsem nad tím nepřemýšlel. To, jak dlouho tu pracuju, pro mě není důležité. Hlavně, že mě práce pořád baví a hodně mi dává.

Co vás na práci v Mapách baví ze všeho nejvíc?

Martin: Mě baví, že je to služba, kterou používá obrovské množství lidí a je oblíbená. Svým způsobem vnímám jako privilegium tady pracovat. Mapy mají velký dosah a člověka to pořád žene být o kousek lepší než ostatní.

Jura: Rád se podílím na službě, která je férová. Když mi chodí nabídky na některé komerční služby, odmítám je. Taky je perfektní, že máme možnost celou službu budovat. Můžeme být u vzniku nových funkcionalit, nejsme zaškatulkovaní jen jako programátoři, kteří píší kód.

Mapy jsou služba, kterou využívají miliony lidí denně. Stává se, že se na vás kamarádi obracejí, když něco nefunguje? Nebo vás chválí?

Jura: Jo, pořád. Třeba chtějí vysvětlit, proč je něco tak nebo tak, navrhují vylepšováky. Je to přínosné a zajímavé. Zároveň je fajn, že je baví o Mapách přemýšlet.

Martin: Často se setkávám s pozitivními reakcemi i od neznámých lidí. Když zjistí, že pracuju na Mapách, je to dobrý icebreaker.

S jakými technologiemi pracujete nejraději?

Jura: Přestože jsem nastupoval jako programátor C++, poslední dobou je to Python. Je to dostatečně výkonný, flexibilní a univerzální jazyk. Taky mám rád perspektivní opensourcovou databázi PostgreSQL. Zavedli jsme spoustu technologií: Redis, Cassandra, Node.js, Go, automatizujeme pomocí Kubernetes. Nových technologií se nebojíme, což u velké společnosti není samozřejmost.

Martin: Programování teď není hlavní náplň mojí práce, ale dřív jsem měl hodně rád C++. Člověk musel vědět, co dělá, rozumět procesu. Někdy používáme i softwary třetích stran, třeba Mapník a další open source projekty. Záplatujeme, opravujeme chyby, a přispíváme tak do komunity.

Jak je velký váš tým a jak si organizujete práci?

Martin: V Praze jsme 4 webmasteři a 8 programátorů na backend.  Organizujeme si práci v naší přizpůsobené verzi Scrumu. Další část týmu máme v Brně, s tou jsme samozřejmě taky ve spojení –  jeho intenzita závisí na každém projektu.

Spojují vás v týmu nějaké společné zájmy? Setkáváte se třeba i mimo pracovní dobu?

Jura: No jasně, baví nás hodně společných věcí. Spousta z nás si například hraje s automatizací, Arduinem a s 3D tiskem. Každý přináší svou oblíbenou aktivitu a často ji pak sdílíme. Zhruba jednou za kvartál někam společně vyrážíme, třeba na motokáry, na bowling nebo na střelnici. Rádi se taky účastníme akce Do práce na kole.

Bez čeho byste se v Seznamu neobešli?

Jura: Bez flexibilní pracovní doby. Vyhovuje mi, že můžu do práce přijít až na desátou. Kluci v Brně třeba naopak chodí už mezi šestou a sedmou. Zásadní je, abychom se vždycky domluvili na termínech porad. Jsem taky rád, že si občas můžu vzít home office, i když pro brainstormingy je důležité být s týmem.

S tím souvisí další věc, která se mi na Seznamácích líbí. Je tu velká vstřícnost, otevřená komunikace, která někdy pokračuje i mimo práci.

Určitě bych tu taky nemohl pracovat, kdybych se necítil součástí služby, nemohl se na ní skutečně aktivně podílet. Nebo kdybychom měli striktně nařízené technologie ze shora.

Martin: Za mě je to nejvíc svoboda, mám absolutně volnou ruku v tom, co budu, nebo nebudu dělat, dokud plním představu nadřízených.

Co jste se v Seznamu naučili?

Jura: Naučil jsem se pracovat ve svobodném režimu, kdy mi nikdo nenařizuje, jak přesně mám věci dělat.

Martin: Kromě praktických zkušeností jsem si uvědomil, že většina problémů se dá vyřešit tím, že se o nich mluví. Skoro vždycky, když jsme na něco narazili, bylo to proto, že jsme si nepovídali.

Vzpomenete si na chvíli, kdy jste si uvědomili, že Seznam je pro vás ta pravá firma?

Martin: Já si vždycky užívám, když uděláme větší release – třeba nedávno navigaci. Baví mě sledovat reakce veřejnosti a rád si pročítám komentáře.

Jura: U mě to bylo třeba nedávno, když jsem byl za Seznam na pracovním veletrhu pro vysokoškoláky. Byl jsem zvědavý na novou generaci programátorů. Spousta lidí hned reagovala na moje mapácké tričko. Bavilo mě pociťovat, že se kultura, na kterou jsme zvyklí v práci, vlastně moc neliší od atmosféry mezi studenty. Když ke mně nějaká skupinka přišla, byla zapálená a neformální. Bylo fajn dívat se, jak jim to „šrotuje“ při vyplňování našeho programátorského online testu a jakou mají radost, když si můžeme o něčem popovídat.

Sdílet na sítích